Menü Bezárás

Hasogat a fejed, ha lefekszel? Ezt próbálja üzenni általa a tested!

A fejfájás az egyik legbanálisabb egészségügyi probléma, amire az emberek legnagyobb százaléka panaszkodik. Banalitásán túl azonban talán ez az a tünet, amelynek hátterébe a legszerteágazóbb okok és betegségek sorolhatók. Fejfájást eredményezhet ugyanis már az is, ha nem iszol elég vizet, de hasogathat a fejed az időjárástól, a kialvatlanságtól, a kimerültségtől, a másnaposságtól, és hogy mélyebbre menjünk, a vérnyomászavaroktól vagy egyéb, súlyosabb bajoktól.

Arra sincs recept, hogy mikor tör ránk a fejfájás. Van, amikor azzal ébredünk, és akkor végigkísér a napunkon, de van, amikor nap közben vagy este érezzük, amikor lefekszünk. Akár éjjel is ébredhetünk heves fejfájásra. Lényeg, hogy ezek a tünetek azért jelentkeznek, mert a testünk üzenni próbál általuk valamit. Hogy ezt megfejthesd, ki kell derítened, melyik típussal van dolgod, és hogyan találhatsz rá enyhülést.

1. Idiopátiás koponyaűri magas vérnyomásról van szó

Az idiopátiás intrakraniális hipertónia (IHH) a fejfájás egy ritka típusa, amelyről „ismert, hogy a fekvés hatására romlik, és javul, ha felegyenesedünk”magyarázza dr. Sinifunanya Nwaobi, neurológus. Ezt a fájdalmat a koponyában lévő nyomás változása váltja ki, melyet a túl sok agyi gerincvelőfolyadék eredményez.

Az IHH a fejfájás mellett fülcsengést, látásváltozást és nyak- vagy vállfájdalmat is okozhat. Elsősorban a 20-50 év közötti felnőtteket érinti, kiválthatja a szülés a nőknél, és nagyobb a kockázata a túlsúly esetén. Fogyással lehet a legjobban orvosolni, illetve olyan gyógyszerekkel, mint az acetazolamid, amelyek segíthetnek az agyi gerincvelőfolyadék csökkentésében. Egyes esetekben sebészeti beavatkozás szükséges.

2. Hipnikus fejfájás

Ha gyakran ébredsz fel az éjszaka közepén lüktető fejfájással, akkor hipnikus fejfájásod lehet. Ezt a ritka rendellenességet az alvás váltja ki, általában ugyanabban az időpontban.

„Gyakran tapasztaljuk ezeket a fejfájásokat hajnali 1 és 4 óra között, és nagyon súlyosak lehetnek, de gyakran javulnak, amint a beteg felébred” – állítja dr. Joey Gee, neurológus.

Az 50 év felettieknél gyakoribb. Orvosolni a vény nélkül kapható, kis mennyiségű koffeint (40-60 mg) tartalmazó fájdalomcsillapítókkal lehet, melyek nem nehezítik meg a visszaalvást (kivéve, ha érzékeny vagy a koffeinre). A vényköteles gyógyszerek közül az indometacin és a lítium is segíthetnek.

3. Klaszteres fejfájás

A klaszteres fejfájást nem a fekvés váltja ki, de gyakran az elalvást követő egy órán belül lecsap. „Lehet, hogy a melatonin-termeléssel van valamilyen összefüggés, ami kiválthatja ezeket az éjszakai és ciklikus mintákat” – vélekedik dr. Gee.

A fejfájás általában intenzív fájdalmat okoz a szem körül vagy a szem mögött, és szemhéjcsüngés, bőrpír vagy könnyezés, illetve orrdugulás vagy orrfolyás kísérheti ugyanazon az oldalon, ahol a fejfájás jelentkezik. Bevált kezelési módja a maszkon keresztül belélegzett tiszta oxigén, mely negyedórán belül enyhíti a tüneteket.

Az injekció vagy orrspray formájában beadott triptán gyógyszerek egy másik lehetőség, mert általában gyorsabban hatnak, mint a tabletták – tájékoztat a Mayo Clinic. Dr. Nwaobi szerint azonban, ha ilyen fejfájásaid vannak, keress fel egy neurológust a megfelelő kezelési mód megtalálására.

4. Migrén vagy feszültség okozta fejfájás

A migrén és a feszültség okozta fejfájás akkor is jelentkezhet, amikor éppen aludni készülsz. Dr. Gee szerint néha a nap folyamán felgyülemlett stressz okozhat fejfájást este, amikor lefekszel. A migrén az éjszaka közepén is felébresztheti az embert – vagy akkor kezdődik, amikor reggel felébredsz.

Ha a fejfájásaid miatt gyakran szedsz gyógyszert, meglehet, hogy épp ezek hatnak vissza, és okozzák a tüneteket. Tudnod kell, hogy a feszültség okozta fejfájás általában a fej hátsó részén kezdődik, és mindkét oldal felé halad.

A migrénes fájdalom pedig a fej egyik oldalán jelentkezik, erős, hasogató fájdalom, melyet hányinger, hányás kísér, de jelentkezhet fokozott érzékenység a fényre, hangokra vagy szagokra, szédülés és rendkívüli fáradtság. Az alkalmi fejfájás jól kezelhető a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal, jégpakolással, fejmasszázzsal. A migrén orvosolható triptánnal, egy vényköteles gyógyszerrel, mely a roham első jelére megállítja a migrént.

Még mielőtt azonban begyógyszereznénk magunkat, a legjobb döntés, amit meghozhatunk az egészségünk érdekében, hogy odafigyelünk magunkra. „A stressz a legtöbb fejfájás-rendellenesség gyakori kiváltó oka” – állítja dr. Nwaobi. Tehát, „ha kezeletlen a szorongás, a stressz, az aggodalom vagy a depresszió, a fejfájás a gyógyszerek ellenére bizonyos fokig fennmarad” – tette hozzá a neurológus. A probléma gyökerét kell megragadnunk ahhoz, hogy megszabaduljunk a tünetektől. Erre pedig kiváló módszer a mindfullness.

ÉS hogy mikor forduljunk orvoshoz? Az alkalmi fejfájás esetén nincs okunk aggodalomra. Dr. Nwaobi szerint azonban tájékoztatnunk kell az orvosunkat, ha gyakran fáj a fejünk lefekvéskor, vagy ha olyan fejfájásaink vannak, amelyek felébresztenek az alvásból. Nem kell ok nélkül megijedni, de az ilyen típusú tüneteket az agyban lévő elváltozások, akár tumor is okozhatja, melyet javasolt mielőbb kideríteni.