Menü Bezárás

Honnan tudhatod, hogy stroke-ot kapsz napokkal azelőtt, hogy az megtörténne!

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a stroke a nőket gyakrabban sújtja, mint a férfiakat. A The American Stroke Association kimutatásai szerint a stroke által bekövetkezett elhalálozások 60 százaléka a nőket érinti.

Érdekesség, hogy a stroke-os esetek 80 százaléka a helyes táplálkozással, mozgással és rendszeres orvosi vizsgálatokkal kivédhető, megelőzhető lenne.

Mi történik, ha valakit stroke ér?

Közel 800 ezer amerikai kap stroke-ot évente, leggyakrabban egy vérrög elállja a vér útját, megakadályozva, hogy az eljusson az agyba, így az agysejtek elhalását idézve elő, majd azt követi az izomzat hanyatlása, ezért fordul elő, hogy a stroke-ot kapó emberek többsége részlegesen lebénul, nem tudja kiejteni a szavakat, és gyakorlatilag állandó segítségre szorul.

Miért vannak nagyobb veszélyben a nők?

1. Mert több ideig élnek

Mivel a nők átlagosan több ideig élnek, mint a férfiak, ezért idősebb korban gyakrabban érheti őket a stroke, mivel az kor előrehaladtával sokkal fogékonyabbak vagyunk erre a betegségre.

2. Hormonok

A hormonalapú fogamzásgáltó tabletták szedése, különösen a dohányzó, ülő életmódot folytató nőkre nagyobb veszélyt jelenthet, növelve a stroke kialakulásának kockázatát.

3. Gyakoribb autoimmun betegségek

A nőket háromszor több autoimmun betegség sújtja, mint a férfiakat. Ezek a betegségek gyakran a vérerek falában okoznak sérüléseket, de a vérrögök kialakulásában is szerepet játszanak, aminek következtében kialakulhat a stroke is.

4. Több nőt kínoz a migrén

A National Stroke Association szerint az erős fejfájással járó migrénes panaszok növelhetik a stroke kockázatát. És valóban, a nőknek gyakrabban fáj a fejük, mint a férfiaknak.

5. A nők nem kímélik magukat

A nők sajnos hajlamosak túlhajszolni magukat, és még akkor is dolgoznak, teszik, amit tenniük kell, amikor a teljes kimerültség határán vannak, vagy már betegek. Ez pedig növeli a stroke kockázatát.

6. A nőket az orvostudomány kevesebbet vizsgálta

Az orvostudomány, ha lehet így fogalmazni, még mindig kevesebbet tud a nőkről, azok keringési rendszeréről, hiszen inkább a férfiakra összpontosítottak, így sok esetben a kezelés módja is eltérhet, ezért is fordulhat elő az, hogy a stoke-ot szenvedő nők ápolása hagy némi kívánnivalót maga mögött.

7. A nőket kevésbé veszik komolyan

Több nő számol be arról, hogy az orvosok, asszisztensek kevesebb figyelmet fordítanak rájuk, mint a férfi ismerőseikre, akiket ugyanazzal a problémával kezelnek.

8. A nők kényesebbek

Sok orvos egyszerűen kényesnek tartja a női betegeket, és ezért nem is fordítanak kellő figyelmet rájuk, vagy egyszerűen félrekezelik az illetőt – vallja Jennifer Mieres, New Yorkban élő kardiológus.

Tünetek:

  • eszméletvesztés, ájulás
  • általános gyengeség
  • szapora légzés
  • zavartság, eltévelyedés
  • hirtelen viselkedési zavar
  • hallucináció
  • hányás, émelygés
  • zsibbadás
  • csuklás