Menü Bezárás

A tolószékben ülő édesanyát három fia támogatja abban, hogy eljárja az anya-fia táncot

Könnyfakasztó pillanatokat rögzített egy kamera, amint egy amyotrófiás laterálszklerózisban (ALS) szenvedő nő anya-fia táncot járt legidősebb fiával az esküvőjén, mindhárom fia támogatásával.

Az 55 éves, Connecticutban született és nevelkedett Kathy Poirier ma Délnyugat-Floridában él. Három évvel ezelőtt diagnosztizálták nála a „könyörtelen betegséget”. A betegséggel való küzdelem óta Kathy elvesztette a lábai és karjai használatát. Emellett légzési nehézségekkel küzd, de a hangját még nem vesztette el.

Kathynek három fia van: a 28 éves Zak, valamint a 27 éves ikrek, Nick és Jake. Amikor a legidősebb fiú április 9-én Mimsben nyolc éve kapcsolat után elvette barátnőjét, Anja D’adesky-t, Kathy elhatározta, hogy ott lesz az esküvőn.

Kathy nagy álma az volt, hogy táncolhasson fia esküvőjén

„Annyira összetörtem, hogy nem táncolhatok vele” – mondta a The Epoch Timesnak. „Beszéltünk róla, és nagyon szerettem volna, hogy megtörténjen.”

Kathy, aki holisztikus életmódja részeként meditációt gyakorol, a nagy nap előtt vizualizálta, hogy táncol Zakkel.

„Nagyon aggódtam az esküvő napján… nagyon érzelmes volt, de nem tettem volna másképp” – emlékezett vissza.

Az anya-fia tánc pillanatában az ikrek, Nick és Jake segítenek Kathy-nek felállni, a támaszai voltak, miközben Zakkel táncol.

Kathy elmondása szerint mindhárom fia végig vigasztalta őt a következő szavakkal: „Itt vagyunk neked anya, ne aggódj. Meg tudjuk csinálni”.

Zak és menyasszonya

Miközben táncoltak, Zak odahajolt, és azt mondta az édesanyjának: „Szeretlek”.

Kathy számára igazán különleges volt, hogy részese lehetett ennek a pillanatnak.

„Nehezen tudtam visszafojtani a könnyeimet, de nagyszerű érzés volt” – mondta Kathy.

„Felszabadító érzés volt felállni és átélni egy ilyen pillanatot a fiammal. Egyszerűen gyönyörű volt.”

Zak és az esküvőszervezője, a Valiant Weddings később megosztotta a szívmelengető anya-fia táncról készült felvételt az Instagramon, ahol futótűzként terjedt el. Kathy azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a videó nem róla szól.

Kathy fiaival az anya-fia táncon

„A videó az ALS-re való figyelemfelhívásról szól, mert az ALS annyira könyörtelen” – mondta a The Epoch Timesnak. „Nincs elég figyelemfelkeltés. Nagyon szerencsés vagyok; van családom, van pénzem a kezelésre. De ez nem csak rólam szól, hanem mindazokról az emberekről, akik ebben a betegségben szenvednek, és akiknek segítségre van szükségük”.

A nőt 2019 januárjában diagnosztizálták hivatalosan az ALS-el. Akkoriban belsőépítészként saját vállalkozást vezetett, munka közben kezdett gyengeséget érezni a kezében. Azt hitte, hogy egy becsípődött idegről van szó, de a vizsgálatok mást bizonyítottak.

„Úgy tekintek rá, hogy két lehetőségem van: Vagy elfogadom a diagnózist és mindent, ami vele jár, vagy elfogadom a diagnózist és küzdök ellene. Én a harcot választom. Szeretem az életemet… addig akarok élni, ameddig csak tudok” – fogalmazott.

Kathy családjával még a diagnózisa előtt

Az ALS évente 30.000 embert érint az Egyesült Államokban, és ezen esetek 90 százaléka „sporadikusnak” számít – mondta Kathy. Nincs ismert gyógymód a betegségre, és a prognózis is borús; az orvosok becslése szerint a betegek két-öt évvel élnek a diagnózis után.

Sok ALS-ben szenvedő ember elveszíti a hangját, a rágás, nyelés és állás képességét, valamint a nyakának minden izomkontrollját.

Mivel a nyugati orvoslás csak kevés választ tudott adni, Kathy a holisztikus kezelésekhez fordult, hogy enyhítse a tüneteit. Megváltoztatta az étrendjét, meditációt gyakorol, és akupunktúrára, energiagyógyításra, valamint heti rendszerességű gyógyító foglalkozásokra jár.

Kathy fia, Nick, aki ikertestvérével visszaköltözött az édesanyja házába, hogy segítsen a gondozásában, észrevette, hogy édesanyja a diagnózis közepette elveszítette a hitét. A közös katolikus hitük megújítása azonban segített a családnak abban hinni, hogy Kathy képes lesz legyőzni a betegséget.

„Azt hiszem, hogy ez a hit nagyon sokat segít az ilyen pusztító időkben” – mondta Nick. „Minden este imádkozom Istenhez, hogy édesanyám meggyógyuljon.

„Azok az egyedi kezelések, amelyek mellett anyám úgy döntött, hogy megpróbálja, harcossá teszik őt. Tényleg törődik mindannyiunkkal az életében, és hajlandó harcolni mindenért. Szeretnék részese lenni ennek a csodának.”

Kathy gyakorlatozás közben

Kathy, aki katolikusnak nevelkedett, sajnálja, hogy a betegsége kellett ahhoz, hogy újra találkozzon Istennel, de azóta talált egy „csodálatos templomot”, ahová minden vasárnap jár. Most már hisz abban, hogy van oka a betegségének.

„Nem várom, hogy Isten egyik napról a másikra meggyógyítson; azt hiszem, Isten azt mondja: ‘Elég erős vagy ahhoz, hogy megbirkózz ezzel a betegséggel. Használjunk arra, hogy segíts másokon és inspirálj másokat” – magyarázta.

Kathy kötődése a fiaihoz mindig is erős volt. Amikor a gyermekei kicsik voltak, otthon maradt anyuka volt, és beléjük nevelte a legfontosabb értékeit: az őszinteséget, a kedvességet, az erőt, a függetlenséget, az alázatot és a mások iránti szeretetet.

„Imádtam a gyerekeim körül lenni. Még mindig szeretem” – mondta Kathy, aki szerint „minden apró dolog” hiányzik neki, mióta nem tudja használni a lábait és a kezeit. Arról is álmodozik, hogy mit csinálna, ha valaha is visszanyerné a kezeit.

„Szívesen sétálnék a fűben, a homokban vagy a vízben, szívesen mozgatnám a lábujjaimat, de azt hiszem, leginkább csak a családomat szeretném megölelni” – mondta. Forrás