Menü Bezárás

Egy 83 éves orvos elárulta mi az a négy legfontosabb étkezési szokás, ami a hosszú és egészséges élethez szükséges

Egy 83 éves orvos és triatlonista megosztotta azokat az étkezési szokásokat, amelyek szerinte segítettek neki abban, hogy hosszú és egészséges életet éljen – írja a Business Insider.

Dr. Joseph Maroon, a Pittsburghi Egyetem Orvosi Központjának idegsebésze a 40-es éveiben észrevette, hogy egyre nehezebben tud lépcsőzni, és általában véve nem jó a fizikai egészségi állapota. „Nem voltam formában, gyorséttermi ételeken éltem, és nem mozogtam” – magyarázta.

Abban az évben meghalt az édesapja, és a fizikai és mentális egészsége ezzel csak még tovább romlott. Egy barátja tanácsára azonban fokozatos életmódváltásba kezdett, többet edzett és egészségesebben táplálkozott.

Joseph Maroon 53 évesen jelentkezett első Ironman triatlon versenyére, és azóta még nyolc alkalommal vett részt a versenyben. Tavalyelőtt második lett a korosztályában a 2022-es National Senior Games triatlonversenyen.

Az orvos megosztotta azokat az étkezési szokásokat, amik szerinte a leginkább a segítségére voltak, hogy egészséges és fitt legyen.

Mediterrán étrenden él

Dr. Maroon elmondta, hogy mediterrán étrendet követ, amelyet a US News & World Report hét egymást követő évben a legjobb étrendnek minősített. Ez tulajdonképpen nem egy szigorú diéta, az étrend a Földközi-tenger országainak étkezési hagyományain alapul. Leginkább a sok zöldség, gyümölcs, olívaolaj és teljes kiőrlésű gabona, és hal fogyasztása jellemzi, mérsékelt mennyiségű tejtermékkel és alacsony mennyiségű vörös hússal.

Ezt az étrendet számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe, többek között a szívbetegségek, a rák és az Alzheimer-kór alacsonyabb kockázatával.

Kerüli a feldolgozott élelmiszereket

Feldolgozott élelmiszernek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyek olyan élelmiszeripari módosításon esnek keresztül, melynek során megváltozik a természetes állapotuk. Ezek különböző adalékanyagokat, sókat, cukrokat, illetve telített zsírokat tartalmazhatnak.

Ezeket az élelmiszereket összefüggésbe hozták különböző krónikus betegségek, köztük a rák, a demencia és a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával.

Kerüli a transz-zsírsavakat

A transzzsírok növelhetik a „rossz” LDL-koleszterin szintjét a vérben, miközben csökkentik a „jó” HDL-koleszterin szintjét, ami növelheti a szívbetegségek és a stroke kockázatát.

A mesterséges transz-zsírok gyakran megtalálhatók voltak a csomagolt és ultrafeldolgozott élelmiszerekben, de az újabb jogszabályok már korlátozzák az élelmiszerekben lévő transz-zsírsavak megengedhető legnagyobb mennyiségét. Magyarországon 2014. február 18-tól vezettek be erre vonatkozó szabályozást – 71/2013. (XI. 20.) EMMI rendelet – , de kötelező uniós előírás is van az élelmiszerekben található transz-zsírsavak mennyiségére vonatkozóan. A transzzsírok – az állati eredetű zsírokban természetesen előforduló transzzsírok kivételével – maximális határértéke a végső fogyasztónak szánt élelmiszerekben és a kiskereskedelmi forgalomba hozatalra szánt élelmiszerekben 2 gramm/100 gramm.

Az előírások értelmében ugyanakkor a forgalmazó köteles feltüntetni a hidrogénezett olaj összetevőket, akár „teljes mértékben hidrogénezett”, akár „részben hidrogénezett” összetevőről van szó. Ezek általában olyan élelmiszerekben fordulhatnak elő, mint a margarin, a tejmentes kávétejszín és a csomagolt pékáruk, sütemények.

Kevesebb cukrot fogyaszt

Dr. Maroon szerint a legegészségesebb diéta magában foglalja sok olyan dolog kerülését, amit az emberek általában szeretnek – beleértve a cukrot is.

Dr. Heidi Tissenbaum, a Massachusettsi Egyetem orvosi karának molekuláris, sejt- és rákbiológia professzora elmondta, hogy kutatásai szerint a cukor kiiktatása az emberi egészségi állapot modellezésére használt fonálférgek étrendjéből, az élettartam növekedésével járt együtt.

Ebben segíthet az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése, amelyek általában magas hozzáadott cukortartalommal rendelkeznek, valamint a rostban gazdag ételek fogyasztása, mivel ez segít szabályozni a vércukorszintet. Forrás