Menü Bezárás

9 jel, ami arra utal, hogy egy önző emberrel vagy kapcsolatban

Gyerekkorunkban mindannyiunkat arra tanítanak, hogy ne legyünk önzők, de ez nem hagy egyformán mély nyomot mindenkiben.

A legtöbb önző ember megpróbálja rejtegetni ezt a tulajdonságát, különösen egy kapcsolat elején, és tudatosan figyelmesebbnek mutatja magát, de senki sem képes folyamatosan elrejteni a valódi természetét.

Ha felismered az alábbi jeleket, akkor jó eséllyel egy önző emberrel vagy kapcsolatban, és valószínűleg nem ártana átértékelned a dolgokat.

1. Mindig előtérbe helyezi a saját igényeit

Ez az önző emberek egyik legnyilvánvalóbb jellemzője. Számukra mindig az ő igényeik az elsők. Alapvetően semmi baj nincs azzal, ha valaki időnként a saját igényeit helyezi előtérbe, de amikor ez állandó mintává válik, és megakadályozza a kompromisszumkötést, az már problémát jelent.

Ha valaki nem hajlandó következetes erőfeszítéseket tenni, miután értésére adtad, hogy nem vagy elégedett a kapcsolatotok dinamikájával, az azt jelenti, hogy nem helyezi előtérbe a te igényeidet és általában véve a kapcsolatotokat.

Lehet szó pusztán apróságokról, vagy olyan fontos döntésekről is, mint a gyerekvállalás, a lényeg, hogy egy önző ember mindig a saját igényeit helyezi előtérbe a tiéddel szemben.

2. Nem hallgat meg

Egy egyenlőségre épülő kapcsolatban a felek törődnek egymás érzéseivel és véleményével. Legyen szó akár valamilyen fontos kérdésről, akár mindennapi dolgokról, például munkahelyi nehézségekről, a legfontosabb, hogy meghallgassátok egymást.

Egy önző személy azonban nem képes erre. Lehet, hogy úgy tesz, mintha meghallgatna, de ha rákérdezel valamilyen részletre, nem fogja tudni felidézni azt, mert valójában nem figyelt oda. De az is előfordulhat, hogy lekicsinyli az érzéseidet, és azt érezteti veled, hogy azok valójában nem fontosak.

Ha valaki nem szán időt arra, hogy meghallgasson, az általában arra utal, hogy leginkább csak önmagára gondol, egy kapcsolatban pedig rendkívül fájdalmas érzés lehet, ha a párunk nem figyel oda ránk.

3. Nem mutat érdeklődést az életed iránt

A párodnak alapvetően érdeklődést kellene mutatnia az életed iránt. Ez nem azt jelenti, hogy mindbe egyes apró részletért lelkesednie kell, de örülnie kell a sikereidnek, és támogatnia kell, ha kudarcot vallasz. Ha pedig nem mutat hasonló érdeklődést, az önzőségre utalhat. Könnyen lehet, hogy csak önmagával törődik.

Az önző, énközpontú emberek annyira elmerülhetnek a saját magukkal kapcsolatos gondolatokban, hogy egyáltalán bele sem gondolnak, hogy hat a viselkedésük másokra.

4. Figyelmen kívül hagyja a határaidat

Ez egy határozott figyelmeztető jel minden kapcsolatban. A határok, amiket felállítunk, meghatározzák, mi az a viselkedés, amit elfogadunk másoktól, és mi az, amit nem engedünk meg nekik. Az egészséges határok felállítása rendkívül fontos és komoly önismeretet, valamint jó kommunikációs készségeket és asszertív magatartást igényel. Ez nehéz feladat lehet, különösen, ha a szeretteinkről van szó. De mindenkinek joga van felállítani a saját határait, és ez még nem arról szól, hogy irányítani próbálna másokat.

Ha azonban valaki nem tudja tiszteletben tartani a határaidat, az arra utal, hogy közel sem törődik annyit veled, mint saját magával.

5. Semmit sem viszonoz

A kapcsolatoknak kölcsönösnek kell lenniük ahhoz, hogy egészségesek legyenek. Ez azt jelenti, hogy nem csak adnunk, de kapnunk is kell.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a pároddal konkrét listát kellene vezetnetek arról, ki mennyit fektet a kapcsolatotokba, de ha úgy érzed, hogy jóval kevesebbet kapsz, mint amit adsz, könnyen megtörténhet, hogy egy önző emberrel vagy kapcsolatban.

Legyen szó ajándékokról, időről, figyelemről, érzelmi támogatásról vagy bármi másról, a partnerednek ugyanolyan nagylelkűnek kell lennie veled szemben, mint amilyen te vagy vele.

6. Nem hajlandó kompromisszumokra

Az önzőséghez az is hozzátartozik, hogy az illető mindent a maga módján akar csinálni. Egy ilyen emberrel lehetetlen kompromisszumot kötni.

A kompromisszum minden egészséges kapcsolat kulcsa. Nem mindig kaphatjuk meg, amit akarunk, de ha hajlandóak vagyunk engedni egy kicsit a partnerünk javára, az azt mutatja, hogy érzelmileg elég érettek vagyunk.

Az önző emberek azonban képtelenek erre. Ha nem tudják érvényesíteni a saját akaratukat, megsértődnek és duzzognak, vagy dührohamot kapnak, és megpróbálják kikényszeríteni, hogy azt tegyük, amit ők akarnak.

7. Folyamatosan manipulál

A manipulatív emberek általában jól leplezik ezt a tulajdonságukat, és gyakran hazudnak, de az is előfordulhat, hogy konkrét fenyegetésekhez folyamodnak, vagy elérik, hogy megkérdőjelezd a saját gondolataidat.

A manipuláció mások irányításáról szól, és ez az önző emberek egyik alapvető módszere, hogy elérjék, amit akarnak.

8. Kerüli a felelősségvállalást

A felelősségvállalás kerülése szintén az önzőség finom jele lehet. Ahelyett, hogy beismernék a saját hibáikat és kudarcaikat, inkább másokat hibáztatnak, a párjukat is beleértve.

Fontos hogy tudd, nem vagy felelős azért, amit a párod érez. De egy önző ember gyakran megpróbálja ezt elhitetni veled, hogy úgy érezd, neked kellene megoldanod a felmerülő problémákat.

9. Soha nem kér bocsánatot

Soha ne várd, hogy egy önző ember bocsánatot kérjen a viselkedéséért, ez ugyanis nem fog megtörténni.

A bocsánatkérés pszichológiai következményekkel jár, amelyek sokkal mélyebbek, mint amit maguk a szavak sugallnak; alapvető félelmeket vált ki belőlük (akár tudatosan, akár tudattalanul), amelyeket kétségbeesetten el akarnak kerülni – magyarázza Guy Winch pszichológus.

Ez tulajdonképpen összefügg a felelősségvállalás kerülésével. Az ő szemszögükből nézve ugyanis nem követtek el hibát, ezért nincs is miért bocsánatot kérniük.

Nem könnyű olyan emberrel kapcsolatban élni, aki azt akarja, hogy a világon minden róla szóljon. Az önző emberek úgy tesznek, mintha csak ők számítanának ezen a világon, csak az ő érzéseik lennének fontosak, és gátlástalanul átgázolnak rajtad, ha hagyod.

Ezért nem árt, ha odafigyelsz ezekre a jelekre, mert így könnyebben felismerheted, milyen emberrel is van dolgod valójában.