Menü Bezárás

Válassz egy kártyát, hogy megkapd azt az üzenetet, amire most szükséged van

Nézd meg figyelmesen a kártyákat, hagyd, hogy a megérzéseid irányítsanak, és válaszd ki a kedvencedet.

Válassz egy kártyát, hogy megkapd azt az üzenetet, amire most szükséged van

Ez a kártya olyan üzenetet hordoz magában, ami remélhetőleg arra ösztönöz, hogy a kezedbe vedd az irányítást, itt és most, ebben a pillanatban, nem később, nem holnap, mert Most kell cselekedned és jobbá tenned az életedet.

1. Az illúzión túl

A kártyáról: A pillangó a külsőségeket képviseli, mindazt, ami folyamatosan mozgásban van, ami nem valódi, csak illúzió.

A pillangó mögött ott rejlik a tudatosság arca, ami a belsőt szimbolizálja, mindazt, ami örök. A két szem közötti tér megnyílt, felfedve a szellemi kibontakozás lótuszát és a tudatosság felkelő Napját.

Ahogy felkel a belső Nap, megszületik a meditáció is. Ez a kártya arra emlékeztet bennünket, hogy nem a külvilágban kell keresnünk a valóságot, hanem önmagunkba kell néznünk. Amikor a külsőségekre összpontosítunk, gyakran ítélkezünk: ez jó, ez rossz, ezt akarom, ezt nem.

Ezek az ítéletek csapdába ejtenek bennünket a saját illúziónkban, a régi, berögzült szokásainkban. Szabadulj meg ezektől a véleményektől, és mozdulj el befelé.

Itt elengedheted magad a saját, mély igazságodban, ahol a valóság és az álmok közti különbség is egyértelmű.

A kártya jelentése: Az álom és a valóság közötti egyetlen különbség: a valóság megengedi, hogy kételkedj, míg az álom nem teszi ezt lehetővé. Szerintem a kétkedés képessége az emberiség egyik legnagyobb áldása.

A különböző vallások mindig is ellenségesek voltak egymással, mert gyökerestől akarták kitépni a kétkedést az emberek szívéből, erre pedig jó okuk volt: azt akarták, hogy az emberek higgyenek azokban az illúziókban, amiket prédikáltak.

Vajon miért tartott ki olyan mély meggyőződéssel Gautama Buddha és a hozzá hasonlók amellett a gondolat mellett, hogy a világon minden ideiglenes, átmeneti, akárcsak az álmok – az önmagára ébredő ént, a tudatosságot leszámítva?

Ne értsd félre, ezzel nem azt akarják mondani, hogy például a fák nem léteznek. Az illúzió itt talán nem is a megfelelő szó.

Az illúzió valójában nem létezik: Csak a valóság létezik. A Maya legegyszerűbb fordítása: illúzió, vagy: nem az, aminek tűnik. De nem azonos a nemlétezővel sem. Nem valóságos, de nem is valótlan. A Maya annak illúzióját jelenti, hogy relatív szemléletmódunkat valóságnak tartjuk, összekeverjük a térképet a tereppel. Az anyagi világ létezik ugyan, de csak átmenetileg. Úgy létezik, ahogy egy álom: egy ideig van valósága, végül azonban minden szertefoszlik.

2. Átváltozás

A kártyáról: A kártyán látható központi figura az üresség hatalmas virágának közepén helyezkedik el, és az átalakulás szimbólumait tartja a kezében: a kardot, ami áttör az illúzión, a kígyót, ami levedli a bőrét és megújul, a törött láncokat, amik a korlátok közül való kitörést jelképezik, és a jin és jang szimbólumát, ami az egymással szemben álló, de mégis egymást kiegészítő kozmikus erők jelképe.

Az egyik keze az ölében nyugszik, tehát nyitott és fogékony. Egy másik karjával éppen lefelé nyúl, hogy megérintsen egy alvó arcot, ez szimbolizálja a csendet, amit a pihenés jelent.

Ez most az elengedés ideje. Hagyd, hogy bármilyen fájdalom, szomorúság vagy nehézség egyszerűen csak jelen legyen, és fogadd el a „tényszerűségét”.

Ez nagyon hasonlít Buddha tapasztalataira, aki évek hosszú keresése után végül feladta, tudva, hogy ennél már nem tehet többet. A rákövetkező éjszakán megvilágosodott. Az átalakulás, akárcsak a halál, a maga idején jön el. És a halálhoz hasonlóan ez is egyik dimenzióból egy másikba visz.

A kártya jelentése: A zen mester nem egyszerűen tanár. Minden vallásnak vannak tanítói.

Olyan dolgokról beszélnek neked, amiket nem ismersz, és arra kérnek, hogy higgy, mert nincs mód arra, hogy ezeket a tapasztalatokat objektív valóságként élhessük meg. Ugyanígy a tanító sem tapasztalta meg ezeket, hanem hitt bennük – és ezt a hitet adja át nekünk.

A zen nem a hívők világa. Nem az egyszerű hívőknek való, hanem azoknak a merész lelkeknek, akik képesek maguk mögött hagyni minden hitet, hitetlenséget, kételyt, érveket, gondolatokat, és egyszerűen belépnek a határok nélküli színtiszta létezésbe.

De mindez óriási átalakulást hoz magával. A zen nem egyszerűen filozófiai rendszer, hanem a metamorfózis, az átalakulás tana. Valóságos alkímia: átváltoztat téged közönséges fémből arannyá.

Ehhez azonban nem az elméddel, az eszeddel kell megértened, hanem a szerető szíveddel. Csak hallgass, figyelj, és ne törődj vele, hogy igaz vagy sem, amit hallasz.

És hirtelen eljön egy pillanat, amikor látod, ami egész életedben elkerült téged. Hirtelen feltárul előtted az, amit Buddha „nyolcvannégyezer ajtónak” nevezett.

3. Siker

A kártyáról: A képen látható alak nyilvánvalóan a világ tetején áll, és a világ parádéval ünnepli a győzelmét. Mivel hajlandó vagy elfogadni az élet kihívásait, hamarosan te is élvezheted majd az utazást a siker tigrisének hátán.

Üdvözöld, élvezd, és oszd meg az örömödet másokkal is. De ne feledd, hogy minden fényes felvonulásnak van kezdete és van vége is.

Ha ezt szem előtt tartod, és minden cseppjét kiélvezed a most tapasztalt boldogságnak, akkor megbánás nélkül tudod majd elfogadni a jövőt.

De ne akarj görcsösen ragaszkodni ehhez a bőségben gazdag pillanathoz, ne próbáld elérni, hogy örökké tartson.

A legnagyobb bölcsesség, amit észben kell tartanod az életben, akár a csúcson, akár egy völgyben jársz, az, hogy ez is elmúlik. Ünnepelj, élvezd a pillanatot, és folytasd az utat a tigrisen.

A kártya jelentése: Figyeld meg az óceán hullámait. Minél magasabbra csapnak, annál mélyebb hullámvölgy követi őket. Egyik pillanatban még a hullám csúcsán vagy, a másikban már a mélységben.

Élvezd mindkettőt, de ne függj egyiktől sem. Ne mondd azt magadnak: szeretnék mindig a csúcson lenni. Ez lehetetlen.

Fogadd el a tényt: ez soha nem történt meg, és soha nem is fog megtörténni, mert egyszerűen nem ez a dolgok természete.

De akkor vajon mit tehetnél? Élvezd a csúcsot, amíg lehet, aztán élvezd ki a völgyet is, amikor eljön az ideje. Mi a baj a völggyel? Mi a baj azzal, ha a mélyben vagy? Ez a pihenés ideje. A csúcs izgalom, és senki sem létezhet a folyamatos izgalom állapotában. Forrás: filantropikum.com