Menü Bezárás

Te is 40 fokon mosod a ruhát? Ez a legnagyobb hiba, amit csak elkövethetsz!

Vannak bizonyos dolgok, amiket bizonyos módon végzünk, anélkül, hogy bárki is így tanította volna nekünk. Mintha csak úgy születtünk volna, hogy tudtuk, hogy mossunk mosógéppel, hogy mosogassunk, hogy cseréljük le az ágyneműt, és végezzünk el minden ehhez hasonló házimunkát.

De mi történik, ha rájövünk, hogy az, amit helyesnek tartottunk, valójában helytelen? Sőt, az is megtörténhet, hogy egyes rosszul rögzült szokásainkkal egyenesen azt kockáztatjuk, hogy megbetegszünk?

Miért nem helyes 40 fokon mosni a ruhát?

Röviden: ha alacsony hőfokon (40 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten) mossuk a ruhát, azzal a saját magunk és a családunk egészségét kockáztatjuk. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy ha ilyen alacsony hőmérsékleten mossuk a ruhát, nem szabadulunk meg a baktériumoktól. 40 Celsius fokon maximum a foltokat távolíthatjuk el, de nem érünk el alapos tisztítást.

Akkora adag ruha, ami éppen megtölt egy mosógépet, akár 100 millió baktériumot is tartalmazhat. Ezek között vannak teljesen ártalmatlan és az egészségünkre káros baktériumok is.

Például a Staphylococcus aureus, amely húgyúti fertőzéseket és tüdőgyulladást okozhat, nem pusztul el 40 Celsius fok körüli hőmérsékleten. Ezenkívül, ha a ruhákat a fehérneművel vegyesen mossuk, mindemellett még az E. coli baktériumfertőzést is kockáztatjuk.

Télen még nagyobb a kockázat, mert a megfázásokat okozó kórokozók könnyen összegyűlhetnek a mosógépben. Emellett különböző allergiás reakciók is előfordulhatnak, mivel 30-40 fokon a por és egyéb szennyeződések sem tűnnek el, ehhez is magasabb hőmérsékletre van szükség.

Mi az ideális hőmérséklet?

Ha 40 fokon, vagy az alatti hőmérsékleten mossuk a ruhákat, a baktériumok mindössze 6%-át pusztítjuk el, azonban 60 fokon már 100%-ban elpusztíthatjuk a kórokozókat.

Ezért tanácsos alaposan ellenőrizni a megvásárolt ruhák címkéjét, hogy meggyőződjünk róla, hogy ezek 40 Celsius fok fölötti hőmérsékleten is moshatók.

Ezenkívül a mosószert is gondosan meg kell választanunk. Kaphatók olyan nem biológiai mosószerek, amelyek fehérítőt tartalmaznak, ezek tisztítják és fertőtlenítik a ruhákat, és biológiai mosószerek, ezek enzimeken alapulnak, amelyek eltávolítják a szennyeződés résecskéit.

Az ilyen mosószerek gyártói szerint ezek a termékek alacsony hőmérsékleten is hatékonyak, és védik a textíliákat.

Ha továbbra is 40 Celsius fok körüli hőmérsékleten szeretnél mosni, használj fertőtlenítőszereket is, különösen, ha gyerekruhákról van szó.