Menü Bezárás

Pszichoszomatika: mondd el, hol fáj, és mi megmondjuk, hol vannak a problémáid az életben

Mi történik, ha az orvostudományt és a pszichológiát kombináljuk? Pszichoszomatika. Ez az orvostudománynak az a területe, amely az érzelmeink, félelmeink és pszichológiai blokkjaink egészségünkre gyakorolt hatásával foglalkozik. Tudományosan bizonyított tény ugyanis, hogy az érzelmeink, lelki fájdalmaink gyakran testi betegséghez vezetnek. Éppen ezért, hogy valós és eredményes legyen a gyógyulás, a belsőnkben kell rendet – egészséget teremtenünk.

Annak függvényében, mink fáj a leggyakrabban, illetve melyek a testünk beteg területei, el lehet jutni a tünetek gyökeréig, a fájdalmaink valódi forrásáig, amit ha sikerül pontosan meghatároznunk, a gyógyulás már karnyújtásnyira lesz tőlünk. Íme egy rövid összefoglaló arról, miről árulkodhat a testünk, és mit is üzen nekünk.

Ha a fejünk fáj (gyakran vagy állandóan) – ez a gondolatok által okozott „fájdalom”. A fejfájás gyakran előfordul a magas intelligenciájú embereknél, akik elnyomják az érzelmeiket. Ez a probléma az alacsony önbecsülésről és a félelmekről, az önbírálatról beszél, vagy amikor az ember mindent a szívére vesz.

Hajproblémák (korai őszülés, hajhullás) – a stressz, a tehetetlenség és a kétségbeesés jele. A haj, különösen a nőknél, az életenergia szimbóluma. Problémák léphetnek fel, ha valaki állandó feszültségben és félelemben él. Néha a hajbetegségek a nagy ego, a büszkeség és az Istennel szembeni tudattalan neheztelés hatására alakulhatnak ki.

Nyak- és torokfájdalmak – a torok köti össze az elmét (fej) az érzékekkel (test). A nyakkal kapcsolatos problémák arra utalnak, hogy „ezek ketten” nem jönnek ki egymással. Metafizikai szinten ezt úgy kell felfogni, mint hidat a spirituális és az anyagi között. A torokpanaszok a rugalmasság hiányára utalnak: az ember fél megfordulni, hogy hallja az igazságot, figyelmen kívül hagyja a helyzetet ahelyett, hogy megértené azt.

A szem rövidlátása – a távollátás hiánya, félelem a jövőtől és nem hajlandóság arra, hogy túlnézzünk a saját erőnkön. A jelenben, a mában való élésre való képtelenség. A rövidlátó személy túl sokat gondolkodik, mielőtt megteszi, amit meg kell tennie, és képtelen átlátni a nagy egészet.

Színvakság – a szem nem érzékeli a színeket, mindent szürkének lát. Ez az érzelmekkel sincs másként: az ember nem tudja érzékelni az örömöt az életben. Fontos figyelembe venni a tudat által érzékelt szín jelentését.

Glaukóma – a zöldhályog egy fájdalom. Az ember a jelenben szenved a múlt miatt, nem hajlandó megbocsátani és elfogadni a múltat.

Fogak – a gyenge, problémás fogazat a határozatlan emberekre jellemző, és azokra, akik nem hoznak időben döntést. Mindent valaki más dönt el helyetted, mert te félsz, nem tudod, hogyan elemezd az élethelyzeteket. A fogcsikorgatási problémák azt jelzik, hogy az ember nem érti a dolgok menetét.

Ajkak – az ember érzéki természetét tükrözik. A belső problémáktól függően a következő betegségeket tükrözhetik: a gyakran behasadt ajkak az ellentmondásos érzések miatti tépelődést jelzik; az ajakharapdálás egyfajta önbüntetés a mutatott érzékiségért; az ajakherpesz ugyanaz, mint a harapdálás, de súlyosabb formában.

Hát – a hátunk az életfenntartást, a támaszt szimbolizálja. A hátproblémák az erkölcsi támogatás hiányára utalnak. Az ember azt hiszi, hogy nem szeretik, vagy kénytelen elrejteni a saját szeretetét. Ha valaki elveszíti a mozgásképességét, akkor nem tudja a szeretetét másoknak tevékenységgel kifejezni.

Ízületi gyulladás – arra utal, amikor az ember úgy véli, nem szeretik. Az ízületi gyulladásban szenvedő emberek általában nagyon tisztességes emberek. Náluk mindig a „kell” szó uralkodik, mindent maguk csinálnak, gyakorlatilag térdüket törve. Ők egy nagyon erős „belső kritikusok”.

Térdproblémák – a makacsság, büszkeség, félelem jele, illetve a nem hajlandóságé a feladásra.

Gyomorbántalmak – az orvosok is megerősítik, hogy a gyomorhurut a gyakori idegesség és feszültség miatt alakul ki. A gyomorfájdalom azt jelzi, hogy túl sok a stressz, hogy nincs bizonyosság az életben, sőt, egyes esetekben még a reménytelenség és az elítélés érzése is fennáll. A gyomorfekély pedig kisebbrendűségi érzést, félelmet és bizonytalanságot jelez.