Menü Bezárás

„Nem kérek érte semmit. Egyszerűen csak imádom a havat!” – A 81 éves férfi 20 éve takarítja a havat a környék járdáiról!

Bár jó okunk van azt feltételezni, hogy kihalófélben van a jóság és az önzetlenség a mai világban, szerencsére vannak ellenpéldák, melyek továbbra is égve tartják bennünk a remény gyertyáját.

Egy 81 esztendős bácsiról van szó, aki minden egyes télen, immár húsz éve, életkora ellenére felkel reggelente, és letakarítja a hótól a környék járdáit. Hallani sem akar pénzbeli adományokról a szolgáltatásaiért cserébe! Ragaszkodik hozzá, hogy segítse a szomszédjait, ráadásul a havat is imádja.

Jimmie Sinatra az ohiói Lakewoodban nőtt fel, és 1995-ben vásárolt házat a feleségével a környéken. Ugyanebben az évben vásárolta meg az első hókortógépét, melyet röviddel azután egy Craftsman modellre cserélt le, ami hasonló egy fűnyíróhoz, és amit azóta is nagy becsben tart. A hóeltakarítás iránti szenvedélye abból ered, hogy 81 éves létére még mindig szereti a havat.

Fotó: Nancy Feighan

„Szeretek a hóban játszani, sétálni, a kutyámat is szívesen sétáltatom a hóban, és úgy döntöttem, hogy letakarítom néhány szomszéd járdáját is. Aztán, amikor a feleségemmel megbeszéltük, hogy veszünk egy nagyobb hómarót, úgy döntöttem, hogy végigmegyek az egész környéken” – nyilatkozta Jimmie az Epoch Times-nak.

A férfi jelenleg 34 járdáról takarítja el a havat, és a környékbeli iskolánál is segít, mert nem szereti, ha a gyerekek a havas járdán sétálnak. A műszakja akkor kezdődik, amikor a hóréteg 5-6 centiméteresre vastagszik. Kezdetben csak a közvetlen szomszédjai tudtak a jótékonykodásáról, de mostanra már az egész környék igénybe veszi a szolgáltatásait.

„Nem kérek pénzt, nem kérek semmit, csak azért teszem, hogy segítsek a szomszédoknak” – vallotta Sinatra. Hozzátette: „Ez egy olyan dolog, amit csak én csinálok. Élvezem, ennyi az egész. Élvezem, hogy segíthetek az embereken”.

Jimmie nagyjából a nyugdíjazása után vágott bele ebbe a „vállalkozásba”, melyet a felesége élete utolsó percéig támogatott. Négy évvel ezelőtt hunyt el Lou Gehrig-kórban. „Ő is ilyen volt, segített a szomszédainknak” – árulta el Sinatra azt is megvallva, mióta a felesége beteg lett, vallásos emberré vált.

„Megváltoztam, és csak imádkoztam minden reggel és minden este. Azt hiszem, régen mindent természetesnek vettem, de most már nem, mert minden Isten kezében van. Tudom, hogy a feleségem lelke velem van a házban, és ezért élek” – fogalmazott az özvegy.

A 81 éves Jimmie-t gyakran emlegetik „Hó-emberként” vagy „Hó-hősként” a környéken, de ő a Jimmie becenevet kedveli a leginkább. Akik ismerik őt és tudnak a munkájáról, nagyra értékelik, hogy segít eltakarítani a havat a környéken.

„Hihetetlen, hogy kimegy és élvezi a hideget. Nagyszerű, hogy ő a szomszédunk, hogy tudjuk, vigyáz ránk” – nyilatkozta Colin McKay, Jimmie szomszédja.

A férfinak bár lassan egy éve négyes stádiumú krónikus obstruktív tüdőbetegsége és kétoldali tüdőtágulása van, ami miatt nehezen lélegzik, mégsem adja fel a humanitárius munkát. Sálat visel, hogy melegen tartsa magát, és mindig magával viszi az inhalálót, amikor elhagyja a házat. De a szenvedélyéről nem fog lemondani.

Van egy 53 éves lánya és egy 50 éves fia, akik támogatják őt a hobbijában, de aggódnak is érte, hogy nehogy baja essen. Jimmie, akinek két unokája és három dédunokája is van, igyekszik vigyázni magára, igazából viszont úgy gondolja, addig fog havat takarítani, „amíg Isten szeret engem”.

Hogy mi lesz, amikor ő is végleg elmegy innen? Csak remélni tudja, hogy valaki átveszi a feladatot, és hozzá hasonló lelkesedéssel folytatja. „Sok kedves szomszédom van, és ők is vigyáznak rám, ellenőrzik, hogy jól vagyok-e, mert most már egyedül vagyok” – árulta el Sinatra.

A férfi nem felejtette el kihangsúlyozni: „Ha látsz valakit, akinek segítségre van szüksége, nem számít, hogy mi az, nyújts neki segítő kezet, és ne félj ezt megtenni. Csak segítsetek a szomszédjaitokon és embertársaitokon” – üzente a 81 éves férfi a világnak.