Menü Bezárás

Nem csak nyomás és mellkasi fájdalom: 6 üzenet, amit a szíved küld, és amivel azonnal orvoshoz kell menned!

A szívproblémák klasszikus tünetei (szorongásérzés, nyomás és mellkasi fájdalom) nem az egyetlen figyelmeztető jelek.

Az emberek gyakran nem kapcsolják össze a többi, általuk tapasztalt tünetet azok valódi okával: a szívvel.

Ez azt eredményezheti, hogy nem kapják meg a sürgős szívproblémák, például szívroham vagy stroke esetén szükséges segítséget, vagy késleltetik a lehetséges szívbetegség diagnózisát és kezelését.

„A legtöbb ember jobban ismeri a testét, mint bármelyik orvos. Általánosságban elmondható, hogy ha folyamatosan úgy érzi, hogy valami nincs rendben, vagy valami szokatlan történik vele, bölcs dolog orvoshoz fordulni” – mondja Dr. Parag Joshi kardiológus.

Az egész teste részt vehet abban, hogy „üzeneteket küldjön” arról, hogy valami nincs rendben a szívével.

A szívprobléma azonnali (de váratlan) jelei

Számos, a szívvel kapcsolatos fizikai tünet szorosan összefügg azzal, hogy nem megfelelő a vér áramlása az artériákon keresztül a szívbe. Az olyan tünetek azonban, mint például a következők, első pillantásra nem feltétlenül kapcsolódnak szívproblémákhoz:

Állkapocs- és nyakfájdalom: Mellkasi fájdalom mindig a szívre összpontosul. Akkor is aggodalomra ad okot, ha a mellkasból az állkapocsba és a nyakba „sugárzik”.

Hányinger és puffadás: Különösen a nők gyakran írják le ezt a fajta kellemetlenséget, amely hányással is járhat, mielőtt mellkasi fájdalmat éreznének.

Általános fáradtság: amikor a szív nem tud hatékonyan pumpálni, kevesebb vér áramlik a tüdőbe és az izmokba. A súlyos tünetek közé tartozik a légszomj és a fáradtság a mindennapi tevékenységek során, például a lépcsőn felfelé járás során.

A szívproblémák közvetett tünetei

Egyes problémáknak lehet, hogy egyértelmű kapcsolatuk van a szívbetegséggel, de az is lehet, hogy nincs. Célszerű azonban kivizsgáltatni, különösen akkor, ha a szívbetegség egyéb kockázati tényezői is fennállnak.

Alvási apnoe: A légutak átmeneti összeomlása megszakítja a légzést alvás közben, és összefüggésbe hozható a magas vérnyomással és a szívroham fokozott kockázatával.

Nehézségek az erekció elérésében vagy fenntartásában: Bár a férfiak gyakran nem hozzák összefüggésbe a merevedési zavarokat a szívvel, ez az artériák károsodásának nagyon korai jele lehet. „A test egyik részén lévő erekkel kapcsolatos probléma összefügghet egy másik területen lévő erekkel kapcsolatos problémákkal” – mondja Dr. Joshi.

Görcs, fájdalom vagy zsibbadás a vádlijában járás közben: Ez a fajta lábfájdalom, amelyet edzés közben érez, és amely megszűnik, ha abbahagyja az edzést, a perifériás érbetegség, a vérkeringés rendellenességének jele lehet. A perifériás érbetegségben szenvedő emberek gyakran érelmeszesedésben szenvednek, ami az artériákban felhalmozódott plakkok kialakulását jelenti.