Menü Bezárás

Hogyan tisztítsa és fertőtlenítse az erősen szennyezett konyharuhákat?

A papírtörölköző bizonyára nagyon praktikus a konyhában. Azonban nem túl környezetbarát, és a mindennapi használatra továbbra is a klasszikus pamut vagy vászon többcélú konyharuha az etalon. Ezeket használjuk edények letörlésére, kézszárításra, minden felület megtörlésére stb. A nedvesség és az ételfoltok között azonban a konyharuhák gyorsan a nagyon piszkos és foltos baktériumok fészkeivé válnak. Még egy forró gépi mosás után sem mindig kapunk olyan makulátlan konyharuhát, mint az első napon. Ez pedig nem tesz jót a higiéniának… Íme néhány nagymamás tipp és jó szokás, hogy végre megtudja, hogyan tisztítsa, fertőtlenítse és fehérítse tökéletesen a konyharuháit. Néhány jó szabály betartásával a konyharuhák sokáig kitartanak, és a bacik nem lépik át a konyhaküszöböt.

Meglátja majd, hogy a mosáshoz, fehérítéshez és fertőtlenítéshez nem lesz szüksége káros fehérítőre!

1) A helyes teendők az új konyharuhákkal kapcsolatban

Ahogy az új ruháknál, úgy természetesen az új konyharuháknál is nagyon fontos, hogy kimossuk őket. Ez eltávolítja a kémiai szereket, és biztosítja, hogy higiénikusan tiszták legyenek. Elvégre nem tudhatjuk, ki nyúlt hozzájuk előttünk! Azonban már biztos észrevehette, hogy az új konyharuhák mindig nagyon merevek. Ez azért van, mert alapozóval vannak bevonva, ami megakadályozza, hogy megfelelően felszívják a nedvességet. Ennek az alapozónak az eltávolításához a legjobb, ha egy lavór meleg vizet készítünk három marék durva sóval. Ezután minden új ruhát hagyjon ázni egy éjszakán át. Ezután készen állnak a használatra.

2) Jó mosási szokások és gyakoriság

Természetesen a mosás gyakorisága attól függ, hogyan használja a konyharuháit. Az ételmérgezés elkerülése érdekében általában 2-3 naponta ajánlott. Azonban jobb, ha naponta mossa, ha intenzíven használja, és akár egy hétig is ráér, ha ritkán használja. És persze, ha foltos, ne várjon azzal, hogy még jobban összepiszkítsa. Végül pedig soha ne hagyja a nedves ruhát összegömbölyítve a munkalapon. Ügyeljen arra, hogy a konyharuhák ne maradjanak hosszabb ideig nedvesek, mivel a nedvesség elősegíti a baktériumok szaporodását. Ha lehetséges, hagyja száradni egy hőforrás (radiátor, sütő, szárítógép stb.) közelében, kiterítve vagy felakasztva, hogy minden használat után megfelelően megszáradjon.

3) Mosás előtt kezelje elő a makacs foltokat

Ideális esetben a foltokat a megjelenésük után azonnal kezelni kell. Ehhez nincs is jobb, mint az igazi marseille-i szappan! Dörzsöld át a még nedves foltot a szappankockával, hogy kérget képezzen. Hagyja egy órát állni, mielőtt felhabosítja és a ruhát a mosógépbe teszi. És bár a vasalással fertőtlenítheti a konyharuhát, kerülje a folt fölötti vasalást, mert az tartósan rögzíti a foltot.

Jó tudni: A foltokat eltávolíthatja mosó szappannal vagy a mosás előtti folteltávolító szódabikarbónával és fekete szappannal is.

4) Előmosás az erősen szennyezett konyharuhákhoz

A konyharuhákat forró vízzel és hidrogén-peroxiddal előmoshatja, hogy fertőtlenítse őket. Ha inkább a folteltávolítás miatt aggódik, használjon egy lavór forró vizet szódakristályokkal (2/3-1/3) vagy mosószódával (1/2 pohár 4 liter vízhez). Legalább egy órán át áztassa a konyharuhákat ebben a folyadékban, mielőtt a maradék foltokat kezelné, és betenné a mosógépbe. Végül, ha szürkéssé válnak, és szeretné visszaadni a fényüket, használjon szódabikarbónát vagy egy kevés mosogatószert egy lavór nagyon forró vízben. Ez egy nagyon hatékony fehérítőszer.

5) Most pedig jöhet a gépi mosás!

Használhat mosóport vagy folyékony mosószert. Szükség esetén egy csésze szódabikarbónát vagy ½ pohár ammóniát is adhatunk hozzá, hogy segítsen eltávolítani a foltokat. Az is fontos, hogy milyen hőmérsékleten mossa a ruhákat! A 40°C-on a mikrobák nem pusztulnak el. A többi háztartási textíliához hasonlóan a legjobb, ha a fertőtlenítés érdekében a mosógépet is legalább 60°C-ra állítja be. Ez több mint elég lesz. A nagy „ráncfelvarrásra” szoruló fehér pamut- vagy vászon konyharuhák esetében azonban akár 90°C-ig is mehet.

És a textillágyító hozzáadása, jó vagy rossz ötlet?

A textillágyító gyakran tartalmaz vegyi anyagokat és illatanyagokat, amelyek maradványokat hagyhatnak a konyharuhákon. A törölközőkhöz hasonlóan ez a maradék zavarhatja a konyharuhák nedvszívó képességét, ami döntő fontosságú, ha edények vagy felületek letörléséről van szó. A konyhai eszközök és edények letörlésére is használhatók a konyharuhák. A lágyítószer-maradványok ezután potenciálisan szennyezhetik az élelmiszereket. Ezért a legjobb, ha ragaszkodik az egyszerűbb, vegyszerek nélküli mosási módszerekhez, és különösen a textillágyító hozzáadása nélkül.

Ha azonban a textillágyító hozzáadása fontos, akkor gondolja meg a természetesebb, hipoallergén termékek használatát. Választhat kíméletesebb alternatívákat is. A fehér ecet például természetes szövetlágyítóként is működhet, anélkül, hogy káros maradványokat hagyna maga után. Növényekkel (menta, levendula stb.) vagy citrusfélék héjával átitatva kellemes illatot adhat neki anélkül, hogy szennyezné a konyháját. Ráadásul ez a tisztítószer eltávolítja a kellemetlen nedves szagokat a konyharuhákból!

Néhány tipp, hogy konyhai törülközői hosszabb ideig maradjanak tiszták…

Tegyen ki több konyharuhát a bizonyos feladatokhoz: egyet a kéztörléshez, egy másikat a konyhai felületek tisztításához, és egy utolsót az edények szárításához. Soha ne keverje össze a konyharuhákat. Ez segíthet csökkenteni a baktériumok terjedését, és minden egyes ruha hosszabb ideig marad tiszta. Könnyen elkerülheti a keveredést, ha különböző helyen tárolja őket, vagy ha színkódot alkalmaz. Ez az egyszerű higiéniai intézkedés azt is megakadályozza, hogy a konyharuhák erősen elszíneződjenek. A legsötétebbeket például fenntarthatja a felületek tisztítására. Ez csökkenti a makacs, látható foltok kialakulásának kockázatát!