Menü Bezárás

Hogyan figyelnek minket otthon: 10 eszköz, amelyen keresztül kémkedhetnek utánad!

Egy olyan világban, melyben okoseszközökkel vesszük körül magunkat, nehéz elrejtőzni. Bármennyire is próbáljuk zárt ajtók mögött tartani a magánéletünket vagy gondoljuk azt, hogy a világ csak annyit láthat belőlünk, amennyit a közösségi oldalakon megmutatunk magunkról, tévedünk.

Hihetetlennek tűnik, de egyes eszközök, melyeket beengedünk az életünkbe, bizony kémkedhetnek utánunk. Nemcsak az okostelefonok és az okosórák, de még a porszívók is képesek megtudni rólunk bizonyos információkat, és megosztani azokat más eszközökkel.

Ezeket az eszközöket ugyanis úgy programozták, hogy a lehető legautonómabb módon végezzék a dolgukat – ezért is szereztük be őket, nem igaz? Hogy felmentsenek bizonyos kötelező tevékenységek alól. Ez azonban azt is jelenti, hogy mesterséges intelligenciával rendelkeznek: a programozásuk határain belül képesek önálló döntéseket hozni és alkalmazkodni a váratlan helyzetekhez.

Íme 10 kütyü az otthonodban, amiről talán nem is gondoltad volna, hogy kémkedik utánad!

1. Bluetooth hangszórók

Egyre többen használunk okoshangszórókat, melyek több kényelmi funkciót is ellátnak. De ki gondolná, hogy a magánbeszélgetések például, melyek ezeken az eszközökön keresztül zajlanak, valójában lehallgatottak? Az Amazonnak világszerte több ezer alkalmazottja van, akiknek fő feladata az, hogy az Alexa által rögzített adatokat kielemezzék, „a szoftverproblémák és a készülék pontosságának a javítása” érdekében. Bár a felvételek anonimak, bármikor visszakövethető általuk a felhasználó, a készülékszám alapján.

2. Robotporszívók

A robotporszívó egyike a legpraktikusabb eszközöknek: feltakarítja az egész házat helyetted, míg te a kedvenc elfoglaltságoddal időzhetsz. Bármennyire is jól hangzik, a háttérben ezek az eszközök adatokat rögzítenek. A Google például az iRobottal közösen egy térképet készít az otthonodról, amit megoszt más eszközökkel. A kínai Dongguan Diqee robotporszívó pedig beépített 360 fokos éjszakai kamerával rendelkezik. Bár a gyártók azt állítják, nem gyűjtenek és használnak fel semmilyen információt a felhasználók életéről, egy hackert már nem fogja érdekelni holmi törvény betartása.

3. Gépkocsik

Napjaink autómodelljei olyanok, akár egy űrhajó belseje: mindenféle okosfunkcióval fel vannak szerelve, ezerféle érzékelő, számláló és kamera rögzíti és tárolja az adatokat, melyeket a motor beindítása után gyűjtenek. Mint egy repülőgép fekete doboza, visszakövethető rajtuk a motor fordulatszámától az útviszonyokig minden információ, ami egy baleset körülményeinek a feltárásában sokat segít. A gyártók pedig kérésre átadhatják ezen adatokat a hatóságoknak, melyekből az is kiderül, milyenek a vezetési szokásaid, átlagban milyen gyorsan hajtasz – és felhasználhatják ellened a bíróságon.

4. Gyerekjátékok

Számos modern játék tartalmaz mikrochipet, amivel a gyártó adatokat gyűjt a termék további javítása érdekében. Vannak viszont játékok, melyek Bluetooth vagy WIFI segítségével egy szerverhez kapcsolódnak, és adatokat küldenek a felhasználó viselkedéséről. Bár a gyártó szándéka pozitív, ezen játékokra általában minden tízméteres körzetben lévő készülék rá tud csatlakozni, így lehallgathatja, mi történik a játék körül.

5. Webkamerák

Az egyik leggyakoribb módja a személyes adatgyűjtésnek a webkamera, ugyanakkor a legkönnyebben kizárható is: mindig ragaszd le egy maszkolószalaggal, amikor kikapcsoltad és nem használod. Így biztos lehetsz benne, hogy a hackerek nem szereznek meg rólad semmilyen kompromitáló anyagot.

6. Okosórák és fitnesz karkötők

2018-ban egy Kaspersky Lab nevű vállalat arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy ezek az eszközök elemzik a háttérben a felhasználó „viselkedési profilját”, lehetővé téve emberek millióinak az azonosítását. Ez megint csak akkor jelent igazi veszélyt, ha valaki ártani akar nekünk: a kütyü által ugyanis 90%-os pontossággal fel tudja fedni az olyan személyes adatokat, mint a jelszavaid.

7. Fogkefék

Sok modern fogkefe csatlakozik a mobileszközökhöz, hogy hasznos információval lásson el a higiéniai szokásainkról. Egyes OralB-modellek pedig közvetlen kapcsolatot teremtenek a fogorvosunkkal. A Bluetooth funkcióval ellátott okosfogkefe nemcsak arról tájékoztat, hogy helyesen mostál fogat, hanem minden adatot továbbít a fogorvosodnak – aki ezek alapján tanácsokat adhat neked.

8. Fülhallgatók

Ma már kevesen tudnak létezni a mobiljuk és a fejhallgatójuk nélkül. És bár teljesen ártalmatlannak tűnnek ezek az eszközök, a hackerek ezekben is remek lehetőségre leltek. Izraeli tudósok bebizonyították, egy kis szaktudással miként lehet fejhallgatóból mikrofont programozni: a hangszórók reagálnak a levegő rezgéseire, és azokat jelekké alakítják át, melyekből pontos adatokat lehet begyűjteni.

9. Otthoni megfigyelő kamerák

Azt gondoljuk, biztonságban vagyunk, ha bekamerázzuk a lakásunkat. De ugyanazt a felvételt, amit mi látunk, egy profi hacker is megszerezheti, merthogy ezek a rendszerek általában az internetre csatlakoznak. Hogy ezt kizárd, kétlépcsős hitelesítést aktiválj a programban: bejelentkezés esetén szöveges üzenetet vagy emailt is kapj.

10. LED izzók

Nevetségesen hangzik, de igen, a technikai fejlődés elérte azt a pontot, hogy a hatóságok kémkedhetnek utánunk a közönséges LED izzókon keresztül (is). A Newark Nemzetközi Repülőtéren aktiváltak egy ilyen megfigyelőrendszert, mely többek között 171 LED-izzóból és 8 térfigyelőkamerából áll, ami együttesen továbbít információt egy biztonsági szerverre.

Természetesen most azt gondolod, a te életed nem annyira fontos, hogy bárki valaha is kémkedjen utánad. De mégis jobb az óvatosság. Ezek a kütyük ugyanis azért léteznek, hogy elhitessék veled, az az igazság, amit ők állítanak be igaznak. Ezidő alatt pedig teljesen áthangolják az agyad, és bedőlsz a trükknek.