Menü Bezárás

Gyász: Meghalt Csollány Szilveszter olimpiai bajnok tornász

51 éves korában elhunyt Csollány Szilveszter, olimpiai bajnok tornász – közölte a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közös közleményében.

A Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság mély fájdalommal tudatja, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Csollány Szilveszter 51 éves korában elhunyt. Az olimpiai bajnok tornász nemcsak sportolóként ért el kimagasló eredményeket, hanem kiváló férj és nagyon jó édesapa is volt – emlékeztek róla.

A Sopronban élő Csollány Szilveszter december 3-án került tüdőgyulladással a helyi kórházba. Mivel állapota gyorsan romlott, Budapestre, a Korányi-kórházba szállították. Az 51 éves tornász később lélegeztetőgépre került. Állapota kritikussá vált, úgynevezett vastüdővel tartották életben.

Ifjúsági sportolóként Győrben kezdett el tornázni, 15 évesen a łódźi IBV-n lett negyedik, első érmét az 1988-as ifjúsági Eb-n, Avignonban szerezte gyűrűn. Ebben az évben igazolt az Újpesti Dózsába, ahol csapatbajnoki címet szerzett, majd egy évvel később már a felnőtt válogatott tagja lett.

Első felnőtt nemzetközi érmét az 1990-es, lausanne-i Európa-bajnokságon szerezte, gyűrűn lett bronzérmes. 1992-ben már a párizsi világbajnokságon ért el második helyet. Három (1992, 1996 és 2000) olimpián szerepelt. Barcelonában még a hatodik, Atlantában már a második helyen végzett, karrierjét a 2000-es, Sydney olimpián koronázta meg, ahol gyűrűn olimpiai bajnok tudott lenni.

Pályafutása során Eb-n egy-egy arany- és ezüstérme mellett négyszer lett harmadik. A 2002-es, hazai rendezésű, debreceni világbajnokságon nyert aranyat, mellette öt vb-n végzett a második helyen. Magyar bajnokságon egyéniben tízszer, csapatban négyszer állt a dobogó legmagasabb fokán.

Az Újpest után a Dunaferr, majd a Budapest Honvéd sportolója volt. 2003-as visszavonulása után a vendéglátóiparban és edzőként is dolgozott. 1996-ban megkapta a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet, majd 2000-ben az Érdemrend tisztikeresztjét. Hétszer volt az év tornásza, kétszer az év magyar sportolója, 2009-ben beválasztották a sportág magyar halhatatlanjai közé.

forrás: blikk.hu