Menü Bezárás

Egy tűzoltó mentette meg ezt a férfit és a nővérét 45 évvel ezelőtt. Most újra találkoztak.

Umar Fox egész életében kereste azt a tűzoltót, aki 1978-ban megmentette őt és a nővérét egy lakástűzből, és ez a keresés végül egy szívből jövő találkozással ért véget 2023-ban.

Umar hároméves volt, amikor a Massachusetts állambeli Dorchesterben lévő egykori házában tűz ütött ki. Ő és a nővére akkoriban a karácsonyi szünet miatt volt otthon. Egyedülálló édesanyjuk, Silvia éppen dolgozott.

A ma már nyugdíjas Joseph Gilmore az elsők között volt a helyszínen. Beszaladt a lángok közé, és biztonságba helyezte a gyerekeket, majd visszarohant, hogy segítsen elfojtani a tüzet.

Umar mindig is remélte, hogy találkozhat azzal a férfival, aki az életét kockáztatta érte. De George Rizer fotóriporter által készített kép volt minden, ami segíthetett megtalálni a férfit. Negyvenöt évvel később ez a kép végül elég volt, hála a közösségi médiának.

Miután Umar felkutatta Joseph-et, ő és a tűzoltó érzelmes találkozót tartott, amelyet a The Boston Globe megörökített, és a WVBC 5 megosztott.
„A kis Umar már nem is olyan kicsi” – viccelődött Joseph, amikor Umar belépett a szobába. „Most már nem szívesen vennélek fel, haver”.

A találkozás során a hős tűzoltó megtudta, hogy a mentésnek dominóhatása volt.

Az osztálytalálkozón nemcsak Umar és a hős tűzoltó vett részt, hanem ott volt az édesanyja, Silvia és a fotós, George is. Umar nővére is részt akart venni, de betegség miatt lemondta a találkozót.

Umar azt mondta az outletnek, hogy ő és a nővére „nem lennének itt”, ha nem lett volna Joseph. A továbbiakban kifejtette, hogy a mentés „többet hozott a világra” és „megmentette mások életét”.

Umar három gyermek édesapja és két másik gyermek mostohaapja. A nővérének is „nagyszerű gyerekei vannak”, akik „mind felnőttek és nagy dolgokat csinálnak most”.

Umar ma iskolabuszsofőr. Fiatalabb korában azonban edzőként dolgozott, és e pályafutása során két embert is lebeszélt az öngyilkosságról. Tinédzserként megmentett valakit a fulladástól is.

Mielőtt elment, Silvia megköszönte Josephnek, hogy megmentette a gyermekei életét.

„Nem csak a munkáját végezte” – mondta. „Jól csinálta.”

Ami Joseph-et illeti, akkoriban nem gondolta, hogy valami figyelemre méltót tett. Egyszerűen csak azt tette, amit 38 éven át minden nap csinált.

„A legrosszabb dolog, amit a rendőrségi vagy tűzoltósági adóvevőn hallani lehet bármilyen eseményre menet, az az, hogy „gyerekek csapdába estek”” – jegyezte meg. „Nem akarod ezt hallani, de ha odaérsz, akkor azt akarod, hogy – ha Isten is úgy akarja – megmeneküljenek.”

„Rossz dolgokba megyünk bele, remélhetőleg happy endet keresve” – osztotta meg.

Ne felejtsd el megosztani ezt a boldog találkozást barátaiddal és családoddal, hogy emlékeztesd őket arra, hogy egyetlen jó cselekedet milyen hatással lehet az életekre.