Menü Bezárás

Az idős hölgy évekig nem engedett be senkit az otthonába, amíg egy lány be nem tette a lábát – A nap története

Egy idős hölgy 13 évig nem engedett be senkit a házába. De amikor mégis sikerült bejutnom, megdermedtem a nagy titkától.

A családom csak nemrég költözött arra a környékre, ahol az idős hölgy lakott. James, a férjem zenetanár, nekem pedig két lányom van. Szólíthattok Dórinak, mert a környéken mindenki így emleget.

Egy kivételével az összes szomszédom nagyon barátságos és segítőkész volt, mióta beköltöztünk. Az egyetlen, aki tartózkodott a velünk vagy bárki mással való érintkezéstől, az az idős asszony volt, aki az út túloldalán lévő utolsó házban lakott.

Amikor körbekérdeztem a környéken, hogy miért viselkedik ilyen furcsán, figyelmeztettek, hogy ne menjek utána, mert szerintük őrült, és inkább egyedül marad, miután elvesztette a férjét és egyetlen lányát egy repülőgép-szerencsétlenségben.

A szomszédok szerint az idős hölgy egészségügyi problémái miatt nem kísérte el családját azon a végzetes napon, és amikor megérkezett a szomorú hír, nem volt hajlandó elhinni, és soha többé nem engedett be senkit a házba.

Gyakran láttam őt az utcán az esti órákban, de mindig egyedül volt. Törékenynek és kopottasnak tűnt, mintha segítségre és támogatásra szorulna. Mindig is segíteni akartam neki, de miután hallottam, mit mondtak róla a szomszédok, nem voltam biztos benne, hogy megtehetem-e.

De egy nap, amikor a szupermarketbe tartottam, az útjaink keresztezték egymást. Elmentem mellette, és meghallottam, hogy énekel egy dallamot. Azonnal felkeltette a figyelmemet, mert a nagymamám ugyanezt a dalt énekelte.

Elkezdtem vele együtt énekelni, és ő először mosolygott rám. De amikor visszamosolyogtam, gyorsan felgyorsította a lépteit, és hazament.

Aznap nagyon másnak tűnt számomra. Nem voltam hajlandó hinni a szomszédaim állításainak, miszerint azért zárkózott el a társadalom többi részétől, mert őrült, ezért másnap bekopogtam hozzá.

„Helló, hoztam neked valamit – szólítottam meg. „Ez annak a dallamnak a felvétele, amit tegnap énekeltél.”

Az idős hölgy otthon volt, de nem engedett be. Ehelyett csak némán nézett rám az ablakon keresztül.

Észrevettem, hogy engem bámul, és már éppen az ablakhoz akartam menni, hogy megkérjem, engedjen be, amikor sietve behúzta a függönyt. De aznap valami felhívta a figyelmemet. Nem is sejtettem, hogy olyasmit fog felfedni, amit soha nem tudtam volna elképzelni.

Az idős hölgy egy hold alakú gyűrűt viselt az ujján. A gyűrű nem olyan volt, mint egy tipikus gyűrű, és ez még inkább felkeltette a kíváncsiságomat. Elkezdtem keresgélni az interneten, és hamarosan rájöttem, hogy a gyűrű megegyezik az énekesnő gyűrűjével, amely a zenei album borítóján látható, amelyet megvettem neki.

Alaposan megvizsgáltam a borítót, és, ó, istenem… az énekesnő, Luna Davis, valóban hasonlított az idős hölgyre. Így másnap újra meglátogattam a házát.

„Mrs. Davis, kérem, nyissa ki az ajtót. Tudom, hogy ki maga” – mondtam. De az egyetlen válasza a hallgatás volt.

Csüggedten fordultam meg, hogy elhagyjam a házat, de ekkor hirtelen kinyitotta az ajtót, és behívott. „Jöjjön be, de kérem, ne ájuljon el – mondta halkan.

Beléptem az ajtón, és megdöbbentett és elszomorított, amit láttam. A padlót és a ház minden felületét por és penész borította. Még a bútorok is, akárcsak az idős hölgy ruhái, rongyosak voltak, és szörnyű szaguk volt. Az ágyneműje sem volt jobb, tele volt kosszal és lyukakkal.

„Elnézést a rendetlenségért, de a beteg ízületeim miatt nem vagyok képes takarítani, és még a fürdőszobába sem tudok egyedül bemenni. Tizenhárom éve nem mosakodtam rendesen” – mondta zavartan Davis asszony.

„De miért nem hagytad, hogy a szociális szolgálat segítsen?” Aggódva kérdeztem.

„Ha így tennék, idősek otthonába küldenének – válaszolta Davis asszony. „És reméltem, hogy a családom visszatér, de nem jöttek vissza. Így hát remete lettem, mert féltem, hogy a többiek kinevetnek, ha megtudják, mivé vált egy híres énekesnő háza.”

Olyan szomorúan éreztem magam Davis asszony miatt, hogy megesett a szívem. Később aznap a lányaimmal fogtunk mindent, amire szükségünk volt, és kitakarítottuk a házát. A közösségi médiában is közzétettem egy történetet róla a valódi neve nélkül, és többen beleegyeztek, hogy segítenek Mrs. Davis otthonát otthonossá varázsolni.

Hamarosan a családom is nagyon közel került hozzá, és a lányaim elkezdték nagymamának szólítani. Davis asszony is egyformán szeretett minket, és soha nem utasította el a kéréseinket. Az egyetlen dolog, amire nem tudtam rávenni, az az volt, hogy énekeljen nekünk. „Sajnálom, drágám, de ezt nem tehetem meg neked” – mondta mindig.

De egyszer a születésnapomon váratlanul azt kérte, hogy a férjem zongorázzon. És ezután elkezdett dedikálni, és a szemem könnybe lábadt. „Nagyon köszönöm, Mrs. Davis” – mondtam, miközben megöleltem.

„Nem kell megköszönnöd, kedvesem – mondta Mrs. Davis, miközben visszaölelt. „Te lettél az őrangyalom, és nemcsak örömet és értelmet, hanem családot is hoztál vissza az életembe.”

Davis asszony azután a nap után soha többé nem maradt egyedül a házában. Elkezdett elvegyülni a helyiek között, és végül hozzánk költözött.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

Légy kedves és segíts másokon. Ahogy Dori segített Mrs. Davisnek.
Ne hagyatkozz arra, amit mások mondanak egy személyről. Ha Dori hallgatott volna a szomszédaira, soha nem ment volna előre, és nem segített volna Mrs. Davisnek.

Az idős embereknek szeretetre és gondoskodásra van szükségük, és ezt soha nem szabad megtagadni tőlük. Dávidné annyira meghatódott, amikor Dori és családja segített neki, hogy felhagyott az elzárkózással, és elkezdett elvegyülni a környéken élőkkel.

Oszd meg ezt a történetet barátaiddal. Talán feldobja a napjukat és inspirálja őket.