Menü Bezárás

A férfi koszos hajléktalan idős hölgyet etet a luxusétteremben, a látogatók felháborodtak – A nap története

Chester Holland éppen egy luxusétterembe tartott, amikor észrevette, hogy Martha az utca közepén összegömbölyödve könyörög a járókelőknek ételért. A férfi megsajnálta a lányt, és felajánlotta neki a segítségét, de többről volt szó, amiért a férfi tekintete azonnal a lányra szegeződött.

Chester Holland ügyvéd volt a szakmája, és ő volt az egyik legtekintélyesebb ügyvédi iroda tulajdonosa New Yorkban, a Holland and Partners. A férfi még hetvenévesen is igen jóképű volt, mogyoróbarna szemével és őszes árnyalatú hajával, de sajnos a jogi tanulmányok miatt soha nem volt ideje arra, hogy kihasználja a sármját, és ennek következtében Chesternek sem felesége, sem gyereke nem volt.

Egyetlen lakótársa a szakács, Arthur volt, aki gondoskodott az étkezéséről, és szabadidejében néha meghallgatta a bírósági történeteit. Miután azonban Arthur szabadságot kért, Chester úgy döntött, hogy jobb, ha étteremben eszik, minthogy kiváló főzőtudományát kamatoztatva ételmaradékkal díszítse a konyhát.

Ennek eredményeképpen ma este a Le Bernardinba tartott, hogy egy kiadós vacsorát fogyasszon. Azonban amint átment a háza utáni első utcán, észrevette a sarokban összegömbölyödött Mártát.

Havazott, és a nő reszketett, szűkölködő szemekkel bámult mindenkire, de mindenki süket fülekre talált. Chestert meghatotta a nő ártatlan tekintete, pont olyan, mint amilyet néhány évvel ezelőtt látott, és úgy döntött, hogy odamegy hozzá. „Szia, a nevem Chester. Van kedved velem vacsorázni ma este?” – kérdezte finoman.

Márta, aki napok óta éhezett, megdöbbent, amikor meglátta, hogy a szmokingba öltözött férfi odalép hozzá, és meghívja vacsorázni. „Hát, szívesen” – vallotta be, és visszaszorította a könnyeit a férfi nagylelkűsége miatt. „Azonban értetlenül állok az előtt, hogy miért segítene egy olyan hajléktalan nőnek, mint én.”

„Nos, ma este egyedül vacsorázom, és örülnék, ha lenne valakinek társasága – magyarázta. „Akkor mehetünk?”

Martha még egyszer megköszönte a segítséget, és elkísérte az étterembe. De amint helyet foglalt a fényűző létesítményben, a vendégek gúnyolódni kezdtek rajta.

„Te jó ég, ki ez a nő? És mit keres egy ilyen előkelő étteremben?” – kiáltotta az egyik hölgy az első asztalnál.

„Tudom, igaz! Vajon hogyan engedhették be? Nézz csak rá! Rongyosan van felöltözve, és bűzlik a szemét hústól” – panaszkodott egy másik. „Én azonnal kirúgtam volna innen!”

Az egyikük egyszerűen átlépte a határt, és előrement, és felhívta az igazgatót. „Nem tartozik ide, Mr. Smith” – mondta neki. „Évek óta ennek az étteremnek a vendége vagyok. Nem tudtam, hogy önök megengedik, hogy bárki az utcáról csak úgy besétáljon ide. Jobb, ha most azonnal megszabadul tőle!”

Megunva a panaszokat és a Marthára undorodva tekintő látogatókat, Smith úr odalépett Chester asztalához, és megkérte, hogy kísérje ki a nőt. „Sajnálom, uram, de a kísérőjének távoznia kell. A többi vendégünk elégedetlenségének ad hangot, és ezt nem hagyhatjuk annyiban”.

Chester hideg pillantást vetett rá. „Nos, nincs jogod kirúgni őt. Nálam fog lakni!”

„Kérem, ne kényszerítsen arra, hogy hívjam a biztonságiakat, uram – figyelmeztette Smith úr. „Ha nem engedelmeskedik, kénytelen leszek kirúgni!”

„Biztos vagy benne?” Chester nevetésben tört ki. „Érted te a törvényt. Mr…” Chester megvizsgálta Mr Smith egyenruhájának jelvényét.

„Igen… Mr. Jason Smith.” Chester folytatta. „Remélem, ismeri a törvényt. Ha nem, akkor szívesen látom az irodámban. Nem is nehéz megtalálni, mert feltételezem, hogy hallott már a Holland and Partnersről. Kérem, fogadja el ezt.” Chester átnyújtotta a névjegykártyáját, amelyen a neve szerepelt.

Smith úr szemei kitágultak. „Ó, elnézést, uram – mentegetőzött azonnal. „Nem tudtam, hogy ön ügyvéd. Elnézést kérek a kellemetlenségért.”

„Semmi baj, Smith úr – mondta Chester. „Most pedig remélem, hogy küld nekünk egy pincért, ahelyett, hogy az időmet vesztegetném az ítélkezésemre. Már így is késésben vagyok a vacsoráról.”

„Persze, uram. Azonnal küldöm az egyik pincérünket. Még egyszer elnézést kérek” – mondta Smith úr, és elsétált.

Amikor egy pincér közeledett Chester asztalához, leadta a rendelést, és elnézést kért Marthától. „Elnézést a kellemetlenségért; talán jobb éttermet kellett volna keresnem”.

„Ó, nem, nem a te hibád – mondta Martha. „Valójában hálás vagyok neked a segítségedért. Remélem, egy nap viszonozhatom a szívességet.”

„Nos, már azzal is szívességet teszel nekem, hogy ma este társaságom van, úgyhogy ne érezd magad zavarban semmi miatt – mondta Chester mosolyogva.

Hamarosan a pincér hozta az ételt, és miközben Martha evett, Chester nem tudta levenni róla a tekintetét. Tényleg napok óta nem evett. Még jó, hogy megtaláltam és idehoztam. gondolta magában Chester.

Martha hirtelen felnézett, és rajtakapta, hogy a férfi bámulja. „Mi a baj? Miért nézel így rám?” – érdeklődött, miközben a szája még mindig tele volt étellel. „Van valami az arcomon?”

Chester rámosolygott. „Tényleg nem emlékszel rám, Martha?”

Márta megdöbbent. „Mi? Találkoztunk már korábban?”

„Igen, Martha, így van – mondta Chester. „Az egész 38 évvel ezelőtt történt…”

„Egy leégett diák voltam, akit kilakoltattak, mert nem tudtam fizetni a lakbért. Bementem egy kávézóba abban a reményben, hogy legalább melegedni fogok. Pincérnőként dolgoztál ott. Féltem, hogy kikísérnek, de ehelyett étellel kínáltál, és egy fillért sem kértél.

„Aznap nem voltam hajlandó feladni. Gyakornoki állásokra jelentkeztem, és végül egy ügyvédi irodában kaptam állást. Neked köszönhetően most New York egyik legtekintélyesebb ügyvédi irodája az enyém.”

Chester szemei felcsillantak, miközben folytatta. „Rögtön felismertelek, amikor megláttalak az utcán… Tudod, visszamentem abba a kávézóba, hogy megkeresselek, de közölték velem, hogy kirúgtak.”

„Ahh, most már emlékszem rád – mondta Martha, és könnyezni kezdett. „Tulajdonképpen az egyik kollégám panaszkodott a főnökömnek, hogy segítek neked. Kirúgtak, és sokáig tartott, amíg új munkát találtam. Bárhová mentem, mindenhol találtam részmunkaidős munkát, így egy ideig túléltem, de a sok kemény munka megviselte az életemet, és végül mindent elvesztettem, az egészségemtől kezdve az otthonomig.”

„Nos, ha nem bánod, nálam is maradhatsz – ajánlotta fel Chester. „Gondolj rá úgy, hogy így tudom meghálálni a kedvességedet.”

Elgondolkodva azon, hogyan élte az életét majdnem egy éve, Martha elfogadta Chester ajánlatát, és összeköltözött vele. És végül, néhány év elteltével, ami úgy kezdődött, hogy egy csődbe jutott diák megsegítéséért találkoztak, szerelemmé vált, és a pár nemrég úgy döntött, hogy összekötik az életüket.

Martha most készül megnyitni éttermét New Yorkban.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

Legyetek kedvesek másokhoz; nem kerül semmibe. Gyönyörű példa erre, ahogyan Márta és Chester segítettek egymásnak a szükség idején.

Akiknek az a sorsuk, hogy együtt legyenek, azok végül együtt is lesznek. Ahogy Chester 38 év után újra összejött Marthával.

Mondd el, mit gondolsz? Megosztásokat köszönöm