Menü Bezárás

A demencia 12 figyelmeztető jele, amire minden 40 év fölötti embernek oda kell figyelnie

A demencia a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet és a teljesítőképességet, és nemcsak a beteg életére, de a hozzátartozók, barátok életére is hatással van. Számos kognitív képességüktől, köztük a memóriájuktól is megfosztja a betegeket, míg végül önmaguk árnyékává válnak.

A demencia önmagában nem betegség, hanem a szellemi leépülés egy gyűjtőfogalma, amely olyan tüneteket foglal magában, amelyek hátterében különböző betegségek állhatnak.

Milyen betegségek következménye lehet a demencia:

  • Creutzfeld-Jakob betegség (CJB);
  • Lewy-testes demencia;
  • Frontotemporális demencia (FTD);
  • Huntington-kór;
  • Koponyaűri nyomásfokzódás;
  • Parkinson-kór;
  • Vaszkuláris demencia;
  • Wernicke–Korszakov-szindróma;
  • Alzheimer-kór.

Összesen több mint 100 különböző demencia típus létezik. Minden típus progresszív, ami azt jelenti, hogy az agy idővel egyre jobban károsodik. Becslések szerint csak az Egyesült Államokban több mint 5 millió ember szenved a demencia valamilyen formájában.

A demencia hátterében leggyakrabban Alzheimer-kór áll, az esetek több mint 50%-ban. A demencia különböző módon hat az emberekre, különböző tényezőktől függően, például az egyén személyiségétől, érzelmi stabilitásától, fizikai jellemzőitől és az általa kapott támogatás mértékétől függően.

Jelenleg nem létezik rá gyógymód, de a kezelések lelassíthatják a folyamatot, ezért is fontos a korai diagnózis.

A demencia 12 korai figyelmeztető jele!

1. Rövid távú memóriaproblémák

A rövid távú memóriával kapcsolatos problémák a demencia kialakulásának első jelei lehetnek, de a változások eleinte alig észrevehetőek. Előfordulhat például, hogy az illető nagyon jól visszaemlékszik múltbeli eseményekre, de nem tudja felidézni, mit evett aznap, miért indult el valahová, hol hagyott egy bizonyos tárgyat, stb.

2. Beszédzavarok

A demencia egy másik lehetséges korai jele, ha a beteg nehezen tudja szavakkal kifejezni gondolatait. Gyakran úgy tűnik, hogy kétségbeesetten próbál emlékezni egy-egy szóra, de az egyszerűen nem jut eszébe.

3. Viselkedésbeli változások

Egy másik jel, ami a demencia kialakulására utalhat, a hirtelen hangulatingadozás. Ugyanakkor személyiségbeli változások is kísérhetik a váratlan hangulatingadozásokat.

Például, ha valaki, aki általában elég visszafogott természet, de egyre gyakrabban ragadtatja magát váratlan kirobbanásokra, az azt jelentheti, hogy az illető ítélőkészségét egyre jobban érinti ez az állapot.

4. Letargia

Azok az emberek, akik a demencia korai szakaszában vannak, gyakran kissé letargikusnak is tűnhetnek. Elég gyakori, hogy a demencia áldozatai elveszítik érdeklődésüket minden iránt, beleértve azokat a dolgokat is, amikben korábban örömüket lelték. Lehet, hogy vonakodnak kimenni a szabadba, gyakran mutatják annak jeleit, hogy elveszítik érdeklődésüket a barátokkal vagy a családdal való együttlét iránt, de az is lehet, hogy egyszerűen érzelemmentesnek tűnnek.

5. Tervezési vagy probléma megoldási nehézségek

A demencia korai szakaszában egyesek nehezen tudnak terveket készíteni, vagy megvalósítani korábban eltervezett dolgokat. Másoknak a számokkal való munka jelent problémát. Ezek a tünetek az általános hanyatlás és a koncentrációra való képtelenség részét képezik.

6. A mindennapi teendők elvégezésének nehézsége

A demencia egy másik korai tünete, amikor az érintettek hirtelen nehezen tudják elvégezni azokat a szokásos feladatokat, amelyek korábban soha nem jelentettek nehézséget a számukra. Ez lehet például egy ismerős helyre való eljutás, vagy egy jól ismert játék szabályainak felidézésének nehézsége.

7. Nehézségek az idő megértésében

Az idő értelmetlenné válhat azok számára, akik demenciával küzdenek. Az idő relatív, és a múlttal, a jelennel és a jövővel való asszociációk túl bonyolulttá, összezavaróvá válhatnak a betegek számára, és sokszor nem értik meg, mit jelent az, hogy valami nem a jelen pillanatban történik. Ha valaki például azt mondja nekik, hogy valami másnap, vagy több nap múlva következik be, annak nem feltétlenül van értelme a számukra, ahogy azt sem tudják megérteni, hogy valami már régen megtörtént és a múlté.

8. Helyfelismerési nehézségek

Néha a demenciában szenvedő emberek nem ismerik fel a helyeket, ahol vannak, beleértve akár a saját otthonukat is. Az is előfordulhat, hogy felismerik a helyet, ahol vannak, de fogalmuk sincs róla, hogy kerültek oda.

9. Írással kapcsolatos nehézségek

Ugyanúgy, ahogyan egyesek nehezen találják a megfelelő szavakat, másoknak az írott szöveg jelenthet nehézséget, ezért egy szöveg megfogalmazása fárasztó és frusztráló lehet a számukra.

10. Ismételni kezdik önmagukat

A demencia másik jele, hogy a beteg többször is megismétel egy kijelentést, vagy egy kérdést, amire korábban már választ kapott. De ez az ismétlés bizonyos tevékenységekre is kiterjedhet, például olyan hétköznapi dolgokra, mint a fogmosás vagy a borotválkozás.

11. A változás kerülése

Sokan nem szeretik a változásokat, de azok számára, akik demenciában szenvednek, a változás különösen ijesztő lehet, mivel gyakran elfelejthetnek dolgokat, vagy eltévedhetnek még ismerős helyeken is. Annak érdekében, hogy ezt megelőzzék, nem szívesen próbálnak ki semmi újat, és nem térnek el a megszokott rutintól.

12. Képtelenek követni a történet fonalát

A demencia kezdeti fázisában lévő emberek nehezen tudnak koncentrálni. Ez abban nyilvánulhat meg, hogy elveszítik a narrációs fonalat, akár egy másik személy mesél nekik valamilyen történetet, akár egy tévéműsor vagy film nézése közben.

Bár a demencia jelenlegi ismereteink szerint nem visszafordítható folyamat, különböző kezelésekkel le lehet lassítani azt, ezért fontos, hogy minél előbb felismerjük.