Menü Bezárás

„Nem voltam hajlandó elvenni a táskámat a mellettem lévő ülésről a vonaton – egy nő kedvéért megtenném, de egy férfiért nem”

Egy nő a Reddit-en számolt be arról, hogy nem volt hajlandó elvenni a táskáját a mellette lévő üres helyről egy zsúfolt vonaton, mert nem akarta, hogy egy „furcsa férfi” üljön mellette. A nő a jelentős kritika ellenére is kiállt a döntése mellett, és bár többen is együtt éreztek vele, a legtöbben egyet értettek abban, hogy másképp kellett volna kezelnie a helyzetet.

Senki nem szereti, ha furcsa alakok telepednek le mellé a buszon vagy vonaton, ezért, ha nem nagy a tömeg, még elfogadható, ha valaki a sajátja melletti üres helyre teszi a táskáját, és ezzel megvédi a személyes terét. Ha azonban nagy a tömeg, az illetőnek valószínűleg sok megrovó pillantással, sőt kellemetlen megjegyzéssel kell számolnia, hiszen az utastársai is szeretnének leülni.

Egy 23 éves nő egy ehhez hasonló kínos szituációt osztott meg a Reddit-en. Bevallotta, hogy nem volt hajlandó elvenni a táskáját a mellette lévő üres helyről, annak ellenére, hogy egy férfi nyíltan felszólította erre.

„Rendszeresen vonattal megyek haza a munkából. Általában elég üres a szerelvény, de múlt pénteken valamiért nagyon forgalmas volt” – írta a nő. „Amikor felszálltam, üres volt, így helyet foglaltam, és magam mellé tettem a táskámat. Néhány megállóval később azonban sokkal többen szálltak fel, és néhány embernek állnia kellett. Az én helyem mellett egy csoport idősebb férfi állt.”

„Számtalanszor zaklattak már férfiak a vonaton, és nem volt kedvem hozzá, hogy valaki megpróbáljon beszélgetést kezdeményezni vagy kikezdjen velem, így a mellettem lévő ülésen hagytam a táskámat” – magyarázta a helyzetet, hozzátéve, hogy amennyiben egy nőről lett volna szó, szívesen felszabadította volna a helyet.

„Ha egy nő állt volna ott, szívesen átadtam volna neki a helyet, de nem akartam, hogy egy furcsa fickó üljön le mellém. A veszekedés részleteitől mindenkit megkímélek, de alapvetően az történt, hogy az egyik férfi megszólított, hogy mivel látom, hogy az emberek állnak, el kellene vennem a táskámat az ülésről, mire valaki más azt mondta neki, hogy törődjön a saját dolgával. Az egészből nagy vita lett, és egy alkalmazottnak kellett közbelépnie.”

A nőt végül átültették egy másik helyre, így megoldódott a probléma, de a fórum felhasználói nem értettek egyet azzal, ahogy eredetileg kezelte a helyzetet. Több hozzászólásban is felhívták rá a figyelmét, hogy ő hibázott, és nem lett volna szabad plusz egy helyet elfoglalnia a zsúfolt vonaton.

„Ha a táskáddal elfoglalsz még egy ülést, és nincs más szabad hely, akkor te agy a szemét” – jegyezte meg valaki, egy másik válaszadó pedig hozzátette: „Ha nem akarod, hogy furcsa férfiak üljenek melletted, gondoskodj magán közlekedési eszközről.”

„Ha idősebb emberekről van szó, akkor azt is meg kellene fontolnod, hogy te magad is átadd a helyedet” – jegyezte meg egy harmadik hozzászóló. „Gyerekkorunkban mindannyiunknak megtanítják az alapvető illemszabályokat, és ezek közé tartozik az is, hogy átadod a helyedet azoknak, akiknek nagyobb szükségük van rá, mint neked.”

Egy nő azonban megértőbben viszonyult a kérdéshez, és adott néhány tanácsot arra vonatkozóan, hogy járhatna el legközelebb hasonló helyzetben: „Ezt tanultam meg nőként, hogy ne érezzem úgy, mintha egy ijesztő alak csapdájába kerültem volna: A folyosó melletti ülésre ülök. Ha nincs nagy tömeg, leteszem a táskámat a belső ülésre. Ha elkezd megtelni a vonat, elveszem a táskámat, de a külső ülésen maradok. Amikor már nagy a zsúfoltság, felajánlom a belső ülést valakinek, aki mellett úgy érzem, szívesen ülnék (ez azt jelenti, hogy én választhatom meg, ki mellet tülök, nem pedig a véletlen műve lesz). Ha hamarosan le kell szállnom, vagy úgy látom, senki mellett sem érezném jól magamat, inkább felállok” – írta.

Egy másik hozzászóló szintén megértette a nő problémáját, de nem tartotta helyesnek azt, ahogy a helyzetet kezelte: „Nem fair, hogy a kényelmünk és a biztonságunk érdekében stratégiáznunk kell, de az sem fair, hogy két helyet foglalunk el, amikor vannak olyanok, akik le akarnak ülni. Ha felállsz, biztonságban lehetsz, és több embernek van esélye megpihenni.”