Menü Bezárás

Minden könnyebb, ha azokkal vagyunk, akik szeretnek

Ismered azt az érzést, amikor azokkal vagy akiket szeretsz és akik téged is szeretnek, és nem kell semmi másra gondolj? Azokban a percekben minden más hirtelen elveszti jelentőségét. Azon kapod magad, hogy még a telefonodra se néztél, a munkád is megszűnt létezni. Még az időt is elfelejted. Mintha csak a most lenne, csak az együttlét, a kacagás és a melegség. És minden ami akkor van, pontosan úgy szép és elég, ahogy van. Akárhogyan is nézne ki az életed, azokban a percekben, amikor a szeretteiddel vagy, az életed is pont úgy elég, ahogy van. Hibátlan. Sőt bőséges és kegyes.

Eddig is nagyra értékeltük az együtt töltött minőségi időt, együttlétet (és jelenlétet), de napjainkban ennek értéke megfizethetetlen lett. A feltétel nélküli szeretet óvó burka édes menedék a mindennapi stressz, nehézségek örvénylő terhe elől. Ilyenkor érzi az ember, hogy pihen, erőt merít a „minden úgy van, ahogy lennie kell” nyugalmából.

Aki már elég sokat élt és elég érett ahhoz, hogy értékelni tudja ezeket a pillanatokat, tudja, hogy egy idő után már felelősséggel tartozunk szeretteinknek és önmagunknak ezen pillanatok megteremtésével, hogy életünk szebb, könnyebb, bensőségesebb és teljesebb legyen.

Íme néhány gondolat, ami segíthet ilyen pillanatokat teremteni.

1. Akárhogyan is nézne ki most az életed, igyekezz megbékélni és elfogadni azt, úgy ahogy most van. Legalább annyit, amennyit van erőd elfogadni belőle. Az pont elég. Mégha nem is értesz mindent, engedd meg magadnak, hogy letedd annak a terhét, hogy mindent megakarj érteni. Bízd rá magad és az életed a Gondviselőre, Istenre, az Életre.

2. Az események, történések helyett tereld a figyelmedet és az egyensúlyt a szívedre, a szeretetre és annak minden árnyalatára: a törődésre, az könnyedségre és gyengédségre, a barátságra, a meghittségre, az odafigyelésre – önmagad és szeretteid iránt.

3. Annyi minden történik velünk, amit nem tudunk befolyásolni, előrelátni, irányítani. De körülményeidtől függetlenül jó embernek maradni és gyerekeidet is azzá nevelni a legjobb választás és döntés. Törekedj a jóra és az egyszerűségre.

4. Gondosan válaszd meg értékeidet és teremts nekik méltó helyet életed gerincvelőjében. Válassz olyan értékeket, amelyeket szívesen tovább is adnál. Ez azzal is jár, hogy hagyod és megengeded, hogy embertársad is békében éljen választott értékeivel.

5. Az ítéletmentesség, pártatlanság, elfogadás, szeretet beérik, megérik és éltető táplálékká válik benned, olyan mértékben, ahogyan ezt engeded megtörténni. Tanuld meg annak a könnyedségét, amivel megengeded, hogy ez az érési folyamat a saját ritmusában és igénye szerint menjen végbe.

És most tegyél félre mindent, hívd magadhoz vagy csak egyszerűen gondolj szeretteidre, küldj nekik a békédből és szeretetedből, simogasd meg őket és hagyd, hogy minden könnyebb és békésebb legyen.

Birtalan Katalin