Menü Bezárás

Jól ismert helyek a Földön, amelyekről nem is gondolnád, milyen titkokat rejtenek

Egyes pszichológusok azt állítják, hogy az, hogy gazdag és részletes képet látunk a világról, csupán illúzió. Ha nem érdekes, nem figyelünk oda rá. Amit észlelünk belőle, az csak egy nagyon apró kis része a világnak, arra pedig nem is gondolunk, mennyi minden van még rejtve előlünk.

Most olyan helyeket ismerhetsz meg, ahova akár tucatszor is elmehetsz anélkül, hogy tudnád, hol keresd a mögöttes részleteket.

1. A titkos Club 33 Disneylandben

Disneylandben, a New Orleans tér szívében van egy ultratitkos exkluzív étterem, a Club 33. Walt Disney egy olyan helyet akart létrehozni, ahol külön gondoskodhat az adományozók, a hírességek és a politikusok szórakoztatásáról.

Hivatalosan sajnos csak 1967 májusában nyitották meg, néhány hónappal Walt Disney halála után. Hosszú a várólista a 25.000 dolláros tagságra és a 10.000 dolláros éves tagsági díjra.

2. Gustav Eiffel privát apartmanja

Az Eiffel-torony építését 1889-ben fejezték be. Nem sokkal ezután már széles körben ismertté vált, hogy tervezője, Gustav Eiffel épített magának egy kis lakrészt a toronyban.

Párizs legelőkelőbb emberei próbálták meg bérbe venni ezt a kis fészket a felhők felett, de Eiffel valamennyiüket visszautasította. Inkább csak az elvonuláshoz, illetve olyan neves személyek vendéglátásához szerette volna ezt fenntartani, mint Thomas Edison. Ma nyitva áll a látogatók előtt.

3. 61-es vágány a Grand Central Pályaudvaron, New Yorkban

Mélyen a Waldorf Astoria bálterme alatt van egy titkos terminál, ami az 1930-as években épült. A Grand Central Pályaudvar többi részével együtt épített 61-es vágányt azzal a különleges céllal alakították ki, hogy Franklin Delano Roosevelt érkezését titokban tudják tartani, így senki sem láthatta tolószékben ülve, amibe a bénulás kényszerítette.

Bár ezt nehéz lenne megerősíteni, de állítólag a 61-es vágányt még ma is használják a városba érkező elnökök és a hírességek titkos útvonalaként.

4. Az Empire State Building 103. emeletének erkélye

A turisták általában az Empire State Building 86. emeleti kilátóját keresik fel. Néhány vállalkozó szellemű látogató azonban lifttel felmegy a 102. emeletre, hogy onnan is megnézhesse a kilátást. De azt, hogy van egy másik, titkos kilátó a 103. emeleten, csak nagyon kevesen tudják. Ez csak a beavatottak számára van fenntartva, akiknek egy része félelmet nem ismerő híresség.

5. India Nemzeti Könyvtárának titkos szobája

A könyvtár története India brit uralom alatti korszakára nyúlik vissza. Az archeológusok ezért is jöttek akkora izgalomba, mikor felfedeztek egy titkos szobát a 250 éves épületben. A szoba létezéséről senki nem tudott, és senki nem tudott bemenni sem, mivel nincsenek ajtajai, ablakai, még csapóajtajai sem.

A tudósok úgy vélték, kínzókamra lehetett, vagy pedig elképzelhetetlen értékű kincseket rejthet. Azonban tévedtek! Csalódottak voltak, mikor kiderült, hogy a szoba sárral volt megtöltve. De hogy ez mi célt szolgált, az még mindig rejtély.

6. A Time’s Square titkos helye

Nem minden titkos hely láthatatlan. Néha nagyon is szem előtt vannak. A Time’s Square híres épülete, ahonnan szilveszterkor leeresztik a gömböt, éppen ilyen hely. Meglepő módon üres.

A Walgreens bérli a 3. emeletet. A felsőbb szinteket a One Times Square Production foglalja el szilveszter éjszakára. De a kettő között nincs semmi. Ami elég különös egy ilyen központi helyen lévő épületben.

7. A Vanderbilt Tenisz Klub a Grand Central pályaudvaron

A pályaudvarnak van egy másik titkos helye is az 1960-as évek óta. Felső szintjein exkluzív teniszpályák találhatók. Egy időben ezek nyitva álltak a nagyközönség előtt, ám Donald Trump 1984-ben átvette őket, és egy magán tenisz klubot hozott itt létre, ahol hírességek és más vagyonos emberek teniszezhetnek.

2009-ben a Vanderbilt Tenisz Klub bezárt, és a Metro North vasúti alkalmazottjai számára teljes körű szolgáltatásokat nyújtó társalgót alakítottak ki a helyén. 2011-ben új teniszpályákat építettek, és a teniszklub az újonnan épített 4. emeletre költözött.

8. Régi utcák eltemetett maradványai London alatt

A Sohoban a Charring Cross Road és az Old Compton Street kereszteződésénél egy járdasziget található. Ha ott állunk és lenézünk a földön lévő vasrácsra, látni fogunk két, csempével kirakott viktoriánus korabeli utcanevet a föld alatt egy falrészleten. Bepillantást nyerhetünk a régi London egyik elfeledett kis darabjába, egy rég elveszett utca, a Little Compton Street egyik részletébe.

Akkoriban az utcák szintje jóval a mai talajszint alatt volt. Itt állt egy ház a Soho sarkán, a Coach and Horses. 1896-ban az utcaszintet feljebb emelték, és egy irodaépületet húztak fel a Little Compton Street helyére.

9. Flinders Street állomás bálterme

Ausztrália legforgalmasabb pályaudvarának legfelső szintjén van egy elhagyott, gyönyörű bálterem. Ez egykor a Viktoriánus Vasúti Intézet előadóterme volt. Később, az 1950-60-as években nyilvános táncesteket rendeztek itt, míg a táncosok az utolsó vonattal haza nem mentek.

10. Appennini Kolosszus

Ez a hatalmas, félig ember, félig hegy szobor a 16. század végén készült Olaszországban, és igazi titkot rejteget. A belsejében több szoba van, ezek keltették életre a szobrot. A hatalmas szörnyeteg bal kezéből víz ömlik kifelé, ami egy föld alatti vízfolyásból ered. A pletyka szerint a szobor fejében található egy kandalló, amit mikor meggyújtottak, a füst a Kolosszus orrán ömlött kifelé.