Menü Bezárás

Itt a bejelentés – július 1.-től fontos változás jön a szemétszállításban, sokan nem is tudnak róla

Júliustól az egész országban elindul az új hulladékgazdálkodási rendszer és bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára a tárca legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

Az új hulladékgazdálkodási rendszer a kezdeményezés része, amely célja a hatékonyabb hulladékkezelés és a fenntarthatóbb körforgásos gazdaság elérése. A rendszer bevezetése országos szinten történik, és számos új intézkedést foglal magában.

Ezen túlmenően, a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer bevezetése is fontos elem, amely arra ösztönzi a vállalatokat, hogy felelősséget vállaljanak a termékeik hulladékkezeléséért és azok környezeti hatásaiért.

Az új rendszer célja a hulladékok csökkentése, az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés fokozása, valamint a környezeti terhelés csökkentése általánosságban. Az Energiaügyi Minisztérium az említett bejegyzésében arra ösztönzi az embereket, hogy ismerjék meg a változásokat és vegyenek részt aktívan a hulladékgazdálkodásban és a fenntartható fejlődésben.

Júliustól Magyarországon bevezetik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert az Európai Unió irányelveinek és elvárásainak megfelelően.

Az uniós irányelv alapján a környezetszennyező termékek gyártóinak felelősséget kell vállalniuk a termékek hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítéséért a termék teljes életciklusa során.

Az új rendszerben a gyártóknek díjat kell fizetniük a termékek hulladékkezelésének költségeinek fedezésére, a “szennyező fizet” elve alapján.

Ez a rendszer ösztönzi a gyártókat a fenntarthatóbb termelésre és a hulladék minimalizálására. A gyártóknak pénzügyi felelősséget kell vállalniuk a termékeik okozta hulladékkezelésért, ami hozzájárulhat a környezeti terhelés csökkentéséhez és a fenntartható fejlődés elősegítéséhez.

Az új rendszer bevezetése azt is jelenti, hogy a lakosság számára a mindennapokban változások lehetnek a hulladékkezelés és a termékek eldobhatósága terén.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer valóban több területet érint, beleértve a csomagolásokat, egyes egyszer használatos műanyagtermékeket, elektromos és elektronikus berendezéseket, elemeket és akkumulátorokat, gépjárműveket és gumiabroncsokat, irodai és reklámhordozó papírokat, sütőolajat és -zsírt, bizonyos textiltermékeket, valamint a fabútorokat.

Az új rendszer révén ezeknek a termékeknek a gyártói lesznek felelősek a hulladékkezelésért, ami magában foglalja az elszállítást, kezelést, megsemmisítést vagy újra felhasználást. Az új rendszer célja az, hogy ösztönözze a gyártókat a fenntarthatóbb termelésre és a hulladék minimalizálására, valamint a termékek újrahasznosítására vagy helyes kezelésére.

A szennyezők tehát többet fognak fizetni a saját hulladékuk elszállításáért és kezeléséért, ezáltal ösztönözve őket a környezetbarát gyártásra és a hulladékcsökkentésre. Ez a rendszer hozzájárulhat a fenntarthatóbb gazdasághoz és a környezeti terhelés csökkentéséhez.