Menü Bezárás

Ha te is szedsz D-vitamint és az alábbi tüneteket tapasztalod, jól figyelj!

Az új rákos esetek száma napról napra növekszik, és a modern orvoslás még mindig nem találta meg a gyógymódot erre a halálos megbetegedésre. A legfrissebb tanulmányoknak köszönhetően azonban az okkal kapcsolatos elméleteink változhatnak.

A népesség nagy része D-vitamin hiányban szenved, ami nagyon aggasztó tény. A D-vitamin szinte minden betegség megjelenését képes gátolni, beleértve a cukorbetegséget, szívbetegséget és a rákot is. Hogy pontosabban fogalmazzunk, a jóllétünket nagyban befolyásolja a szervezet megfelelő D-vitamin szintje.

Egy tanulmány, amelyet Joan Lappe és Robert Heaney végzett 2007-ben, menopauzás nők csoportját vizsgálta. D-vitamin kiegészítésben részesültek, hogy a D-vitamin szintjük 40mg/ml-re emelkedjen. Az eredmények elképesztőek voltak: az összes ráktípus kialakulásának kockázata 4 év alatt 77%-kal csökkent.

Még ha ez a vizsgálat nem is szolgáltat elegendő bizonyítékot arra, hogy a D-vitamin képes a rákot kezelni, egyértelműen azt mutatja, hogy a két tényező között szoros kapcsolat (ok-okozati összefüggés) áll fenn.

Ennek az az oka, hogy a testünk számos funkcióját befolyásolja ez a vitamin. A D-vitamin hatással van az immunrendszer és a szív-érrendszer működésére, a kalcium felszívódásra és a csontképzésre. A kérdés, amely felvetődik a rák és a D-vitamin közötti kapcsolat tekintetében az az, hogy az esetek többségében az emberek nem is tudják, hogy D-vitamin hiányban szenvednek.

Egy vérvizsgálat pontosan ki tudja mutatni, hogy mekkora a D-vitamin szint a szervezetben. Ugyanakkor a test is jelez tünetek képében, ha hiány áll fenn, mint például:

1. Az influenza – Egy tanulmány, ami a “Cambridge Journals”-ban jelent meg, kiderítette, hogy a D-vitamin-hiány hajlamosítja a gyermekeket légzőszervi megbetegedésekre. Az intervenciós tanulmány kimutatta, hogy a D-vitamin csökkenti a légzőszervi fertőzések előfordulását a gyermekek körében.

2. Izomgyengeség – Az Michael F. Holick, a világ egyik vezető D-vitamin szakértője, izomgyengeségre általában D-vitamin-hiányt javasol, mert a harántcsíkolt izmok egfelelő működéséhez, a D-vitamin-receptorokban fenn kell tartani a megfelelő D-vitamin szintet.

3. Pikkelysömör – Egy az Egyesült Királyságban közzétett tanulmány szerint a szintetikus D-vitamin-analógok hasznosnak a pszoriázis kezelésében.

4. Krónikus vese betegség– Azok a betegek, akik előrehaladott krónikus vesebetegségben szenvednek (különösen azok, akiknél dialízis szükséges) nem tudják a D vitamin aktív formáját előállítani. Ezek a betegek az 1,25-dihidroxi-D3 vagy annak valamely analógjának szedésére szorulnak, hogy támogassák kalcium anyagcseréjüket, csökkentsék vesebetegségük tüneteit és szabályozzák mellékpajzsmirigy hormon szintjüket.

5. Cukorbetegség – Egy finn tanulmányban 10.366 gyermek kapott 2000 nemzetközi egység (NE) / nap D3-vitamint a megszületést követő első napjaikban. A gyerekek életét 31 éves korukig figyelték, és az 1-es típusú cukorbetegség kockázata náluk 80 százalékkal kevesebb volt.

6. Asztma – A D-vitamin csökkentheti az asztmás rohamok súlyosságát. Japán kutatások kimutatták, hogy iskolás korú asztmás gyerekek rohamait jelentős mértékben csökkentette az említett alanyok napi 1200 IU D-vitamin szedése.

7. Periodontális betegség – A krónikus ínybetegségben, duzzadt és vérző fogínyben szenvedőknek igen ajánlott D-vitamin szintjük növelése azért, hogy defenzineket és cathelicidin vegyületeket termeljen nyáluk. Mindkét vegyület mikrobiális hatású és csökkenti a baktériumok számát a szájban.

8. Szív-és érrendszeri betegségek – a pangásos szívelégtelenség D-vitamin-hiánnyal függ össze. A Harvard Egyetemen, ápolók körében végzett vizsgálat megállapította, hogy az alacsony D-vitamin szinttel rendelkező nőknél (17 ng / m [42 nmol / L]) 67 százalékkal volt nagyobb a magas vérnyomás kockázata.

9. A skizofrénia és a depresszió – is kapcsolódnak a D-vitamin-hiányhoz. Egy vizsgálatban kiderült, hogy a várandós nők és gyermekkori D-vitamin fogyasztás elválaszthatatlan az agy fejlődésétől és a mentális működés fenntartásától a későbbi életben.

10. Rákkutatók a Georgetown University Medical Center-ben Washington DC-ben felfedezték a magas D-vitamin bevitel és a mellrák kialakulásának csökkent kockázata közti kapcsolatot.  Ezeket az eredményeket az American Association for Cancer Research hozta nyílvánosságra. Kiderült, hogy a napfény vitamin nagy mennyiségben való adagolása mintegy 75 százalékkal csökkentette az általános, mindenféle rák növekedését.

A D-vitamin szükséges napi mennyisége 1-70 éves korban 600 NE (nemzetközi egység) és 1000 NE a csecsemők esetében.

A D-vitamin szükséges dózisának biztosítása rendkívül fontos, különösen a csontok és az izmok egészségéért, az immunrendszer megfelelő működéséért és a rák megelőzéséért. Ezért szükséges D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani, beleértve a tengeri halakat, a gombákat, az olajos halat, a tojást, a tejet és a joghurtot. Emellett elég időt kell tölteni a napsütésben. A D-vitamin-hiány esetén a napfény expozíció rendkívül előnyös.

Ezen kívül érdemes felkutatni megbízható és magas hatékonyságú D-vitamin étrend kiegészítő készítményeket is. Akár hónapokig is eltarthat, hogy a szervezetben a megfelelő szintűre emelkedjék a D-vitamin.