Menü Bezárás

Galagonya a szív kenyere

A galagonya évszázadok óta nagy népszerűségnek örvendő növény, ám sok helyen nem gyógyhatása miatt tartották, hanem a birtok határát kijelölő kerítésként alkalmazták. A szúrós, akár 9 méteresre megnövő galagonyabokor fehér virágaival valamint piros bogyóival szép látványt és erős védelmet nyújt. Egy ideig a balszerencse és a halál szimbólumának tartották, mert a néphagyomány szerint galagonyából készült Krisztus töviskoronája. Mindez nem akadályozta meg a régieket abban, hogy vizelethajtásra, vesegyógyításra és húgykőoldásra használják.

A legfontosabb alkalmazási területét a szívproblémák jelentik, innen ered népies neve: a szív kenyere.

A szív- és érrendszeri betegségek egyik fő gyógyszere. Látványos eredményhez sokáig kell fogyasztani, a klinikai vizsgálatok szerint minimum hat hét szükséges a pozitív változásokhoz. A galagonya teája tehát kivételes abban a tekintetben, hogy hónapokig, akár évekig lehet inni mellékhatások nélkül. A teájához a virágját, a levelét és a gyümölcsét is felhasználják.

Ajánlott szívgyengeség, szívritmuszavar, szívidegesség, szívszorítás, szívizomgyulladás, szívizom degeneráció esetén. Megszünteti a szívpanaszokból adódó szédülést, szívdobogást, rövid légzést és szorongó érzést. Csökkenti a magas vérnyomást, szívbetegeknél hatékonyabbá teszi a szívizom összehúzódását és szabályozza a szívritmus zavarokat.

A galagonya több módon támogatja a szívet. A vérerek összehúzódását gátló angiotenzin szintjét csökkenti, így tágítja a verőereket, köztük a koszorúereket is, és ezzel javítja a szívizom vérellátását. Az összehúzott verőerek azért növelik a vérnyomást, mert a szívnek sokkal több erőt kell kifejtenie, hogy a vért keresztülpréselje rajtuk.

A galagonya értágító hatásának köszönhetően csökkenti a vérnyomást. A szívizmokra közvetlenül is hat, növeli a szívösszehúzódások erejét. Antioxidáns tulajdonsága révén pedig akadályozza a szívkoszorúerek meszesedését. Nyugtatóként is segítségünkre lehet, és álmatlanságban szenvedőknek is hasznos. Gingkóval keverve a fej vérellátásának fokozásával javítja az emlékezetet és a koncentrációképességet.Teakészítéshez egy evőkanál galagonyát 2 deciliter vízzel kell forrázni, majd 10 perc múlva leszűrni. Naponta háromszor fogyasztandó kb. fél liter tea összesen. A gyógyteákat melegen, langyosan (nem forrón, vagy hidegen) javasolt fogyasztani a kellő hatás elérése érdekében.

Az üres gyógytea a leghatékonyabb, ne ízesítsük. A legtöbb hatóanyag a tiszta vízbe (forrásvíz, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvíz, szűrt víz, akár desztillált víz is) tud beleoldódni. A galagonya fogyasztható tinktúrákban, kivonatokban is.

A galagonya, fagyöngy és pásztortáska teakeverék többek között szívritmuszavaroknál alkalmazandó, de a vérnyomást is szabályozza: az alacsony vérnyomást növeli, a magasat csökkenti. 40 g galagonya, 30 g fagyöngy és a 30 g pásztortáska keverékéből 2 teáskanálnyit kell beletenni negyed liter hideg vízbe és egy éjszakára ázni hagyni. Reggel egy kicsit meglangyosítva fogyasztható. Napi két csésze javasolt.

Egy másik keverék „dr. Theiss-féle szívtea” néven vonult be a fitoterápia történetébe. Optimális szívgyógyszer különösen a stressz és idegesség eredetű szívbetegségek kezelésére. Az első számú összetevő itt is a galagonya, ami mellett orbáncfű, fagyöngy, gyöngyajakfű, citromfű és rózsaszirom alkotja a keveréket, a következő arányban:

44 g galagonya, 16-16 g orbáncfű és fagyöngy, 13 g gyöngyajakfű, 8 g citromfű és 3 g rózsaszirom.

2 teáskanálnyit kell beletenni negyed liter hideg vízbe és egy éjszakára ázni hagyni.

Reggel egy kicsit meglangyosítva fogyasztható.

Napi két csésze javasolt.