Menü Bezárás

Egyszerű módszer palánták nevelésére lusta kertészeknek!

Újrahasznosításért rajongó hobbikertészek, figyelem! Az ötlet nem új keletű, de most megmutatjuk, mi hogyan csináljuk.

 Ráadásul környezetbarát is! A WC-papír guriga mérete kiváló a legtöbb palántához, így nem kell attól tartani, hogy a palánta kinövi a gurigát. Amikor a kinti időjárás már megengedi a kiültetést, akkor a palántákat a WC-papír gurigával együtt lehet kiültetni.

Hozzávalók:

A guriga egyik végét 4 helyen szimmetrikusan bevágjuk és behajtogatjuk.

Aki igazán precíz akar lenni, az méricskélhet is, a bevágás kábé akkora legyen, mint a guriga körvégének sugara, így a legegyszerűbb a hajtogatás. Ezzel el is készült a palántázó edényünk.

A gurigákat sorban egy műanyag dobozba helyezzük, erre a legjobb szögletes fagyis dobozt használni.

Kis lapáttal vagy kanállal földet halmozunk a belsejükbe és tömörítjük azt. Jöhet a magvetés. Hurkapálcával lukakat fúrunk a földbe, de lehet használni ceruzát vagy szívószálat is.

Miután sikeresen elhelyeztünk a magokat, jöhet a feliratozás, hacsak nem rendelkezünk fotografikus memóriával. Célszerű alkoholos filctollal jelölni a kis hengereket, így az öntözővíz sem tesz kárt a feliratban.

Utolsó lépésként alaposan öntözzük be úgy az egész alkotást, hogy a hengerek is nyirkosak legyenek. Ezután indulhat a türelmetlen várakozás, hogy mikor kelnek már ki, mikor lesz már tavasz, mikor ültethetjük ki gurigástul!

FONTOS! A WC-papír guriga ugyanazt a célt szolgálja mint a drága tőzegcserép, és ugyanúgy lebomlik az öntözés során mint a tőzegcserép!

Helyezzük az gurigákkal teli tálcát egy napsütötte ablakba vagy valamilyen fényforrás alá, ha beltéren nem sok természetes fény van. Néhány hét elteltével, amikor az időjárás felmelegedett, a palántákat a gurigákkal együtt közvetlenül a kertbe lehet ültetni, ügyelve arra, hogy a papírgurigák teljesen be legyenek talajjal takarva.

A kartonpapír idővel lebomlik, lehetővé téve a gyökerek terjedését a talajban.

Amellett, hogy sokkal könnyebb, ez a módszer lehetővé teszi a palánták számára, hogy hosszabb ideig maradjanak az edényben, mielőtt kiültetnénk őket.