Menü Bezárás

Ebben az erdélyi faluban 300 év alatt egyetlen válás történt. Zseniálisan oldották a családi veszekedéseket!

Erdélyben, Nagyszeben mellett létezik egy titokzatos hely, ahol azok a házastársak, akik különböző okok miatt már nem akartak közös életet élni és el akartak válni, megoldást találhattak a nehéz helyzetben.

A helyet a házastársak börtönének hívták, és a Berethalomban található gótikus stílusú erődtemplom egyik tornyában található a börtön. Erdély egyik legszebb erődtemploma már 1282-ben létezett, és 1483-ban már biztosan erődített volt, mivel Mátyás király lakói harmadát felmentette a hadba vonulás alól, hogy a település várát őrizhessék.

A válni akaró férjet és feleséget két hétre az erődtemplom tornyában található helyiségbe zárták, ahol csupán egy egyszemélyes ágy, egy tányér, egy kanál, egy villa – kést nem adtak -, egy szék, egy asztal állt rendelkezésükre, és ilyen körülmények között kellett boldogulniuk.

Néhány nap után a legtöbb válni akaró házaspár, miután megtapasztalta a tömlöc életszínvonalát, jelezte az őrnek és közölte vele, hogy meggondolta magát, mégsem akar válni.

A berethalmi múzeum tárlatvezetője szerint a sajátos módszernek köszönhetően 1500 és 1800 között csupán egy dokumentált válásra került sor a településen.