Menü Bezárás

Dániában az emberek a városi zaj és szürkeség elől, ízlésesen kialakított kör alakú lakóparkokba menekültek!

A világon számos olyan hely létezik, amelyet megtekintve, a lélegzetünk is eláll! Főleg, ha ezt a helyet madártávlatból tekintjük meg. A ma elterjedt drón fotók, az eddigiekkel ellentétben egy teljesen más, egységes képet adnak számunkra egy adott városrészről.

Dániában az emberek a városi zaj és szürkeség elől, ízlésesen kialakított kör alakú lakóparkokba menekültek!

Egy ilyen érdekes városrész a dániai Brøndby Garden City is. A Koppenhága határán kívül elterjedő városka különös alakjával hívta fel magára az emberek figyelmét.

Az itt található házak és a hozzá tartozó kertek ugyanis köralakba helyezkednek el.

A város zajától és szennyezettségétől távol, a csodás lakópark lehetővé teszi, hogy tulajdonosaik saját kertet rendezzenek be a házuk mögött, ahol kedvenc növényeiket és virágaikat termeszthetik.

Az idelátogatók kör formába csoportosuló házakat, és a házak mindegyikéhez tartozó zöldövezetet találnak, melyek szemet gyönyörködtetőek. Mindez annak a jele, hogy a környék tökéletesen illeszkedik az őt körülvevő természetbe.

A kertváros ötlete nem új keletű: az ötlet 1964-ben született meg, amikor Brøndby-i városvezetés több telket is elkülönített egy lakópark kialakítására. Az idő múlásával egyre több hasonló kertvárosi lakópark népesítette be a környéket – számol be a Bored Panda.

A Brøndby Haveby városrész építészeinél nem véletlenül esett a választás a kör alakú formára. Az ötlet alapjául az szolgált, hogy így sokkal nagyobb mértékű lehet a szomszédok közötti interakció, mert így egy családnak több szomszédja lehet, és könnyebben tudnak egymás közt kommunikálni.