Menü Bezárás

Az alvásszakértő szerint ezt kell tenned egy órával lefekvés előtt kánikula idején

Ha nehezen tudsz elaludni a hőségben, egy alvásszakértő tökéletes javaslattal állt elő, hogy lehűtsd magadat.

A nyári hőség egy strandon, koktéllal a kézben még tűrhetőnek tűnhet, de amikor éjszaka sem csökken a hőmérséklet, nehéz lehet elaludni. A legtöbben kisebb kézi ventilátorokkal próbálkoznak, de ez valójában nem hűti le a szobát, így nem sokat segít az elalvásban.

Szerencsére vannak más trükkök is, amikkel megpróbálhatjuk hűsíteni magunkat, hogy pihentető éjszakai alvásban lehessen részünk.

Dr. Hana Patel alvásszakértő például azt tanácsolja, hogy egy órával lefekvés előtt helyezzünk egy hideg vizes palackot az ágyba, így az kellemesen lehűl, és könnyebben el tudunk aludni.

Vannak, akik egyenesen azzal próbálkoznak, hogy lefagyasztják a vizet, hogy az ágyuk minél hűvösebb legyen, Dr. Patel azonban azt javasolja, használjunk egyszerűen csak hideg vizet, különösen akkor, ha gumis melegítő palackot használunk erre a célra, amit eredetileg forró vízzel való feltöltésre terveztek, mert a fagyasztás károsíthatja a palack anyagát.

A szakértő arra is figyelmeztet, hogy alvás előtt mindenképpen távolítsuk el a hideg vízzel teli palackot az ágyból, mivel kellemetlen érzés lehet, ha a hideg felület közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, sőt, ha a palack nagyon hideg, akár szövetkárosodást is okozhat.

Vannak azonban, akik sajátos megoldásokat találnak: egy férfi például egy kutyáknak való hűtőmatraccal próbálkozott, hogy lehűljön. Ezek a matracok általában egy speciális hűtőgélt tartalmaznak, ami akkor aktiválódik, amikor az állat – vagy jelen esetben az ember – a szőnyegre fekszik.

Ha pedig már ágyban vagy, az is sokat számíthat, milyen pozícióban próbálsz elaludni. Az alvásszakértők szerint a legjobb, ha „tengeri csillag pózban” próbálunk aludni – vagyis háton, szétvetett karokkal és lábakkal, így ugyanis az izzadság nagyobb felületen tud elpárologni a testünkről, ami szintén segít abban, hogy lehűljünk. Ha azonban meg kell osztoznunk valakivel az ágyon, ez a pozíció valószínűleg nem ideális.