Menü Bezárás

Amit sokan titkolnak: ez a filléres zöld növény jobb minden patikai szernél

Nem csak levesbe jó, de orvosság is! Edd tu­da­to­san ezt a hétköznapi cso­da­szert. Le­gyél te is természetgyógyász! Nézd, mi mindenre jó.

Fehérrépának is nevezzük, de a levele az igazi kincs. Rengeteg ásványi anyag és vitamin van benne: C-, A-, E-, B-vitamin, vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor. Varázshatását nem csak a természetgyógyászat, de a tudomány is igazolta már. Alkalmazását már az ókori görögök is leírták.

Vérnyomásra

Nem csoda, hogy a vérnyomást csökkentő teák mind tartalmaznak petrezselymet. Ez erős vízhajtó tulajdonságának tudható be. Vigyázat: túlzott mennyiségben fogyasztva a fontos káliumot is kimossa a szervezetből.

Gyomorgondok

Az emésztést serkenti, a gyomor-és bélpanaszokat elmulasztja.

Vese és húgyutak

Igen magas káliumtartalma miatt élénkíti a vese működését, erősen vízhajtó. Ödéma esetén igyál petrezselyemteát. Kíméli is a vesét, a benne lévő nagy mennyiségű kalcium tisztítja a húgyhólyagot. Felfázás, hólyaghurut esetén és vesekő, vesehomok hajtására, megelőzésére is jó.

Vérképző

Hatalmas vastartalma miatt erős vérképző. A vért egyszerre megtisztítja és lúgosítja.

Női gondok

A fehér répa enyhíti a menstruációs görcsöket, és méhösszehúzó hatása miatt a menstruációs ciklus szabályozásában is hasznos.

Látás

Magas A vitamija szemjavító csodaszerré teszi, sőt még szürkületi vakság gyógyítására is jó.

Szájszag

Rágj el egy kevés friss petrezselymet, és elmúlik a kellemetlen szájszag. Még a fokhagymaszagot is elmulasztja. Nem csupán frissíti, de fertőtleníti is a szájat. Emésztési gondokra, szorulásra is hatásos.

ÍGY KÉSZÜL A PETREZSELYEMTEA:

1. Önts le két evőkanál petrezselyemzöldet és aprított petrezselyemgyökeret három dl forrásban levő vízzel.

2. Takard le, majd 10-15 perc elteltével szűrheted.

3. Étkezés előtt fogyaszd. Vesekő vagy hólyaghurut idején naponta háromszor igyad.