Menü Bezárás

A Pa-Dö-Dő énesnője nehezen gyógyul a sztrókja után: Kulka János tanítja beszélni Lang Györgyit

A legnagyobb bajban is összetart és segíti egymást Kulka János és Lang Györgyi. A Kossuth-díjas színész és a Pa-Dö-Dő énekesének közös története regénybe illő. Gyerekkoruk óta ismerik egymást, együtt jártak a színművészetire, szerelmespár lettek, a szakításuk óta pedig a legjobb barátok.

Lang novemberi sztrókja óta Kulka az egyik legfőbb támasza, hetente többször találkoznak, ő tanítja újra beszélni. Sorstársak, hiszen a színésznek 2016-ban volt sztrókja, ami után neki is meg kellett küzdenie ezzel a problémával.

Kulka kétnaponta megy Langhoz, hogy segítse a beszédét /Fotó: Varga Imre

– Minden másnap jön, tanítjuk egymást beszélni – mondta Kulka Jánosról a Klubrádió Ötös című műsorában Lang Györgyi, aki ezúttal csupán Falusi Mariann vendége volt. Hallhatóan sokkal nehezebben, de viszonylag tisztán beszél az énekes, aki a sztrók óta napi 24 órás segítségre szorul. Hosszú évek óta kerekesszékben él, miután szklerózis multiplex betegségben szenved, a sztrók azonban rontott az állapotán.

Nem csoda, hogy a két művész összefogott, hiszen egy éve Till Attila Propaganda című műsorában egy közös interjúban leplezték le a titkot: öt évig éltek együtt a színművészeti után, ám Kulka János végül elhagyta a terhes Lang Györgyit. A babát nem vállalták, a történetnek pedig itt vége is lehetett volna, ám a két sztár kapcsolata megmaradt, mély barátsággá változott, amelyben mindig is számíthattak egymásra.

Miután a 2016 április közepi sztrókja után Kulka János élete egy csapásra megváltozott, a családja és a szakemberek – például Varga Sarolta klinikai logopédus – mellett a barátok jelentették a legnagyobb támaszt a színész számára. Úgy tudjuk, Lang Györgyi egyike volt azoknak, akik még a beszédterápiájában is segítették az afáziás színészt, aki rendszeresen látogatta a barátnőjét.

– Minden héten szombaton és vasárnap jövök ebédre – jelentette ki akkor Kulka, akinek rengeteget jelentett, hogy az énekesnővel nyíltan beszélhetett a betegségéről.

– Sorstársak vagyunk – mondta Kulka.

Kulka Jánost a depresszió györötre, de amikor kellett, azonnal Lang Györgyi segítségére sietett, amikor ősszel az agyérgörcse után heteket töltött kórházban. Nem hagyja magára. Falusi Mariann még egy döbbenetes párhuzamról rántotta le a leplet a rádióműsorban.

– Abban azért van valami történelmi, hogy ugyanabban a szobában feküdtél, amelyben a Jancsi – jegyezte meg Falusi, Lang Györgyit ugyanis ugyanúgy az Amerikai úti idegsebészeten ápolták, ahol Kulka Jánost műtötték és kezelték.

Lang Györgyi arról is mesélt, hogy jelenleg milyen állapotban van. Elárulta, most énekelni sem tud, mert a hangszálai is nagyon gyengék.

– Nehéz most, mert a jobb kezem rossz, béna, és nem tudok egyedül odébb menni – árulta el Lang, aki csak a bal kezét tudja mozgatni, ám az kevés ahhoz, hogy ellássa önmagát. Éppen ezért minden nap jár hozzá egy ápoló, egy gyógytornász és egy logopédus, a maradék órákat pedig a barátok beosztották maguk között, hogy mindig legyen ott valaki, aki az egyedül mozogni képtelen énekesnő segítségére van.

– Mindig ott van valaki, és ez borzasztó, de azt is tudom, hogy a gyógyulásom most a barátaimon múlik – vallotta be Györgyi. Forrás