Menü Bezárás

A kiszáradás nem csak beteggé tehet, hanem még kövérré is! – 9 komoly egészségügyi probléma, amit a vízhiány okoz

A legtöbb ember ha meghallja azt a szót, hogy kiszáradás, leggyakrabban egy sportolóra gondol, aki túlhajszolta magát, és nem ivott elég folyadékot, így rosszul lett. Azonban a kiszáradás jóval több embert fenyegethet, mint ahogy azt gondolnánk.

Hiába iszik valaki rendszeresen édesítőszerekkel dúsított üdítőket, kávét, szörpöt, az még nem jelent megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékbevitelt, sőt, a kávé például vizet von el a szervezettől.

Most nézzük meg, hogy mit tesz a dehidratáció a különböző szervekkel!

1. Agy

Ha kevés folyadék van a szervezetben, akkor az az agyműködésére is hatással lesz. Fáradtnak, kimerültnek, letargikusnak fogod érezni magad. Az agy 75 százalékban vízmolekulákból tevődik össze, ezért ha kevés vizet iszol, csökken a koncentrációképességed és könnyebben alakul ki a stressz.

2. Szív

Ha a szervezeted teljesen hidratált állapotban van, akkor a véred 92 százalékban vízből áll. Ha nincs elég víz a szervezetben, a vér besűrűsödik, és a szív nehezebben tudja az áramlását biztosítani. A dehidratáció révén pedig megnő a magas koleszterinszint kialakulásának esélye is.

3. Tüdő

Ha kevés víz van a szervezetedben, a tüdők alacsonyabb működési fokozatba kapcsolnak, hogy ne veszítsen a test több vizet. Ez pedig idővel légzési betegségeket idézhet elő.

4. Vesék, húgyhólyag

Ha a szervezet nem rendelkezik elegendő vízzel, akkor a vesékben, húgyhólyagban felgyűlnek a méreg- és salakanyagok, és akár fertőzések is kialakulhatnak.

5. Bélrendszer

Az egészséges bélrendszer működéséhez vízre, kalciumra, magnéziumra van leginkább szükség. Ha valaki kevés vizet iszik, akkor számolnia kell fájdalmas bélgyulladásokkal, fekélyekkel. És persze székrekedéssel, aranyérrel is, hiszen a bélműködés és az emésztési rendszer egészen lelassulhat.

6. Bőr

Ahogy a veséidnek, úgy a bőrsejtjeidnek is szükségük van ahhoz, hogy megfelelően meg tudjanak szabadulni a méreganyagoktól. Ha ez sikerül, akkor kevesebb bőrproblémával kell szembenézni, ritkábbak lesznek a ráncok és így az öregedési folyamatok is késni fognak. És olyan bőrbetegségek esélye is csökkenhet, mint a pikkelysömör, az ekcéma, valamint a dermatitisz.

7. Ízületek

Azt is mondhatnánk, hogy az ízületek vízzel működnek. Ha nincs elegendő víz a szervezetben, akkor ezek a szerkezetek meggyengülnek, kevésbé lesznek rugalmasak, és fájdalmak alakulhatnak ki.

8. Testsúly

A testtömeg 75 százalékát a vízmolekulák teszik ki, amelyek jelen vannak a sejtekben. Ha túl kevés víz van jelen a szervezetben, akkor az agy a szomjúság érzés révén parancsot ad ki a vízivásra, de ezt az érzést sokat úgy oldják meg, hogy inkább esznek, mint isznak, ezért a víz helyett több kalória kerül be a testbe, ami elhízáshoz vezethet.