Menü Bezárás

A fiú szégyelli a szegény idős anyukáját az esküvőjén, amíg el nem veszi a mikrofont és köszöntőt mond

“Á, nézd csak, mekkora mosollyal távozik a kávézóból. Nézd csak, hogy elpirult!” Mondta Diana főnöke, miközben nevetéshullám dübörgött végig az étkezde konyháján.

“Mindjárt eljön a nagy nap, Miss Diana. Mikor lesz az esküvő?” – kérdezte az egyik munkatárs, miközben a többiek Diana köré sereglettek, aki egyre csak elpirult.

“Most vasárnap délelőtt 11-kor lesz. Alig várom, hogy mindannyian ott legyetek a templomban.”

A 60 éves nő takarítónő volt a kávézóban. Fél nap szabadságot vett ki, hogy megvegye a legjobb esküvői öltönyt egyetlen fiának, Arnoldnak. Diana sok időt töltött a vásárlással, mire megtalálta a megfelelő kék öltönyt. Elég drága volt, de nem zavarta. “A fiamnak a legjobb formáját kell hoznia!” – gondolta.

Diana minden megtakarítását a fia öltönyének megvásárlására költötte, és alig várta, hogy lássa a fiú reakcióját, amikor otthon meglepi…

“Alig várom, hogy lássam, ahogy megnősül!” gondolta Diana. Türelmetlenül várta ezt a pillanatot, mióta Arnold elmondta neki, hogy el akarja venni a barátnőjét, Máshát.

“Fiam, nézd, mit hoztam neked!” Diana berontott a lakásukba, az öltönnyel és sugárzó mosollyal az arcán. “Biztos vagyok benne, hogy ez tetszeni fog! Felpróbálnád, kérlek? Az eladó biztosított róla, hogy még mindig kicserélhetem, ha valami baj van az illeszkedéssel.”

Kivette az öltönyt a ruhazsákból, és megmutatta Arnoldnak, aki elkomorult. Nem volt elégedett.

“Nem fogok ilyen közönséges öltönyt viselni az esküvőmön. Egy gazdag ember lányát veszem feleségül, és a legjobb formámat kell hoznom. Ebben az olcsó öltönyben ízléstelenül néznék ki.”

Diana szeme könnyekkel kezdett megtelni. Úgy tett, mintha minden rendben lenne, de a fia szavai elhallgattatták. Csalódott volt, és nehéznek érezte a szívét.

De semmi sem törte össze jobban, mint amikor Arnold elmondta neki: “Még valami… Nem akarom, hogy elgyere az esküvőmre. A menyasszonyom gazdag családjából mindenki ott lesz. Nem akarom, hogy ott legyél a koszos ruháidban, és elrontsd az imidzsemet. Mindenki meg fogja kérdezni, hogy mivel foglalkozol, és nem akarom, hogy azt kelljen mondanom nekik, hogy csak egy takarító vagy.”

Diana nem tudta tovább visszatartani a könnyeit. A szobájába sietett, és bezárkózott. A nap hátralévő részében sírt, mert rettenetesen megbántódott. Arnoldnak nem volt ideje megnézni őt, és elment, hogy az esküvői előkészületekkel foglalkozzon. Az ünnepség két nap múlva volt.

Vasárnap volt – Arnold várva várt nagy napja. És a fia tiltása ellenére Diana nem hagyna ki egy ilyen szép pillanatot. Összeszedte magát, átnézte a ruhatárát, kiválasztotta a legszebb ruháját, aztán elkészült.

“Túl fiatal vagy ahhoz, hogy megértsd ennek az anyának a kívánságát és fájdalmát. Nem engedhetem meg magamnak, hogy kihagyjam a nagy napodat, fiam. Jövök” – mondta hangosan, miközben a tükörben nézte magát.

Diana becsomagolt egy régi kerámiavázát, amit a fiának szánt ajándékba. Amikor megérkezett a templomba, látta, hogy a kollégái és a főnöke már ott vannak. Boldog volt, és egy pillanatra elfelejtette, hogy Arnold megkérte, ne vegyen részt az esküvőjén.

“Üdvözlöm, Miss Diana! Biztos vagyok benne, hogy ön a legboldogabb anya a világon!” – jegyezte meg a főnöke.

Diana elmosolyodott, és belépett a nehéz ajándékdobozzal. Végignézte, ahogy a menyasszony és a vőlegény jegygyűrűt cserélnek, majd megcsókolják egymást. Diana, ha akarta volna, sem tudta volna visszatartani a könnyeit. El volt ragadtatva. “Megcsináltam!” – mondta.

Az esküvőt követően pazar fogadásra került sor. Számos gazdag vendég özönlött a helyszínre, hogy üdvözölje az ifjú párt. Arnold meglátta az édesanyját közeledni, és megdöbbent. Undorodva húzta fel a szemöldökét. “Miért jött el? Mondtam neki, hogy ne rontsa el a napomat!” – gondolta.

“Gratulálok, drágám! Csodálatosan néztek ki! A legjobbakat kívánom!” – mondta Diana, és átnyújtotta az ajándékot a fiának.

Arnold körülnézett, és rájött, hogy a pillanatot fényképezik. Nem akart jelenetet rendezni, ezért szégyenlősen átvette az ajándékot az anyjától. Kissé feltépte a dobozt, és meglátta a benne lévő vázát. “Egy régi vázát adtál nekem, ami a házban hevert? Milyen olcsó?!” – nyögte ki.

Arnold elsétált, hogy kidobja az anyja ajándékát, amit “szemétnek” tartott, de a hangja megzavarta a mikrofonban. Arnold elsápadt a döbbenettől. Fogalma sem volt róla, hogy egy huszonöt éves titok, amit az asszony titkolt előle, aznap fog kiderülni.

“Huszonöt évvel ezelőtt, néhány perccel azelőtt, hogy a legjobb barátom meghalt….” – kezdte Diana, aki gyorsan felnézett a plafonra, miközben könnyek gyűltek a szemébe.

“Adott nekem egy régi vázát, és azt mondta, hogy adjam oda a fiának, amikor megnősül. A néhai szüleitől kapta ajándékba, és azt akarta, hogy a fiáé legyen”.

Arnold nem értette, mit mond az anyja.

“Miután meghalt, örökbe fogadtam a kisfiát, és sajátomként neveltem fel. Soha nem mentem férjhez, mert csak a gyermekemnek akartam szentelni az időmet és a szeretetemet. Fiam, itt az ideje, hogy megnézd, mit hagyott rád néhai édesanyád abban a vázában. Egészségedre!” Diana poharat emelt a tósztra, miközben Arnold döbbenten vizsgálta a vázát.

Megdöbbentette a dolog. Az öreg kerámiaváza belsejében egy csomó pénz volt. Könnyek csordultak ki a szeméből, miközben térdre rogyott.

Arnold rájött, hogy a nő, akit szégyellt, nem a szülőanyja volt, hanem az, aki egész életét feláldozta azért, hogy felnevelje őt. Több volt neki, mint egy anya. Ő volt a megmentője és őrangyala, aki megmentette őt, miután elárvult.

“Megtartottam a néhai barátomnak tett ígéretemet. Örülök neked, fiam. Vigyázz magadra, és Isten áldjon meg!” fejezte be Diana. A bejárat felé indult, hogy távozzon, de Arnold nem tudta így elengedni. Utána rohant, és elállta az útját.

“Anya, sajnálom. Az irántam érzett szereteted felbecsülhetetlen. Sajnálom, hogy megbántottalak. Sosem voltam jó fiú, de te mindig jó anya voltál nekem. Miért nem mondtad el nekem, hogy árva vagyok? Kérlek, ne hagyj el. Nem akarok újra árva lenni.”

Diana megölelte Arnoldot, és visszamentek a színpadra, ahol a vőlegény az édesanyjával táncolt.

“Szeretlek, anya!” – suttogta, és Diana mosolygott, szeméből örömkönnyek csordultak ki.

Mit tanulhatunk ebből a történetből?

  • Egy anya mindent megtesz a gyermekéért, még a hibái felett is elnéz, hogy boldognak lássa. Bár a fia szégyenszemre megtiltotta neki, hogy részt vegyen az esküvőjén, Diana úgy döntött, hogy ezt figyelmen kívül hagyja, mert tanúja akart lenni a fia nagy napjának és boldogságának.
  • Semmilyen pénz nem ér fel azzal a szeretettel, amelyet egy anya a gyermeke iránt érez. Amikor Arnold megtudta, hogy Diana felnevelte őt, és jobb életet adott neki a szülőanyja halála után, megbánta, hogy nem hívta meg az esküvőjére. Semmilyen vagyon nem érhette fel Diana iránta érzett szeretetét.

Ez egy kitalált történet, bármilyen hasonlóság a tényleges nevekkel vagy helyszínekkel pusztán véletlen egybeesés.