Menü Bezárás

9 illemszabály, amit minden nőnek kötelezően ismernie kell

A múltban az emberek szigorú illemszabályok szerint éltek, de a modern társadalomban megváltoztak a viselkedés szabályai, és ma már számos illemszabály feledésbe merült, vagy legalábbis jóval kevesebben tartják be azokat.

Vannak azonban olyan apró részletek, amelyek még ma is elárulhatják, ha valaki igazi hölgy. Mivel meggyőződésünk, hogy a jó modor nem csak a királynők és a hercegnők kiváltsága, mutatunk néhány külső megjelenéssel és viselkedéssel kapcsolatos trükköt, aminek segítségével te is igazi úrinőnek tűnhetsz.

1. Ne dőlj hátra a székben

Amikor egy hölgy asztalhoz ül, minél egyenesebben kell ülnie a székben. Nagyon fontos, hogy hagyj némi helyet a szék támlája és a hátad között. Ez az úgynevezett hercegnő-póz. Egyenesen, de minél természetesebben kell ülni, nem túl feszesen, a test és az asztal széle közötti távolságnak pedig meg kell egyeznie a csukló és az ujjbegyek közötti távolsággal. Az igazi hölgy a testtartásáról ismerszik meg – ha folyton hátradőlsz, nem tudod egyenesen tartani a hátadat.

2. A munka nem szégyen

Egy igazi hölgy nem kerüli a fizikai munkát. Háború idején hercegnék is dolgoztak nővérként kórházakban. Jelena Pavlovna orosz nagyhercegnő minden nap ellátogatott a kórházba, és saját kezűleg kötözött sebesülteket. Ezekben a modern, békésebb időkben azonban próbálkozhatsz például kertészkedéssel is.

3. Tartsd be a sminkelés szabályait

A sötét szemfesték és a vörös rúzs olyan kombináció, amelyet soha nem láthatsz egy igazi hölgynél. Mindkettőt használhatod, de csak külön-külön. El kell döntened, hogy az ajkaidat, vagy a szemeidet akarod kihangsúlyozni a sminkkel, de a kettőt soha nem egyszerre. Elég, ha csak egy pillantást vetsz a királyi családok tagjainak sminkjére, hogy meggyőződhess erről.

4. Tartsd tiszteletben önmagadat és szánj időt magadra

Ha váratlan vendégek érkeznek hozzád, nyugodtan fogadhatod őket úgy, ahogy éppen vagy, például fürdőköpenyben és hajcsavarókban. Ugyanakkor alkalmazhatod azt a trükköt is, amit egy brit hölgy is használt. Ha váratlanul vendégek érkeztek hozzá, mindig cipőben, kalapban és esernyővel a kezében fogadta őket. Ha örült a látogatóknak, azt mondta” „Ó, milyen szerencse! Épp most értem haza.” Ha azonban nem akarta fogadni az illetőt, ezt mondta: „Ó milyen kár! Éppen indulni készülök.”

5. Ne tedd az asztalra a telefonodat

Egy modern hölgy soha nem teszi az asztalra a telefonját nyilvános helyen, például kávézóban vagy étteremben. Általában véve nem fordít túl nagy figyelmet a készülékre. Ráadásul tisztában van azzal is, hogy a telefonján található információk a magánélete részét képezik, és jobb, ha nem osztja meg azokat idegenekkel.

6. Ismerd a szöveges üzenetekre vonatkozó szabályokat

A modern idők számos változást hoztak magukkal a kommunikációban, és ezzel együtt új, szöveges üzenetekre vonatkozó szabályok is életbe léptek. Egy hölgynek nem szabad azonnal válaszolni egy üzenetre, méghozzá két okból. Egyrészt azért, hogy tudassa a másik féllel, más elfoglaltságai is lehetnek, amelyek miatt nem tud azonnal válaszolni. Másrészt pedig azért, mert tudja, hogy ha valaki sürgősen szeretne közölni valamit, az a helyénvaló, ha telefonál. De ne halogasd a választ 20 percnél tovább, a másik fél iránti tiszteletből.

7. Ne tedd csípőre a kezed

Egy igazi hölgy nem választja ezt a testtartást. Természetesen mindannyian ismerjük azt a roppant kellemetlen helyzetet, amikor egyszerűen nem tudjuk, hová tegyük a kezünket. Ebben az esetben azonban jobb, ha magad előtt tartod a kezedet, így a testhelyzeted megfelel az etikett előírásainak is.

8. Ne ess túlzásba az elismerő szavakkal

Bár úgy tűnhet, hogy egy jól nevelt nőnek nem kellene takarékoskodni a hálálkodó szavakkal, és szinte árasztania kell magából az elismerést, ez nem így van. Az a legjobb, ha nem használod a kelleténél többször a „kérem” és „köszönöm” szavakat, máskülönben a jelentésük sokat veszít az értékéből, és hízelgés látszatát keltheted.

9. Ne fordulj hátra, hacsak valaki nem szólított a neveden

Egy jól nevelt nő nem fordul meg az utcán, ha valaki így kiált utána: „Hé!” Ez a vulgáris és személytelen megszólítás az etikett szabályai szerint nyilvánvalóan helytelen. Ha valaki egy idegent akar megszólítani, olyan szavakkal kell kezdenie, mint: „elnézést”, vagy „bocsánat”.