Menü Bezárás

14 étel, amit gyakran rosszul tárolunk

Fontos, hogy tisztában legyünk, hogyan is kell megfelelően tárolni az ételeket. Néhány élelmiszer eltarthatóságát nem hogy javítja, hanem rontja a hűtés. Listába szedtünk néhány tanácsot:

Amit a konyhaszekrényben, fénytől védett helyen ajánlott tárolni:

Kenyér: A kenyér héja papírzacskóban ropogós marad, de nagyon gyorsan megkeményedik. Tárolásra leggyakrabban a műanyag zacskót választjuk, mivel ebben megőrzi természetes nedvességtartalmát és nem keményedik meg. A pékek szerint azonban a kenyeret legjobb anyag, illetve vászonkendőbe csomagolni, és csak ezután műanyag zacskóba, illetve kenyértartóba tenni. A vászonkendőt ne feledjük háromnaponta tisztára cserélni. Vászonkendő helyett beszerezhetünk egy stílusos, zsinórral összehúzható vászonzsákot is.

Ha hosszú időn át akarjuk eltartani, tegyük a fagyasztóba. Itt 4-6 hónapig is fogyasztható marad.

Csokoládé: Mindig száraz, hűvös helyen kell tárolni (12 és 16°C között). Lehetőleg  fénytől, intenzív szagoktól és illatoktól, nedvességtől illetve magas relatív páratartalomtól védve tároljuk, és ha lehet akkor ne tegyük  a hűtőszekrénybe. A nagy ( 10°C )  hőmérséklet különbséget is célszerű kerülni, ugyanis ekkor a csokoládén egy fehér fényes réteg keletkezik, ami  nem befolyásolja az ízét, de nem szívesen fogyasztunk olyan terméket, ami egyszer-kétszer már megolvadt.

Méz: Ne tegyük a hűtőbe! Bár nem ártunk vele neki, de a méz kiválóan érzi magát a kamrában, a konyhapulton. Tároljuk napfénytől és nedvességtől védett helyen, zárható üvegben, kerámia vagy agyag edényben, hogy semmi esetre se tudja a környezet páratartalmát felvenni. A helyesen tárolt méz nem tud megromlani. A méznek igazából nincs fogyaszthatósági, minőség megőrzési ideje, de az üvegre mindig kell írni valamit.

Olívaolaj: Szobahőmérsékleten, közvetlen napfénytől védve tároljuk. A hűtőbe azonban ne tegyük, mert a hideg hatására fehér darabkák képződnek az olajban – ez kondenzvíz.

Hagyma, fokhagyma: Hosszú időn át elállnak, ha hűvös, száraz helyen tartjuk őket, például egy kis dobozban a konyhaszekrényben. Ha sok hagymánk van, felkötözhetjük és fellógathatjuk őket. A hűtőben a hagyma és a fokhagyma gyorsan megromlik, penészessé válik.

Amit a polcon vagy az asztalon is tárolhatunk:

Narancs és citrusfélék: Ne tegyük a hűtőbe, mert az alacsony hőmérséklet miatt ízüket vesztik és egészségünkre gyakorolt jó hatásaik is gyengülnek.

Avokádó: Ha érett, akkor tarthatjuk a hűtőben, mert az alacsony hőmérséklet megakadályozza, hogy megromoljon. Ha viszont még nem érett, ne tegyük a hűtőbe, mert a hidegtől lelassul az érési folyamat.

Uborka: Tarthatjuk a hűtőben, de csak néhány napig. A hideg miatt az uborka ugyanis hamar megromlik. Hogy a lehető legtovább friss maradjon, tartsuk alsó fiókokban.

Padlizsán: Ne tegyük a hűtőbe, mivel megpuhul és nagyon gyorsan megromlik. Jobb szobahőmérsékleten, napfénytől védve tárolni.

Paradicsom: Ne tegyük a hűtőbe, mivel alacsony hőmérsékleten elveszti a természetes ízét. A hideg levegő az érési folyamatát is lelassítja és még kevésbé lesz lédús. Szobahőmérsékleten, jól szellőző dobozban tároljuk.

Amit célszerű a hűtőben tárolni:

Tojás: Rendszerint hatalmas viták folynak arról, hol kell tartani őket. Néhányan azt mondják, hogy a hűtőben, mások azt mondják, a pulton. Az általános megegyezés az, hogy a tojásokat a hűtőszekrényben kell tartani, de ha lehet, akkor ne a hűtőszekrény ajtajában lévő polcokon mert a hőmérséklet különbség miatt hamarabb megromlik.

Liszt: Látszólag nagyon egyszerű tárolni, de közben mégsem. A magas páratartalom és a magas hőmérséklet miatt bogarak jelenhetnek meg benne, valamint penészedhet is. A legjobb, ha lezárható tégelyben tároljuk a hűtőben vagy a konyhaszekrényben 10-18 fokos hőmérsékleten.

Dió: Tárolásának titka az, hogy tartsuk mindig hidegben, ugyanis a benne található értékes zsírsavak a meleg hatására – és meleg neki már a szobahőmérséklet is – elég gyorsan megavasodnak. Ezért tegyük zacskóba vagy fedeles dobozba, és tegyük be a hűtőbe, ha tudjuk, hogy egy héten belül felhasználjuk, vagy akár bedobhatjuk a mélyhűtőbe is – így hónapokig is eláll. Ha darálni szeretnénk, akkor azt mindenképpen csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük, így megőrzi finom ízét!

Zeller: Rokonával, a petrezselyemmel ellentétben a hűtőben kell tárolni. Ne csomagoljuk műanyagfóliába, mert abban megrothad. Használj inkább alufóliát.