Menü Bezárás

10 növény, ami képes bármelyik udvart vagy kertet igazi oázissá alakítani!

Ha a házad elejét, az udvarodat vagy a kertedet virágokkal ülteted be, sokkal varázsosabb és hívogatóbb helyet teremthetsz magadnak. Mi sem gyönyörűbb annál, mint a kellemes tavaszi időben virágzó növények sora.

Szeretnénk bemutatni azokat a fajokat, amelyek az otthonod környékét élettel telivé varázsolhatják. Ha legközelebb egy kertészeti áruházban teszel látogatást, mindenképpen szerezz be közülük legalább egyet. Nem fogod megbánni!

Bugás hortenzia

Ez a növény a kert valóságos kedvence lesz, hiszen a szirmai miatt úgy fest, mint egy rózsaszín-fehér ombre virág. Mintha vanília-eper fagylalt venné körbe az embert. A virág színe fehérről folyamatosan rózsaszínné változik. A folyamat nagyjából 4 hetet vesz igénybe. A bokor tavasztól késő őszig hoz virágokat, képes elérni a 2 méteres magasságot és a 1,5 m szélességet. Kedveli a napot és a virágzó időszakban rendszeres öntözést igényel.

Rhododendron

Helyes ültetés esetén kevés karbantartást igényel. Leginkább a közvetlen napfénytől és a széltől védett területen érzi jól magát. Ha minden jól megy, akkor egész évben bőségesen fogja hozni virágait.

Aranyfa

Ez a fényes, napsárga virágú növény a tavasz első hírnökei közé tartozik és már február végén virágzik. Gyorsan és könnyedén növekszik és képes ellenállni a fagynak, akár a -28 foknak is. Nem igényel különösebben speciális talaj tulajdonságokat és jól tud növekedni árnyékos helyen is.

Labdarózsa

Késő tavasztól csodás virágaival örvendezteti meg a környezetét. Hatalmas fehér rózsákat nevel, ősszel pedig vörös bogyók és vörös levelek ékesítik. Szereti a napfényt és gyakorlatilag bármilyen talajba ültethető. Többnyire ellenáll a szélnek és jól tűri az alacsony hőmérsékletet.

Nanking cseresznye

A Nanking cseresznye egy dús cserje, amely olyan ízletes, mint amilyen szépen mutat. A növény képes túlélni a keményebb téli hidegeket is. Rózsaszín-fehér virágok nyílnak rajta, amelyek teljesen beborítják az ágait. Később bogyókat, azaz cseresznyéket hoz, amelyek édesek és fanyarok egy időben.

Cserszömörce

Nem csak a színes levelei miatt figyelemre méltó, hanem a ködös megjelenésű lilás rózsaszínes virágai miatt is, amelyek olyanok, mintha egy füstfelhő venné körbe a bokrot. A színének az intenzitása függ attól, hogy milyen talajon növekszik. Elviseli az alacsony hőmérsékletet. A bokor különböző típusban, méretben és színben is előfordul.

Otto Luyken babérmeggy

Ezek a bokor a kiskertekhez ideális választás. Apró, fényes levelei vannak, finom megjelenésű, tavasszal illatos, fehér virágai nyílnak. Jól érzi magát folyamatosan napsütéses helyen, de ültethető árnyékba is. Ha szükséges, akkor sövénnyé is lehet formázni.

Orgona

Az orgonabokrok nagyon változatosak, így mindenki megtalálhatja a számára legszimpatikusabbat. Virágaikat késő tavasszal hozzák. Fontos, hogy ne engedd túlságosan magasra nőni, mindig időben meg kell metszened. Fajtájától függően léteznek fehér, rózsaszín, kék és lila virágúak is.

Lonc

Ezek a növények nem csak a virágaikkal örvendeztetnek meg minket, hanem bogyóikkal is, amelyek ugyan elég keserűek, de cserébe tele vannak vitaminokkal. Nagyon könnyen nő, illatos virágokat bont. Két fajtája létezik: a futólonc és a cserje, amely ideális sövénynek is.

Magnólia

Más néven liliomfa csodás virágai már kora tavasszal nyílnak. Annyira ámulatba ejtő ez a növéy, hogy bár kevés ideig virágzik, megéri a látványért. Mindig bőségesen rendelkezik virágokkal. Egyszerű gondozni, de ha nem jó helyre ülteted, akkor életképtelen lesz.