Menü Bezárás

10 háziasszonyból csak 2 tudja jól, hogyan kell a szobanövényeket rendesen átültetni. Nem véletlen, hogy az ő növényeik úgy nőnek, mint a bolondgomba

Ahogyan minden élőlény, úgy a növények is folyamatosan növekednek. Egyértelmű, hogy ahogy nő a növény, egyre több helyre és több földre is lesz szüksége. Ez a fő (de korántsem egyetlen) oka annak, hogy a növényeinket érdemes időről időre átültetni.

Először akkor ültessük át a növényt, amikor nagyjából egy éves, és olyan edényt válasszunk, amely elegendő helyet hagy a növekedésre, ne “centizzük ki”.

Később elegendő két évente ismételni az eljárást, mivel a növények növekedése egy bizonyos ponton a legtöbb növény faj esetében lelassul.

De mikor ültessük át a növényt? A legtöbb növény átültetésére a tavaszi időszak az ideális, de a téli időszakban virágzó növényeket inkább ősszel ültessük át.

Egy másik lényeges szempont: Az átültetés nemcsak az edény cseréjét jelenti, hanem a növény földjének cseréjét is! Ez nagyon fontos, így a régi földben található kórokozóktól teljesen meg kell szabadítanunk a növényt, ennek érdekében jó alaposan meg kell tisztítanunk a gyökerét a régebbi földjétől. A legjobb, ha vízzel óvatosan, de alaposan átmossuk a gyökerét.

Ezen kívül további kezelések is szükségesek lehetnek, attól függően, hogy milyen volt a virágunk földje. Ha pl. rovarokat láttunk a földben, akkor rovarirtóval is kezelnünk kell a gyökeret (erre vonatkozóan részletes tájékoztatást a virágüzletben kaphatunk).

Az átültetést követő hetekben a növény érzékenyebb, vigyázzunk arra, hogy ne öntözzük túl, mivel a növénynek akklimatizálódnia kell az új környezetéhez.

Bónuszként néhány további tipp: