Tudtad, hogy a legelső VW Bogárt, sőt a Porschet is egy magyar mérnök álmodta meg?

De legalábbis a megálmodó csapat fontos része volt.

A legtöbb ember  tudja, hogy egy kis közkedvelt népautó kifejlesztését tűzte ki célul a harmincas évek nemzetiszocialista kormánya. Ennek kifejlesztése a köztudatban Ferdinand Porsche-hoz fűződik, bárhol rákeresel, őt tartják a népautó konstruktőrének.

Viszont volt egy Barényi Béla nevű, apai ágon magyar, anyai ágon osztrák mérnök, aki már 1925-ben, 18 évesen részletes bogárhátú terveket készített, az autót a köznépnek szánta volna, viszont még előállítási költsége az egekben volt, csak a gazdagok engedhették volna meg maguknak, ezért a tervek fiókba kerültek, és porosodtak.
Később aztán elővette, és 4 év múlva közzétette a gépkocsi minden részletét.

S mivel az autó  látványterve és műszaki megoldásai közzé voltak téve, Porsche terveire enyhén szólva erős hatással voltak, lényegében olyan, mintha Barenyi terveit másolta volna. Viszont, hogy ez kitudódott a Porsche családnak nem igazán tetszett, továbbra is ragaszkodtak ahhoz, hogy Ferdinand Porsche az autó megálmodója.

Ebből az álomból józanította ki a családot a bíróság 1953-as  ítélete, mely szerint Barenyinek van igaza.  A bírósági döntés kimondta, hogy a kiskocsi egy az egyben az ő tervezése.
De ő nem a vagyonra ment, számára az igazság kiderülése volt fontos.  Kártérítésként egyetlen egy nyugatnémet Márkát kért….

A per idején már jócskán a Mercedes-Benznél dolgozott, több ezer az autózásnál használt biztonságtechnikai találmánnyal a háta mögött.

Érdekesség még, hogy a Porsche látványterve is tőle származik.

Magyarországon szinte nem is ismerik, az USA-ban az autóipar Halhatatlanok Csarnokába választották, a német Nemzeti Múzeumban szobrot emeltek neki, és utcát neveztek el róla. Megkapta Rudolf-Diesel-Medaille-t, és a Német Szövetségi Köztársaság Rendjének Nagykeresztjét.

De minden kitüntetésnél többet ér, hogy számtalan fejlesztése, találmánya miatt őt tartják a biztonságtechnika atyjának, ha ő nem lett volna, akkor az autó a manapság használatos gépkocsik sem lennének olyan biztonsági színvonalon, ahol vannak…

És bár édesanyja osztrák volt, ő egész életében magyarnak vallotta magát…

Még megérte a rendszerváltást, 7 évvel később, 1997-ben halt meg számunkra szinte ismeretlenül.
Ő a biztonságos autózás úttörője… Forrás: Wikipédia, Arcanum