Tökéletes hájastészta titkai – alaprecept

A hájastészta régen disznótoros tésztaféle volt, lekvárral, mákkal, dióval töltötték. Délután, estefelé már ott díszelgett az ünnepi asztalon.

A hájastészta rendkívül laktató étel, viszont van egy különleges íze, ami semmihez sem fogható.

Hozzávalók:

 • 30 dkg friss  háj,
 • 40 dkg sima liszt,
 • l dkg élesztő,
 • 1 tojássárgája,
 • 1 kanál rum  + ecetes víz,
 • vagy
 • 1,5 dl fehér bor,
 • kávéskanál só
 • egy kanál tejföl, tojás a kenéshez

  FORRÓ KÉS

  HIDEG HELYISÉG
  HIDEG ALAPANYAGOK
  KENÉSNÉL A TOJÁS NE CSOROGJON LE

A hájat alaposan megmossuk, lekaparjuk a hártyájáról és ledaráljuk. 15 dkg liszttel deszkán késsel összedolgozzuk úgy, hogy teljesen egynemű tészta legyen, és fél órára hidegre rakjuk. Közben 25 dkg lisztből, 1 kanál langyos tejben feloldott 1 dkg élesztővel, a tojássárgával, sóval, rummal, és kb. 1 dl enyhén ecetes vízzel (1 dl vízbe 1 kávéskanál ecet) rétestésztát készítünk. E helyett száraz fehér bort is használhatunk a rétestészta készítéséhez. Alaposan összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. Közepére rárakjuk a hájat, majd alulról felfele, felülről lefele, jobbról, majd balról hajtogatjuk. Berakjuk a hűtőbe, majd 15 perc után sodrófával meglapogatjuk, aztán kinyújtjuk, majd következik a hajtogatás ismét, alulról felfele, felülről lefele, jobbról, majd balról, ismét hűtő. Ezt még kétszer háromszor ismételjük meg. Minél többször csináljuk, annál jobb lesz a tésztánk. Utolsó hajtogatás után tegyük a hűtőbe másnapig, mert a fél napos állás nagyon jót tesz neki, sokkal könnyebb lesz. Régen több napig hajtogatták, reggel és este.

Reggel kivesszük, vagy amikor sütni akarjuk. Ha pogácsát készítünk, akkor másfél centire nyújtjuk, és közepes pogácsaszaggatóval szaggatjuk. Tetejét óvatosan megkenjük a tejföl és tojássárga keverékével amibe egy kicsi sót is teszünk, de csak a tetejét kenjük, és vigyázzunk, hogy ne csurogjon le, mert akkor nem nyílik szét a tésztánk szépen.
Ha édes tésztát készítünk, akkor forró késsel daraboljuk. Serceg, de szép sima lesz tőle a tészta széle.

Előmelegített sütőben sütjük 200 fokon nagyjából fél órát.

Az első negyedórában ne nyitogassuk az ajtót, mert a tészta bánja.

Ugyanezt a tésztát használhatjuk párnacsücskének, vagy más töltött hájas tésztának. Télen nagyon finom csemege. Forrás