Szokások, amelyeket 30-40 év még minden szülő csinált. Van még valaki, aki ma is ezt teszi?

Sokat változott a világ…

A szülői szerep minden idők egyik legfelelősségteljesebb és legtöbb befektetett munkát igénylő szerepek egyikének számított. A gyereknevelésről alkotott felfogás azonban minden társadalmi rendszerben változott, és ez jellemző napjainkban is.

A jelenlegi nemzedék számára sok esetben furcsának, sőt szinte érthetetlennek tűnhet, de a 80-as években még ez volt jellemző:

A pelenkaabban az időben nem volt az egyszeri használatos fajta, hanem textilből készült és minden használat után kimosták.

Nem létezett mobiltelefon, sőt vonalas telefon is csak a kiváltságosoknak jutott. Akkoriban a szülő a teraszról kiabálva jelezte gyerekének, hogy véget ért a játékra szánt idő, és haza kell jönni.

Az akkori játszóterek nem voltak olyan felszereltek, mint napjainkban, mégis nyugodt szívvel engedték le a szülők csemetéiket.

Abban az időben, minden édesanyában vagy nagymamában egy varrónő veszett el, hiszen majdnem mindenik képes volt gyereke számára megvarrni, vagy átalakítani egy szerepléshez, vagy farsangi bálhoz szükséges jelmezt, és nem a kölcsönzés volt a megoldás a problémára.

Az akkori gyerekeket a szülők sok esetben használták távirányítóként”, mivel abban az időben a televízió készülékek csatornáit kézzel lehetett csak váltani.

A kislányok haját közönséges befőzőgumival fogták össze, viszont csodaszép vaslat színes szalagokat kötöttek bele. Főleg ünnepeken.

Akkoriban a családok rendszeresen jártak fényképészhez, aki megörökített a családban történő egy-egy nagyobb eseményt.

Ma szinte hihetetlennek tűnhet, de akkor a csomagolásra szánt nylontasakot használat után kimosták, hogy újra elővehessék, ha szükség lenne rá…

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a gyerekek kesztyűit egy fonállal összekötötték, belehúzták a kabát ujjába és úgy használták, csakhogy el ne vesszen.

A gyerekek nyakába lógott egy madzagon a lakáskulcs, hogy játék közben, vagy az iskolában el ne veszítsék.

…És még hosszasan sorolhatnánk a 80-as évek furcsa szokásait, melyek előtt a jelen nemzedéke értetlenül áll és csak mosolyog… Forrás