Szeresd és tiszteld a szüleidet, mert nekik köszönhetően lettél az, aki most vagy!

A jóság a legnagyobb érték! Hiába vagyunk intelligensek, okosak, szépek, gazdagok, jól képzettek, ha nem vagyunk jók! Ha a világon az összes nyelvet beszélnénk, és egy csomó dologhoz értenénk, akkor is mit sem érnénk, ha nem vagyunk jók.

Egy 80 éves férfi az asztalnál ült épp a 45 éves jól képzett, okos, jó munkahellyel rendelkező fiával. Az idős férfi hirtelen megfogja a kanalat, és azt kérdi.

– Mi ez?

– Egy kanál, ezzel szoktunk enni – mondta a fiú.

Néhány perc múlva az apa másodszor kérdi meg a fiától, hogy mi az, amit a kezében fog.

– Mondtam már apa, ez egy kanál! – válaszol kissé ingerülten a fiú.

Egy kis idő múlva, az apa megint megkérdezi a fiát, hogy “mi ez”. Lassan a fiú idegrendszerével játszik, aki megemelt hangon válaszol:

– De hát apa, mondtam már kétszer, hogy ez egy kanál. Ezzel esszük a levest!

Egy kis idő múlva az apa negyedszer is felteszi a kérdést. Ez alkalommal a fiú már nem tudta legyőzni a mérgét, és rákiabált az apjára: – Nem értem, miért teszed fel újra és újra ezt a kérdést. Elmondtam már egy párszor, hogy ez csak egy átkozott kanál. Nem annyira bonyolult, hogy ne tudnád megérteni ezt a dolgot!

Az apa lehajtott fejjel ült az asztalnál, és nem szólt egy szót sem. Kis idő múlva felállt az asztaltól, majd egy régi újságborítású füzettel tért vissza. Azt írta rajta, hogy “Életem, a fiam születése után”. Felnyitotta, és arra kérte a fiát, hogy olvassa fel a kijelölt részt.

“Ma a 3 éves fiammal az asztalnál ültünk, amikor a feleségem épp az ebédhez terített. Abban a pillanatban, amikor meglátta a kanalat, rám nézett, és érdeklődően azt kérdezte, hogy mi ez. “Egy kanál” – válaszoltam. De ő nem elégedett meg a válasszal, még 23-szor újra feltette ugyanazt a kérdést. Én pedig minden alkalommal válaszoltam neki, és közben egy nagy puszit nyomtam a homlokára. Egy pillanatig sem éreztem, hogy mérges lennék rá, inkább arra gondoltam, hogy meg kell védenem ezt az ártatlan kis lelket”.

Tanulság: ha a szüleid nagyon öregek, ne utasítsd el őket, ne érezd teherként őket. Beszélgess velük, viseld gondjukat és támogasd őket.

Mától minden reggel ismételd el magadban: “Szeretném, ha a szüleim boldogok lennének, amikor kicsi voltam, vigyáztak rám, feltétel nélkül szerettek és felneveltek. Segítettek átjutni minden akadályon, gondoskodtak róla, hogy boldog legyek, mindenem meglegyen.”