Miért raktak régen a sírokra vaskeresztet?

Ugyanazért, amiért lábbal előre vitték a halottat az utcára.

A halott tiszteletet érdemelt, de egyben féltek is tőle. Úgy gondolták, hogy  lelke egy ideig a testben marad, vagy a test közelében, majd csak később távozik a túlvilágra.

Ezért aztán mindent annak érdekében tettek, hogy a halál könnyebb legyen, és ellátták az elhunytat azokkal a dologgal, amire szüksége lehetett.  Ám azt, hogy visszajárhasson  igyekeztek minden lehetséges módszerrel lehetetlenné tenni.

Még a mai napig is sokan félnek a halott szellemének visszatértétől.  Így aztán sok  helyütt élnek még az alábbi szokások:

Halálesetkor kinyitják az ajtókat, ablakokat, hogy a halott szelleme gond nélkül távozhasson. Még a tükröt is letakarták azért, hogy az elhunyt nehogy meglássa magát benne, mert úgy nehezebben távozik a lélek.

Ha a koporsót kivitték a házból,az csak lábbal előre történhetett meg – az utcára is, úgy gondolták hogy ezzel megakadályozzák visszatértét.

Voltak olyanok, akik az udvarról való kivitelkor zajt keltettek, azt is azért, hogy a szellemet elijesszék.

A koporsóban lévő holttest ruhájára görcsöt kötöttek, így a koporsóban maradt.

Ha a halottat kivitték a házból, akkor a küszöböt mindjárt fel kellett mosni, így hitük szerint biztosan nem tért vissza.

A halott koporsójába, vagy sírjába minden olyan dolgot beraktak, amit szeretett életében, úgy gondolták hogy akkor jól fogja érezni magát a sírban, és nem kívánkozik haza.

Régen nagy szokás volt a vasból készült kereszt a síron. Nem volt ez véletlen, hisz úgy gondolták: a vaskereszt biztosan  a sírban tartja a szellemet…

Úgy tartották, hogyha valaki halottal álmodik, akkor arra az álomra nagyon oda kell figyelni, mert biztos, hogy mondandója van. Ilyenkor óvatoskodtak, semmi újba nem vágtak bele, nem adtak, nem vettek, mert úgy gondolták, hogy az az időszak sok jót nem hozhat…

Szóval hiába szerették az elhunytat, ha elment, akkor egy más világba került, ezt elfogadták –  és egyáltalán nem vágyták visszatértét, számukra már csak bajt hozott volna.