Miért olyan csodálatos a fokhagyma?

Azon kívül persze, hogy nagyon is finom.

A hozzáértők szerint a legjobb október végéig földbe duggatni a fokhagymát, akkor sem történik semmi, ha kicsit később kerül a talajba – főleg ha szép időnk lesz.  De ha enyhe idő van akár még decemberben is próbálkozhatunk vele.

Annyit kell tudni róla, hogy az őszi fokhagymát korábban lehet felszedni tavaszi duggatású társainál, és ez fog  cikkesedni. Viszont könnyebben betegszik, és az íze sem annyira erőteljes, mint a tavaszi ültetés.

Ha van hely, akkor jó ha ott van a kertben, hisz nemcsak fűszernövény, egyben gyógynövényként is nézhetünk rá. Amúgy Indiából származik, és ott már jó pár ezer éve használják étvágytalanság, bélpanaszok, bőrbetegségek kezelésére, sőt reumára és aranyérre is… Később aztán termesztették az egyiptomiak is, majd a görögök, rómaiak.

Kiváló vizelethajtónak tartották, és ők is emésztési zavarokra, fogfájásra, és légzési problémákat, légúti panaszokat gyógyítottak vele, és már ismerték azt a tulajdonságát is, hogy jó egyes fertőző betegségekre.

Akkoriban úgy gondolták, hogy egy füzér fokhagyma bátorságot is ad, sőt a szerelmi életben is segítség lehet

Tartalmaz amúgy fehérjét, szénhidrátot, zsírt, ásványi anyagokat, valamit D-, C-, és A-vitamint.

Sok-sok ezer év megfigyelésén alapul gyógyászati felhasználása – és érdekes, hogy ezeket a megfigyeléseket alátámasztották a laborvizsgálatok eredményei is.

Megállapították, hogy használható érelmeszesedés esetén, jó a magas vérnyomás-betegségben, Az emberi szervezetre gyakorolt hatása a több ezer éves népi bölcsességen alapul, amelyet a tudományos orvoslás és a kémiai vizsgálatok megerősítettek. A gerezdek érelmeszesedést, magas vérnyomás-betegséget gátló és gyógyító hatóanyagokat is tartalmaznak. Hatására csökken a vér koleszterinszintje, baktérium- és gombaölő hatása bizonyított.

Ezen kívül vérhígító hatása van, megakadályozhatja a trombózis kialakulását. Szerepe van a véralvadásban és vérzéscsillapításban is. A fokhagyma jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, sőt baktérium- és gombaölő hatása is van.

Úgyhogy tekinthetünk rá igazi csodaszerként is – ha tehetjük – duggassunk belőle jó adagot, ha nincs hely, akkor pedig vásároljunk belőle – és amikor csak lehetséges – fogyasszuk rendszeresen!