Miért leszünk rosszul, amikor az autóban utazunk?

Az autós rosszullét rendkívül kellemetlen élmény lehet, ha kirándulni megyünk, és szinte képes tönkretenni az egész nyaralásunkat. De miért történik, és hogyan lehet elkerülni a szédülést egy autóút során?

Miért szédülünk utazás közben?

Az autóval való utazás mára, már a mindennapi életünk részét képezi, ezért, ha rosszul érezzük magunkat alatta, az elég nagy problémát okozhat számunkra. Ezt a mozgásra való érzékenységet, amely fizikai kellemetlenséget okoz, mozgásbetegségnek nevezik.

Noha ennek a rendellenességnek nincs egyetemes magyarázata, a leginkább elfogadott, az érzékszervi észlelések közötti egyensúlyhiány, azaz a különbség a között, amit érzünk és amit látunk. Ez aztán olyan tünetekhez vezethet, mint az émelygés, a hányás, a sápadtság, a verejtékezés és gyomorpanaszok.

A mozgás- és az egyensúlyérzékelésért felelős egyensúlyközpont a központi idegrendszer részeként azt „mondja” számunkra, hogy valami mozog, de a látórendszerben szereplő információk ennek az ellenkezőjét jelzik számunkra. Az agy zavaró jeleket kap, és így nem érti valójában, hogy mi történik.

Ez megmagyarázza azt is, hogy sok ember számára egy filmnek, a moziban való megtekintése, miért okozhatja ugyanezt a hatást. Ez azért történik, mert az agy megpróbálja integrálni a meglévő információkat egy koherens egésszé, és ezt a feladatot bonyolítja az a tény, hogy az egyes információk egymásnak ellentmondanak.

Továbbá, amikor egy telefont használunk, vagy olvasunk egy mozgó autóban, a tekintetünk rögzítve marad az adott tárgyon, ami általában képes kiváltani a hányinger érzetét.

De hogyan lehet elkerülni az autós rosszulléteket?

A mozgási betegség tünetei hirtelen léphetnek fel az utazás során, és általában az autó megállásával elmúlnak.

Néhány tipp ennek a kellemetlenségnek az elkerülésére:

· Ha utasként kell utaznunk, próbáljunk meg az első ülésre vagy az ablak mellé ülni.

· Tartsuk a szemünket a láthatáron.

· Kerüljük a dohányzást vagy a dohányzó emberek társaságát.

· Ne mozgassuk a fejünket túl gyakran.

· Ha szédülni kezdünk, támasszuk fejünket meg a fejtámla segítségével.

· Utazás előtt ne együnk nehéz ételeket.

· Ehelyett együnk valami könnyűt és igyunk kis kortyokban vizet.

· Kerüljük az erős szagokat.

· Próbáljunk olyan italokat fogyasztani, amelyek gyömbért tartalmaznak, hogy megszabaduljunk az émelygéstől.

· Vegyünk be, antihisztamin tartalmú tablettát legalább 30 perccel az utazás előtt, de legyünk tisztában azzal, hogy ez álmosságot okoz, ezért konzultáljunk előtte orvosunkkal. Forrás