Itt a titok, megmutatjuk, hogyan gondozd a futómuskátlit! Ezért olyan gyönyörű Ausztriában!

Azok, akik szeretik színpompás növényekkel elárasztani a tavaszi-nyári időszakban a teraszt, az udvart és az erkélyt, azok pontosan jól tudják milyen gyönyörű lehet egy szép futómuskátli.

Meg lehet már venni szép, kifejlett állapotában is, de a mi tippünk mégis az, hogy még fiatal korában szerezzük be őket, egyrészt, mert így kényelmesebb a gondozásuk, másrészt pedig azért, mert nem kerülnek olyan sokba.

Ültessük át a fiatal növényeket minden esetben balkonládába, de figyeljünk arra, hogy ne legyenek egymáshoz túl közel, mert akkor elvonják egymástól a tápanyagokat.

A láda alján mindig legyenek vízelvezető lyukak, ha mégis olyan ládánk lenne, amin nincs, akkor fúrjunk rá mi magunk. Ha nem távozik ugyanis a fölösleges víz, a növény elpusztul, a gyökérzete ugyanis rohadni kezd.

Mindig a virágboltban kapható (eladó által tanácsolt) földet válasszuk,soha ne az olcsóbbat vegyük, mert akkor a virágaink látják kárát.

A muskátli dugványokat picit kifelé dőlve, ferdén ültesd a ládába, majd alaposan öntözd meg. Ne „döngöld” le a földet, mert meggátolja, hogy a víz szabadon lejusson a gyökerekig.

Mit érdemes tudni a fiatal növényekről?

 

A futómuskátli fiatal növénye nagyon érzékeny a szélre, ezért tanácsos eleinte a padlón tárolni őket, majd amikor erősebbé váltak, akkor kitehetjük őket. Mindig bőségesen locsoljuk meg őket, amit mindig a reggeli vagy az esti órákban végezzünk el, a melegebb időben, a kánikulában naponta kétszer is szükséges locsolni. Emellett soha ne feledkezzünk meg az időszakos tápoldat pótlásról sem, amelyről a kertészetben bővebb felvilágosítást kaphatunk.