Így öntözd a muskátlit, hogy kétszer annyit virágozzon

A muskátli az egyik legnépszerűbb virág, amely valaha szinte minden ablakban ott pompázott. Egész nyáron virágzik, így tökéletes dísze lehet a kertnek, vagy az erkélynek.

Az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási viszonyok azonban meglehetősen megnehezítik a növény gondozását. Szerencsére van rá mód, hogy továbbra is egész nyáron örülhessünk a színes virágoknak.

Először is, lássunk néhány általános információt erről a virágról, amellyel sokan nincsenek tisztában.

A muskátlinak napi 6-8 óra napsütésre van szüksége, szereti a sok napfényt és a meleget, levelei jól bírják a napfényt, de legjobban félárnyékos helyen fejlődik. A laza szerkezetű, jó vízhártartású talajt kedveli (a legjobb a muskátliföld, ami egy speciálisan erre a célra létrehozott földkeverék). Ugyanakkor jó, ha rendszeresen kap tápoldatot, és vizet, amikor a talaj már enyhén száraz.

Azonban tudnunk kell, hogy a muskátli sokkal jobban viseli a szárazságot, mint a túlöntözést. Az elszáradt virágokat, leveleket érdemes eltávolítani, mert ezek fölöslegesen elhasználják a növény tápanyagait, ahelyett, hogy ezek az új hajtások kialakulására koncentrálódnának. Kifejezetten jól bírja a nyári hőséget.

És most nézzük, mi az a titkos öntözési módszer, amivel elérhetjük, hogy a növény kétszer annyit virágozzon!

Érdemes kora reggel vagy késő este locsolni, de semmiképp nem a legnagyobb hőségben, lehetőleg nem túl hideg vízzel, mert ez elpusztítja a növényt. A legjobb az esővíz, de ha egy nagyobb edényben, árnyékos helyen tartunk vizet, az is megfelel az öntözéshez. Az a legfontosabb, hogy ne tegyük ki a növényt túlságosan nagy hőmérsékleti ingadozásnak. Ezért szigorúan tilos nagy hőségben hideg vízzel locsolni.

A vizet öntsük egyenesen a cserépbe, hogy a gyökerek innen szívhassák fel, de figyeljünk rá, hogy a cserépalátétben ne álljon folyamatosan a víz, mert ettől elpusztulnak a gyökerek. Az öntözővizet először forraljuk fel, majd hűtsük le, hogy megszabaduljunk a vízkőtől. A legjobb, ha esővízzel öntözzük áprilistól szeptemberig, és kéthetente adjunk hozzá egy kevés folyékony tápoldatot is.

Ha megfelelő figyelmet fordítunk rá, a muskátli bőségesen virágzik majd.