Hanoi: a hely, ahol a vonat néhány centire halad el a házaktól

A világ legfurcsább, és egyben legközkedveltebb piaca Vietnam fővárosában, Hanoiban található.

Maga a látványosság nagyon sok turistát vonz, azonban ez a “munkahely” egyáltalán nem egy életbiztosítás. Az ottaniak napi rendszerességgel többször pakolják ki az árut a sínekre, majd mikor jön a vonat leszednek mindent, utána pedig szépen újból elrendezik a portékájukat.

A vonat gyakorlatilag alig pár centire halad el a piaci standoktól, az árusok és vásárlók, ha nem húzzák be a hasukat, könnyen akár baleset is történhet. Hanoi óvárosának utcái annyira keskenyek, hogy ha először jársz ott szívinfarktus környékezhet, amikor a színes standok között egyszercsak megjelenik a püfögő szerelvény.

A sín mentén nem csak a piaci standok, hanem lakóházak is húzódnak, így az is megtörténhet, hogy a frissen teregetett ruhát gyorsan be kell szedni, nehogy összeakadjon a vonattal

A helyiek hozzászoktak, hogy a sínek mentén élik az életüket, gyakorlatilag már senkit sem zavar, hogy naponta kétszer áthalad az életükön a vonat. Illedelmesen utat adnak neki, összeterelik a gyerekeket és a háziállatokat, megvárják míg elmegy a vonat, majd tovább folytatják, amit épp elkezdtek.

A helyiek nagyon jól ismerik a menetrendet, amikor elment a vonat, szépen letelepednek a sínekre, van, aki itt végzi a házimunkát, zöldséget hámoz, beszélget a szomszédokkal, de a két járat között még egy mutatós pedikűr is elkészülhet.

A szerelvény érkezése előtt 2-3 perccel mindenki illedelmesen szedi a cókmókját, és szabad utat ad a szerelvénynek.

Itt meg azt nézhetjük meg, ahogy a piacon végighalad a vonat: