Ezért alszanak külön a japán házaspárok

Még a kisebb lakás sem akadályoz meg sok japán párt abban, hogy külön ágyban, vagy akár külön szobában aludjanak. Ez nem azért van, mert valamilyen problémájuk lenne az intimitással, vagy a párkapcsolatukkal, hanem azért, mert szerintük ez jót tesz a kapcsolatuknak.

Különbözik a munkaidejük

Az első dolog, ami miatt a japán párok a különalvás mellett döntenek, a különböző munkaprogram és időbeosztás. Semmi értelme felébreszteni a párunkat, csak mert mi későn érünk haza munkából, vagy korábban kell elindulnunk, és ezzel csak megszakítjuk a másik fél pihenését is. Ezért van értelme annak, hogy külön szobában töltsük az éjszakát, és ezzel biztosítsuk a pihentető alvást mindkét fél számára.

A kisbabák gyakran az édesanyjukkal alszanak

A japán anyák gyakran alszanak az újszülöttekkel, az apának pedig döntenie kell, hogy osztozik-e a családi ágyon, vagy másik szobában alszik. Az, hogy a kisgyerekkel való együttalvás segíthet a szülőknek és a gyerekeknek a nyugodtabb alvásban, tudományosan bizonyított tény.

Elősegíti a baba számára a stabil hőmérséklet és pulzus fenntartását (aminek csecsemőkorban kritikus jelentősége van), ugyanakkor csökkenti a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatát. Hozzájárul ahhoz is, hogy a gyereknek később jobb legyen az önértékelése, függetlenebb legyen, és jobban teljesítsen az iskolában.

Számukra a különalvás nyugalmat jelent

Sok pár úgy gondolja, hogy a különalvás az első lépés a válás felé vezető úton, de a japánok nem így látják. Nagyra értékelik az alvást, és nem akarják, hogy bármi is megzavarja őket pihenés közben. Ez pedig azt jelenti, hogy nem szívesen birkóznak meg az olyan zavaró tényezőkkel, mint a párjuk horkolása, forgolódása, rúgásai, és így tovább. Bár vannak, akiknek nincs lehetőségük külön szobában aludni, a legtöbben erre vágyakoznak, hogy végre pihentető alvásban lehessen részük.

A párok korábban is külön aludtak

A japán futon egy tömött matrac és paplan valamint további kiegészítők együttese, ami elég könnyen összehajtható. A múltban ezeket csak egyszemélyes méretben készítették. Így, még ha szívesen összebújtak volna is szeretteikkel, annak az lett volna az eredménye, hogy valamelyikük a padlón köt ki, és meglehetősen kényelmetlenül fog aludni. Még ma is sok család használja a klasszikus futonokat, főleg azért, mert nem foglalnak sok helyet, és könnyen összehajthatók.