Ez volt az egyik első, és talán a legjobb rajzfilmsorozatunk…

Legtöbben még csak fekete-fehérben láttuk az eredeti vetítést, hisz 1968-ban még nem lett volna színes tévét venni, még csak hallottunk róla, hogy lesznek majd valaha színes műsorok is.

De ettől még ugyanolyan jól szórakoztunk a Mézga családon, mintha manapság ilyen-olyan szuper tv-n követjük figyelemmel.

Jópofa volt, újdonság volt, énekeltek is benne, és egy cseppet magunkra is ismerhettünk.

Hisz volt a papucs férj, aki elnyomatásban élt, a családfőt játszó feleség, aki mindig, mindent jobban tudott, az igazi fruska, és csak a

srácokra gondoló, nem igazán zseniális Kriszta, és persze az okos, de szemtelen, és pénzéhes Aladár, aki nélkül igazándiból megállt volna a világ. Ő a család esze, valójában ő irányít mindent.

Aztán a két háziállat, az egyik okos, a másik számító. Na és Máris szomszéd, aki tökéletes mintája a lakótelepi “jószomszédságnak”.

A Mézga család a hatvanas évek legnépszerűbb, a hetvenes nyolcvanas években pedig egyik legjobb televíziós rajzfilmsorozata.

A sorozatot nem csak Magyarországon, hanem ezen kívül több országban is sikerrel vetítették.

A szövegét, a verseket Romhányi József, a
rímhányó írta, Nepp József adott neki keretet.
A rendező Nepp József és

Ternovszky Béla volt, és olyan színészeket szereztek meg a szerepekre, mint Harkány Endre, Győri Ilona, Tomanek Nándor, Somogyvári Rudolf, Szabó Ottó, Váradi Hédi, Bárdy György… A filmsorozat zeneszerzője Deák Tamás volt.

A főcímzenét a mai napig mindenki fújja, ennél nem kell nagyobb dicséret.

Vitathatatlan főszereplője Mézga Aladár, aki erősen értelmesebb saját családjánál. Fel tudja venni a kapcsolatot egy sokadik utódjával, aki aztán segítségként a távoli jövőben használatos dolgokat küld neki, amivel persze a családja nem tud kezdeni értelmesen semmit.

Aladár az, aki  kései utódjának mondandóját lefordítja az akkoriban – hatvanas évek – még egész jó kis fizetségért darabonként 1 egész Forintért.

Ám hiába a bajok, a szerencsétlenkedések, minden epizódban jön a megmentő szintén Köbüki személyében.

És persze minden rész végén elhangzik a konklúzió Mézgánétól, – ami persze kissé lekicsinylő férjére nézve – miért nem ment ő Hufnágel Pistihez annak idején…

Fotó: Sokszínű vidék, Pinterest