Ez az 5 dolog történhet, ha dühösen fekszel le aludni

Soha ne feküdj le haraggal – tartja a mondás, és valóban ez az egyik legártalmasabb dolog, amit csak tehetsz.

Amikor ébren vagyunk, esélyünk van feldolgozni a negatív érzelmeket és tapasztalatokat, de ha haraggal fekszünk le, a nyugtalanító érzések felnagyobbodhatnak, és valóságos shakespeare-i drámává nőhetik ki magukat.

Lássuk, pontosan milyen hatással lehet a harag az alvási ciklusunkra és az egészségünkre.

1. A harag rontja az alvás minőségét

A stressz és a súlyos, negatív érzések kiváltják az úgynevezett üss vagy fuss reakciót, amitől fizikailag éberebb leszel. Ilyen körülmények között sokkal nehezebb elaludni, és, ha sikerül is elaludni, gyakrabban felriadsz majd.

Azt is bebizonyították, hogy a megszakításokkal megzavart alvástól csak még jobban felgyűlik bennünk a harag. Nagy valószínűséggel kimerülten ébredsz majd, ahelyett, hogy azt éreznéd, felfrissültél. A harag rossz alvást eredményez, ami még több haragot vált ki belőled, és így kialakul egy ördögi kör, amit senki nem szeretne megtapasztalni.

2. Veszélyt jelenthet az egészségedre

A tudósok megállapították, hogy az alvás minősége befolyásolja az ember általános egészségi állapotát. Normális esetben az alvás olyan, mint egy terápia, ami segít stabilizálni az érzéseidet, hogy másnap könnyebben megbirkózz azokkal. De a harag és a stressz veszélyeztethetik ezt a folyamatot. A negatív érzelmek stresszhormonokat szabadítanak fel, így ingerlékenyebb leszel, és ezzel számos tünet együtt járhat.

Hosszú távon álmatlansághoz, görcsös alváshoz, rémálmokhoz vezethet – legrosszabb esetben pedig akár mentális egészségi problémákhoz is vezethet, például depresszióhoz.

3. Nehezebben feledkezünk meg a rossz érzésekről

A kutatók szerint nehezebben tudjuk elnyomni a negatív érzéseket, ha azokkal alszunk el. Az alvás ugyanis minden érzést, gondolatot és problémát felerősít. Alvás közben az agyunk feldolgozza az új információkat, és tárolja azokat a rövid és hosszú távú memóriánkban. Alvás közben a harag bekerül a hosszú távú memóriánkba, és hosszan tartó hatással lehet az életünkre.

A rossz élmény nagymértékben csökken, ha ébren maradunk utána, miközben az alvás mintegy „megvédi” a negatív érzelmeket. Amikor a rossz érzések megszilárdulnak az emlékezetedben, a jövőben sokkal nehezebb lesz elfojtani azokat.

4. A harag megöli az őszinteséget

A késő este nagyszerű időpont az intim együttlétre egy kapcsolatban. Ha haraggal fekszetek le, az nemcsak hangulatromboló lehet, de akár toxikus rutint is eredményezhet. Így végül a lefekvést a harag érzésével kezded párosítani, a kényelem és a pároddal való együttlét helyett. Ha ez rendszeresen megismétlődik, megmérgezheti a kapcsolatotokat.

5. Negatív üzenetet közvetít a párod felé

Ha a vita közepén úgy döntesz, egyszerűen elfordulsz, és a fejedre húzod a takarót, azzal azt az üzenetet közvetíted a párod felé, hogy számodra többet jelent felülkerekedni egy konfliktusban, mint fenntartani egy egészséges kapcsolatot. Lehet, hogy nem ez a szándékod, de ezt a hatást kelted. Az a mód, ahogy a nézeteltéréseket kezelitek vagy erősíti, vagy gyengíti a kapcsolatotokat.