Értük izgultunk a hetvenes évek végén…

Volt egy sorozat  a hetvenes évek legvégén, ami hatalmas siker volt nálunk is, és aki akkoriban látta, most is emlékszik  a történésekre.

Nem szappanopera volt, mégis 91 részt ért meg.

Egy család életét dolgozta fel, egy egyáltalán nem szerelemből köttetett házasság volt a kiindulópont.

A főszereplők nem voltak szépek, nem is voltak mind pozitív személyiségek, de nagyon is emberi volt az egész történet, a nézők izgultak értük, megtárgyalták az új fejleményeket, és örültek a főszereplő házaspár egymásra találásának.

A sorozat a BBC feldolgozása volt, eredeti címe The Onedin Line – nálunk Onedin család néven vetítették.

Zenéje elbűvölte a tv-nézőket, a komolyzenében jártasabbak tudták, tudják – hogy valójában Hacsaturjan Spartacusának részlete volt – sokaknak mai napig ez az “Onedin zene”.

A történet abban az időben játszódik, amikor a vitorlásokat apránként leváltják a gőzhajók.

A család Liverpoolban él, a család feje James Onedin, aki érdekházassággal próbálja megalapozni gazdasági sikerét.  Az érdekházasság aztán átcsap szerelembe, és feltétlen szeretetbe, tiszteletbe, ragaszkodásba. Együtt munkálkodásba – a sikerért.

Minden megtalálhattunk ebben a történetben, amire vágyik az ember. Gyönyörű felvételek, romantika, történelem, kaland, izgalom.

A főszereplő 2013-ban hunyt el – Peter Gilmore volt, Németországban született angol szülőktől, még kicsi volt, amikor visszatértek hazájukba – a háború előtt 1937-ben.

Elég önálló kamasz lehetett, mert 14 évesen úgy döntött, hogy ő bizony színésznek áll, pontosabban színészetet tanul. De énekelni is jól tudott, egy ideig ezt a tudását kamatoztatta.

Érdekesség, hogy harmadik felesége, akivel végül leélte életét az a színésznő: Név szerint Anne Stallybrass, aki az Onedin család c. sorozatban is feleségét játszotta.  A filmbéli feleség haláláig tartott a közös szereplés, ekkor még csak barátok, munkatársak voltak, majd mikor felbomlott házasságuk ez a barátság átalakult szerelemmé, idővel összeköltöztek, majd 1987-ben összeházasodtak.

Peter Gilmorenak –  bár rendszeresen játszott a Folytassa…sorozatban- , ennek ellenére leghíresebb szerepe mégis Onedin kapitány  maradt…

Amúgy már csak azért sem folytatódott a sorozat, mert Peter Gilmore már nem akarta továbbvinni a történetet. Szívesen zárta volna le a sorozat végét a főszereplő halálával, de az alkotók nem engedték.

Minden évben öt hónapig forgattak, s több országból szedték össze ideiglenes jelleggel a hajókat, mert bizony a világon már a hetvenes években is alig volt belőlük.

A szerepre úgy választották ki “Onedin kapitányt”, hogy spanyolországi forgatásról hazatérve jelezte az ügynöke, hogy próbafelvételre mehetne. Ez aztán megvolt. A próbafelvételen meg kimondták azt a mondatot, amit utált hallani: Ne jelentkezzen, majd mi jelentkezünk…

Ő meg bepipult, és mindenképp azonnal választ akart, merthogy másképp visszamegy Spanyolországba. Sikeres volt, mert néhány perc alatt megkapta a szerepet. Innentől kezdve lényegében az ő egyéniségére írták rá a szerepet. Imádta a forgatásokat, de a forgatókönyvek színvonalával baja volt. Több ember írta, így hullámzó volt a színvonal.

Azt vallotta magáról, hogy azért lett színész – mert semmi máshoz nem értett. Katona volt, utána pedig színi akadémista lett. De nem végezte el, színésznek állt. Ott tanult meg lényegében mindent a szakmáról. Musicalszínész volt.

De a sorozat idejében más felhagyott a zenés darabokkal, legszívesebben csak vígjátékokban játszott volna.

Zavarta a nyilvánosság, magánéletében szívesebben volt magánember.

És bár nem lett milliomos az Onedin szereppel – az öt hónap forgatási idő nem volt elég arra, hogy a többi hónapban is megéljen, ilyenkor szerepeket vállalt – de ez az időszak egész életére csodálatos emlék maradt. A környezet, a kollégák, és a stáb miatt is. Fotó: Youtube.com/Filmkocka/The Onedin Line Forrás