Egy régi sorozat, ami azóta is sokak kedvence…- De hogy néznek ki most?

Már az első résztől különleges volt – más volt, mint a többi, témája, a díszletek, a környezet, és az egyszerű, mégis érdekes történet, valamint a kiváló szereplőgárda tette egyedivé.

A Váratlan utazás c. sorozatot 1989-ben kezdték forgatni , és 91 részt készítettek belőle, egészen 1996-ig.

Innen indult el világhódító útjára, hisz 140 országban mutatták be a részeket.

Akárcsak az Annát, ezt a filmsorozatot is Lucy  Maud Montgomery írónő novellái alapján készítették, illetve
A mesélő lány és Az arany út c. regényéből, Kevin Sullivan átdolgozásában.

A történet a Prince Edward-szigeten játszódik a századelőn, akkoriban, amikor az írónő a környéken lakott már ismét.De maga a városnév nem valós, Avonlea a valóságban nincs.

Eredetileg a regény, és egyben a történet a kései Viktoriánus korban játszódott volna, viszont a rendező úgy döntött, hogy későbbre helyezi, mivel szerinte az öltözködés, a ruhák, és maga az építészet is sokkal izgalmasabb volt a korai Edward időkben.

És mivel eltérés volt a történet kezdeti idejében, ezért nyilván a sorozat többi részei is már több történeti eltérést is szerepeltet. Az egész sorozat alatt figyeltek arra, hogy minden szereplőn korabeli ruha és cipő legyen – legalábbis olyanra készítve.

Nagyjából 7000 pár cipőt, és 10 000 ruhát használtak a hét évad alatt.

Az eredeti helyszín a Prince Edward sziget, de nyilván nem minden felvétel készült ott. Sőt, a sorozat nagy részét Ontarióban, Uxbridge kisváros környékén forgatták. De a pickeringi skanzenben is.

A filmben szereplő épületek egy része nem díszlet, hanem majorságok, családi házak, és a templom is valós.

Viszont a történet számára nem jelentős épületeket, külső helyszíneket újra építették, ezeket 1989-ben felépítették, és a sorozat befejeztével le is bontották, illetve megsemmisítették.

Még így is olcsóbb volt a forgatás, mintha az eredeti helyszínen forgattak volna végig.   Érdekesség, hogy az eredeti helyszín talaja magas vastartalmú, tehát vöröses színű, tehát a póthelyszíneken a talajt vörösesre festették, hogy hitelessé váljon.

A filmben szereplő szálloda valódi, jelenleg is üzemel, persze a neve más. És Gus Pike lakásául szolgáló világítótorony is létezik, persze nem a nemlétező Avonley-ban, hanem Sea Cow Head-ben.

Avonley igazából a létező  Cavendihről lett mintázva, hisz itt élt nagyszüleinél az írónő gyermekkorában, és később is ide került vissza, mikor nagymamáját gondozta hosszú éveken át.

A sorozatot végül több Montgomery könyvből, írásból gyúrták össze.

A filmsorozat főszereplője egészen az ötödik szériáig  Sara Stanley /Sarah Polley/.

Ő egy kis elkényeztetett félárva, montreáli városi lány,úri körülmények közt él, dadával, aki minden szavát lesi.

Édesapja azonban gyanús ügyekbe keveredik, és ezért úgy gondolja, hogy jobb lesz lányát a dadával együtt meghalt felesége testvéreire bízni, Oliviára, és Hetty-re.
Még csak 10 éves, de meg van mindenről a véleménye, okos, bár iskolába nem jár.

Úgy gondolja, hogy körülötte forog a világ, minden csak úgy történhet, ahogy szeretné. Rokonai mellett kénytelen megtapasztalni, hogy ez nem mindig úgy van, és fokozatosan – nagynénjei féltő szeretete mellett illeszkedik be a családba, és egész Avonlea életébe.

Édesanyja TBC-ben meghalt még pici korában, nem is emlékszik rá, ez egyik legnagyobb bánata a lánynak. Elég haladó szellemű, mind ruházkodásban, mind gondolkodásban.
Hol nagynénjei fogják vissza ebben, hol ő halcol meg azért, hogy többet engedjenek neki, alakítja ezzel nénikéi gondolkodását.

Végül a Sara-t alakító Sarah Polley az ötödik sorozatban távozik azzal az ürüggyel, hogy továbbtanul, a valóságban azonban az történt, hogy nem jött ki a rendezővel, és a stáb több tagjával, már ekkor is politikai aktivista volt.  Egészségügyi problémákról is beszéltek, miszerint gerincproblémák miatt kellett kiszállnia a sorozatból, de a korabeli híradások személyes ellentétekről szóltak.

A nagyon jó karaktereket és színészeket felsorakoztató filmben vendégszereplőként ráadásul olyan nevek léptek fel, mint Cristopher Lloyd, Christopher Reeve, Faye Dunaway, Michael York.  Az a hír járja, hogy eredeti Tara Meyer kapta volna Felicity King szerepét, de végül Gema Zamprognáé lett a szerep. Tara Meyer pedig Sally Potts-ot alakította.

A filmnek a mai napig hatalmas rajongó tábora van, web-oldalak, facebook-csoportok üzemelnek  ezt a témát feldolgozandó.

A film bemutatása után a Prince Edward sziget fő bevétele a turizmusból fakad.  Bár a tengerentúlon inkább az Anne történetekért rajonganak. Az eredetileg lényegesen rövidebbre tervezett sorozat végül a hatalmas rajongó tábor miatt nyújtották meg még néhány évvel… És bár ez az utolsó 3 évnyi anyag már nem annyira elragadó, mint az előzőek, attól még igencsak a “nézhető” kategóriába tartozott…

Forrás:Wikipedia.org,Fotó: meseverzum.humafab.hu bien.hu

Forrás